Etiquette

De vijf spelregels van... speelafspraakjes

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... speelafspraakjes
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van speelafspraakjes.

De situatie

Dikke kans dat ook jij de afgelopen jaren tevergeefs op het schoolplein hebt gestaan om met lege handen weer huiswaarts te keren. Of juist met twee keer zoveel kinderen, als ze allemaal afspreken. Supergezellig, voor hen sowieso, maar wat zijn eigenlijk de mores bij speelafspraakjes?

De spelregels

1. Regel die maten met mate

Hoe enthousiast die kleine springer van je zijn sociale leven ook aan elkaar rijgt, regel die maten met mate. School is al intensief genoeg, en je huis vol met huttenbouwers net zo. Voor kleuters is een uurtje of twee wel genoeg, volgens Opvoedadvies. Oudere kinderen houden het wel langer vol en plakken er - als het even kan - nog blijven eten aan vast ook. En weet je, als jij een keer geen zin hebt in koters over de vloer, dan is dat helemaal oké.

Handige tip van Love2bemama-blogger Linda Bosscher: ​"Bij meerdere kinderen is het handig om de kinderen te verdelen. Als je twee of drie (of meer) kinderen hebt en alles speelt bij jou dan heb je een huis vol! Dat is ook niet altijd bevorderlijk voor de gezelligheid. Bij meerdere kinderen kun je ook de regel hanteren 'één keer thuis, één keer bij een ander'."

De vijf spelregels van... wintersport
Lees ook

De vijf spelregels van... wintersport

2. Je bent geen BSO

Meestal zoeken kinderen zelf wel uit met wie ze willen spelen en hoe vaak, maar soms willen vaders en moeders daarin nog wel eens sturen. Om hun kind een handje in sociaals te helpen, of om vooral hun eigen agenda een beetje lucht te geven. Prima natuurlijk als iedereen het fijn vindt, maar als die ene vader voor de derde keer vraagt of Alex vrijdagmiddag gezellig met jouw zoon mag spelen, kun je gewoon doorverwijzen naar de opvang om de hoek. Je bent toch geen BSO?!

3. Opruimen hoort erbij

Een belangrijke spelregel voor uit en thuis: opruimen hoort erbij. Hartstikke gezellig dat je meiske red velvet brownies heeft staan bakken bij de buurvrouw, maar je kunt ze niet met een aanrecht als een slagveld laten zitten. En het mooie is: als jij jouw kind leert om altijd op te ruimen, sta je zelf niet ook op je vrijdagmiddag de Legosteentjes uit het tapijt te pulken.

4. Het is ook jouw tijd

Regel nummer 2 lijkt misschien wat zuur, er zitten immers ook voordelen aan de hele goegemeente in jouw speelparadijs toelaten. De tijd van het speelafspraakje is namelijk ook jouw tijd om lekker iets voor jezelf te doen. Iets waar je zin in hebt en van oplaadt of gewoon blij van wordt. Bijkomend voordeel van ontvangen aan huis is dat je zelf de deur niet meer uit hoeft om half 5. Spreek sowieso een duidelijke tijd af, of je nu haalt of brengt. Van een kind dat een uur zit te wachten tot mama komt, wordt niemand gelukkig.

5. Wees eerlijk

Zo’n speelafspraak gaat niet altijd van een leien dakje. Zeg dat dus ook gewoon als moeder haar kleine koningin komt ophalen. Of beter, bel gewoon wanneer ze de tent afbreken bij je. En willen twee vriendjes steeds met een derde erbij afspreken, prima, maar ook daarin mag je als ouder gewoon sturen in welk gezelschap je wel en geen zin hebt.

"Charlotte en Feline halen het wildst in elkaar naar boven, dus vandaag een keertje niet", is echt een prima antwoord. Vertelt je kind pas tijdens het bed-breng-ritueel hoe het er op de playdate aan toeging en zit dat je niet lekker, app of bel die moeder dan gewoon even. Je zou het zelf toch ook willen weten over je eigen kind?

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteKindVriendschapGezin