Marieke: 'Kan het dat ik duizeliger ben naarmate ik ouder word?'
Draait jouw wereld ook meer dan vroeger, als je bijvoorbeeld nu uit een attractie stapt? Dat is in ieder geval wel de ervaring van jonge moeder Marieke. Daarom wil zij weten: krijg je meer last van duizeligheid naarmate je ouder wordt?
Nu het dochtertje van Marieke (33) net een jaar oud is, is zij steeds vaker met haar in speeltuinen te vinden. Hartstikke leuk om samen in de draaimolen te gaan bijvoorbeeld, maar ze merkt dat ze er behoorlijk duizelig uitkomt. Een kwaal waar ze vroeger nooit last van had. "Als kind en puber ging ik zonder problemen in alle achtbanen en draaimolens die ik maar kon vinden. Ik kan me niet herinneren dat ik toen ook maar één keer een beetje draaierig ben geweest. Dus vraag ik me nu af of je meer last kan krijgen van duizeligheid naarmate je ouder wordt?"
Huisarts Marnix van der Leest kan hier bevestigend op antwoorden. "Met ouder worden zien we vaker klachten van duizeligheid." Al vindt de huisarts Marieke wel nog wat jong om daar nu al veel van te merken. "We weten dat zo’n 30 procent van de mensen ouder dan 65 jaar een bepaalde vorm van duizeligheid ervaart. Van de groep boven de 85 jaar, is dat zelfs gestegen naar de helft van de mensen. Dus je ziet dat het aantal mensen dat hier last van heeft, oploopt met de leeftijd."
Drie groepen met duizeligheid
De vormen van duizeligheid waarmee patiënten bij huisarts Van der Leest aankloppen zijn over het algemeen in drie groepen te verdelen: de groep met draaiduizeligheid, waarbij je alles om je heen ziet draaien en bewegen. "Dit gaat soms gepaard met verschijnselen als misselijkheid, braken, oorsuizen en zelfs uitvalsverschijnselen van bepaalde hersenfuncties (afhankelijk van de oorzaak)."
Daarnaast: de groep met een licht, zweverig gevoel in het hoofd, zoals bijvoorbeeld voorkomt bij snel opstaan uit een stoel of bed. En ten derde: mensen die onzeker ter been zijn, kunnen dat ook als een gevoel van duizeligheid ervaren. "Bij die laatste variant zie je een bewegingsonzekerheid alsof ze onvast op hun benen staan. Voor hen kan het net aanvoelen alsof ze geblinddoekt worden en vervolgens hun weg moeten vinden."
Waarom je last kan krijgen van één van deze vormen, kan volgens de huisarts met heel veel redenen te maken hebben. "De lijst van oorzaken is eindeloos, aangezien je evenwicht wordt bepaald door – uiteraard – je evenwichtsorgaan, door je ogen, de hersenen en door de zenuwbedrading die je hele lijf aanstuurt, maar óok door 'je hart en bloedvaten. Dat hele samenspel aan systemen wordt ouder en gaat met de leeftijd in kwaliteit achteruit. Bij veel mensen spelen medicijnen ook een belangrijke rol en is de duizeligheid een bijwerking van wat geslikt wordt."
Link met alcohol en drugs
Volgens Van der Leest ervaren velen de duizeligheid als hinderlijk, maar is er geen sprake van een ernstige ziekte. Een 'kleine club' heeft echter wel heel veel last van duizeligheid. "Eén op de tien ouderen komt jaarlijks bij de huisarts met deze klacht. Het kan een gevolg zijn van neurologische klachten, van hart- en vaatziekten of van bepaalde medicijnen die ze slikken. En bij 20 tot 40 procent kunnen we uiteindelijk geen duidelijke oorzaak van de duizeligheid vinden."
Veel van de bovengenoemde oorzaken kunnen ook bij jongeren spelen, bij wie soms ook een link met alcohol- en of drugsgebruik bestaat. "Daar kan je ook goed duizelig van worden. En ook in de groep die kampt met ernstige psychische klachten, zie je vaker duizeligheidsklachten voorbijkomen."
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.