Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (8) wil niet logeren'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (8) wil niet logeren'
RTL

De achtjarige zoon van Imke wil nergens logeren omdat hij zijn ouders altijd in de buurt wil hebben. Is hier een oplossing voor?

Niet bij zijn opa en oma met wie hij een goede band heeft, niet bij zijn beste vriendje en niet bij zijn lievelingstante. De zoon van Irma wil echt nergens anders dan thuis overnachten: "Als ik Guus vraag waarom, zegt hij dat hij gewoon het liefst thuis slaapt en bij mij en zijn vader in de buurt wil zijn. Ook een oppas thuis laten komen is lastig, want hij vertikt het om te gaan slapen als wij niet thuis zijn. Dit is niet altijd handig, vooral als mijn man en ik ergens samen naartoe willen. Wat kan ik doen om mijn zoon te helpen?"

De opvoedkwestie: 'Oudere zus is heel erg jaloers op haar zusje'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Oudere zus is heel erg jaloers op haar zusje'

Een kind dat nergens wil logeren kan inderdaad frustrerend zijn, vooral als het je in je eigen leven beperkt, beaamt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Sommige kinderen hebben last van heimwee, maar voor de meesten zal niet willen logeren vooral met een gevoel van veiligheid te maken hebben. Ergens hebben zij een keer een onveiligheid gevoeld en dit heeft indruk gemaakt. De vanzelfsprekendheid dat papa en mama er zijn, zijn ze kwijt en dat maakt dat logeren lastig is."

Ook de leeftijd speelt hierbij een rol, aldus de coach: "Rond acht jaar wordt dit vaak nog iets versterkt, omdat kinderen rond die leeftijd een grote ontwikkeling op gebied van bewustzijn maken. Ze realiseren zich opeens dat ze een individu zijn en dat anderen hen zien en iets van hen vinden. De wereld voelt groot voor een achtjarige. Bovendien is de vaardigheid van relativeren nog niet ontwikkeld. Dit is iets om rekening mee te houden. Maak er geen drama van, maar neem het serieus. Stel je kind gerust en laat het beetje bij beetje meer los. Na een aantal succeservaringen, zal de angst voor verlaten worden absoluut kleiner worden."

'Het kan al heel erg helpen als je de logeerpartij stap voor stap samen bespreekt.'

Voor veel kinderen is logeren ook spannend omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt, zegt Dubbeld: "Een ander huis, andere mensen, andere geuren, andere regels, ander eten. Het is best veel voor een kind. Volwassenen staan hier vaak niet meer bij stil, maar soms kan het al heel erg helpen als je de logeerpartij stap voor stap samen bespreekt. Je zou ook kunnen beginnen om eens een vriendje te logeren te vragen. Op die manier kan je zoon aan het concept wennen en is de stap naar het zelf willen - en dus kunnen - makkelijker te maken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin