Onderzoek HAN University

Geen siliconen maar buikvet: borstimplantaten toch minder veilig dan gedacht

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Geen siliconen maar buikvet: borstimplantaten toch minder veilig dan gedacht
RTL

Er lijkt geen verantwoorde manier om je borsten te laten vergroten. Waar vaste borstimplantaten eerder nog een veilige optie leken, blijkt dat nu toch niet het geval. Er zouden siliconendeeltjes kunnen loslaten, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de HAN University. Is er dan echt geen veilig alternatief voor implantaten?

Ancilla van de Leest overkwam dit ook. Zij had veertien jaar implantaten, totdat zij hier erg ziek van werd. "Ik had het altijd koud, ik was constant gedehydrateerd en ik begon overal pijntjes te krijgen. Van mijn tanden tot aan mijn voet", vertelt ze aan EditieNL.

Deze bijwerkingen maakte Ancilla het leven zuur. "Op het laatst moest ik elk kwartier naar de wc." Ze is daarom erg blij met het nieuws over hoe schadelijk de implantaten kunnen zijn. "Ik wist ook niet dat ziek worden van je implantaten een ding was."

Verbod op ruwe borstimplantaten van de baan, 'geen verhoogd risico'
Lees ook

Verbod op ruwe borstimplantaten van de baan, 'geen verhoogd risico'

Het onderzoek van HAN University werd gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA, meldt het AVROTROS-consumentenprogramma Radar. Er werden 400 vrouwen onderzocht met vaste of vloeibare borstimplantaten. Bij 87 procent van deze vrouwen werden er deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam aangetroffen, tot in de hersenen aan toe. Bij 92,5 procent van de vrouwen werden er ontstekingsreacties in het lichaam aangetroffen.

Lichaamsvet

Om voor een borstvergroting in aanmerking te komen zijn er twee opties: "Eigen lichaamsvet, waarvan je uiteraard genoeg moet hebben, en siliconen", legt plastisch chirurg Ali Pirayesh uit aan EditieNL. "Als je heel mager bent en je hebt nauwelijks vet, dan is dat geen optie."

Dit vet moet goed geoogst en gezuiverd worden voordat het gebruikt kan worden. "In al die facetten bestaat er ook nog een kans dat het niet goed pakt en het minder mooi kan zijn. Bij borstreconstructies na kanker of een kleine cup kan het nog wel."

Alternatieven

Maar zouden we nu volledig weg moeten stappen van de siliconen implantaten? "Alle protheses zweten, dat hebben we altijd geweten. Een heel klein percentage van de dames heeft bepaalde klachten en het is nooit aangetoond dat dit in het bijzonder te maken heeft met die siliconen."

Dit nieuwe onderzoek toont aan dat ook de nieuwe siliconen protheses zweten. "Maar wij zien niet een zodanig grote hoeveelheid vrouwen die hier klachten van hebben. Je moet ze om de tien jaar vervangen. En als je er psychisch zoveel last van hebt dat je kleine borsten hebt, dan wil je dat risico om zoveel op een miljoen te zijn wel nemen."

Volgens Pirayesh kunnen we niet om de risico's heen. "Als je nooit bijwerkingen van iets wilt hebben, dan moet je ze niet nemen. Zo simpel is het, als je nooit wil vallen dan moet je niet gaan fietsen."

En een overstap maken naar een ander materiaal blijkt helaas ook niet de oplossing te zijn. "Door de jaren heen zijn veel materialen getest. Helaas, maar ook gelukkig is siliconen het meest gunstige materiaal." Zo is er bijvoorbeeld getest met protheses gevuld met soja. "Maar dat werkte niet."

Alsnog wordt er nog steeds onderzoek gedaan om een alternatief te vinden. "Maar die zijn er nog niet. Voor heel veel dames, zeker dames die borstkanker hebben gehad, of dames die echt bijna geen borsten hebben, is siliconen toch de oplossing."

Zelfliefde 

Ancilla hoopt dat mensen nu wel beter na gaan denken over het nemen van borstimplantaten. "Ik hoop dat we naar een samenleving kunnen waarin we onszelf accepteren, dat we onszelf meer gaan omarmen zoals we zijn."

Lees meer over
Ancilla van de LeestPlastische chirurgieBorstimplantaatGezondheidEditie NL Link in bio