De vijf spelregels van... stoppen met roken
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van stoppen met roken.
De situatie
In het fietsenhok op school. Met je beste vriend op die Franse camping. Tijdens carnaval in 1995. Een potje paffen werd al gauw een pakje. Tja. Hoe je eraan komt weet je vast nog wel, maar hoe kom je eraf?
De spelregels
1. Snap elke stap
Iedereen kent wel een broer van een buurman en daar de oom van die na dertig jaar van de een op de andere dag stopte met roken. Ben jij niet zo stellig bedraad, dan helpt het als je alle stappen snapt. Stoppen met roken doe je in vier fases, zeggen ze bij Prostop, waarbij je je in iedere fase op een andere manier bewust bent van je gedragspatronen. De eerste fase is simpel: je rookt en gaat je eigen gang, en bent je niet bewust van je ongezonde leefstijl. Ja, je wéét het wel, maar je voelt je prima.
In de tweede fase komen de twijfels en misschien al wat klachten. Kortademig, veel hoesten, snel een slappe piemel, en je weet dat het door die peuken komt. Toch zie je als een berg op tegen stoppen. Pas als je je écht bewust bent van het verkeerde pad valt de beslissing en stop je echt.
Na een paar dagen fiets je zo fase drie in. 'Het is al 11 uur, eerder had ik nu al drie sigaretten gerookt.' Je bent gestopt maar denkt er nog wel de hele dag aan. Na een maand of vijf, zes merk je ineens dat je in de laatste fase zit. Je checkt niet meer of je je sigaretten bij je hebt en zoekt ook niet meer angstvallig naar de rookruimte als je ergens binnenkomt. Je bent gestopt!
2. Tel je zegeningen
Belangrijk in al die fases, en nog ver daarna, is het tellen van je trotse taartpunten. Zo blijkt na 1 uur het giftige koolmonoxide al te verdwijnen uit je lichaam. Hoezee! Na 24 uur beginnen je longen zich te reinigen, dan komen de rochels even los. Na 48 uur is alle nicotine uit je lijf en merk je dat je smaak en reuk verbeteren. Dat moet gevierd! Kook je lievelingskostje en geniet er extra van. Na drie dagen heb je als het goed is meer energie en gaat het ademen makkelijker. Da’s pas fijn!
3. Zet een hulplijn in
Ja, bij kappen met paffen komen met een beetje pech ook afkickverschijnselen kijken. Onrust, spanning, een humeur om op te schieten en hoofdpijn bijvoorbeeld. Ongemakkelijk, maar niet onoverkomelijk. Gun jezelf die zachte landing in je nieuwe leefstijl en zet een hulplijn in. Pleisters plakken, kauwgom kauwen, of gewoon even onbedaarlijk jammeren tegen een vriendin helpen je echt die eerste week wel door.
4. Kijk naar je karakter
Ga je goed op beloningen? Spaar dan elke dag die 8 euro nog wat in een apart potje. Dat kan heus digitaal. Kun je potver een mooie trip voor boeken over een paar maanden. Was roken altijd je rustmomentje? Met een loopje naar het koffieapparaat, het vullen van je waterflesje of een rondje planten water geven ben je ook even uit je routine. Went echt.
5. Zet je excuses goed in
Stoppen met roken betekent ook excuses maken. Nee, niet naar jezelf, naar de komende feestdagen of die spannende opdracht volgende week. Neen. Bewaar je excuses voor je huisgenoten en collega’s die wellicht een onverdiende uitbrander kunnen verwachten nu jij je nicotine-shotje mist. Praat dus openlijk over je stopdaad, want een beetje begrip van beide kanten scheelt de helft.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.