Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje eet heel langzaam'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje eet heel langzaam'
RTL

De vierjarige dochter van Isabel is heus geen moeilijke eter die niets lust, maar ze eet wel erg traag. Hoe krijgt ze er meer tempo in?

Gezeur over 'ik lust dit niet' en gesteggel over groente is bij Isabel thuis niet aan de orde, maar er speelt iets anders: "Teddy vindt veel dingen lekker en ze piept dus niet om wat er op haar bord ligt. Maar er is een andere reden waarom onze maaltijden soms met spanning verlopen: ze eet enorm traag. Ik wil haar niet opjagen, maar ik merk wel dat ik soms mijn geduld verlies als wij weer allemaal op haar moeten wachten. Wat kunnen we doen?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dreumes slaat andere kindjes'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dreumes slaat andere kindjes'

Orthopedagoog Loes Waanders krijgt regelmatig vragen over trage eters, en meestal is de avondmaaltijd de 'boosdoener': "Kinderen zijn dan moe aan het einde van de dag, ze zijn afgeleid door alles wat er aan tafel gebeurt of een tv die aanstaat – wat dat betreft zijn het net sponzen die alles opzuigen - en ze zijn nog bezig met het  verkennen van smaken en texturen waardoor ze langzamer eten dan volwassenen die alles al gewend zijn."

'Ongeveer twintig minuten aan tafel zitten is vaak de max voor jonge kinderen.'

Om er toch een beetje tempo in te krijgen is het raadzaam om afleiders zoveel mogelijk weg te halen: speelgoed van tafel, en tv, radio of tablet uit. Waanders: "Stel ook je verwachtingen bij. Ongeveer twintig minuten aan tafel zitten is vaak de max voor jonge kinderen. Veel langer heeft geen zin, dan wordt het vaak ongezelliger. Ook handig om te weten: kleinere porties werken vaak motiverender voor kinderen om te eten dan een vol bord."

"Het visueel maken van de tijd kan helpen, denk aan een timer. Dan hoef je niet steeds de tijd te benoemen, enkel even naar wijzen is al genoeg. Een kind van vier heeft nog onvoldoende tijdsbesef, dus het visueel maken kan dan goed helpen. En kondig een afronding aan, bijvoorbeeld twee minuten voor het einde als laatste kans om nog te eten."

Zien eten, doet eten

Sommige ouders maken zich zorgen of hun kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Om deze druk weg te halen kun je als ouder essentiële voedingsmiddelen al eerder op de dag aanbieden, zegt Waanders. "Door bijvoorbeeld groentes als snacks tussendoor te geven of te verwerken in een smoothie. En zien eten, doet eten. Dus eet liever samen dan je kind alleen laten eten. Het meest belangrijke is: hou het gezellig."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingGezinVoeding