Asking for a friend

Bianca: 'Kom ik aan als ik (veel) bruisend mineraalwater drink?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockBianca: 'Kom ik aan als ik (veel) bruisend mineraalwater drink?'
RTL

Als je wil afvallen, dan kun je op heel veel plekken terecht voor advies. Maar zijn die tips altijd wel correct? De 44-jarige Bianca kreeg als afvalafdvies van een vriend om veel bruisend mineraalwater te drinken. Nu hoort zij echter dat dit een juist een averechts effect kan hebben. Wat klopt?

Om wat kilo’s kwijt te raken is Bianca (44) te rade gegaan bij een hoop vrienden en kennissen om zo zoveel mogelijk tips in te winnen. Eén van die tips was om veel bruisend mineraalwater te drinken omdat je daar snel een vol gevoel van krijgt. Maar nu hoorde Bianca laatst dat het drinken van Spa Rood en ander bruisend water juist helemaal niet gezond is, sterker nog, dat je er alleen maar sneller van aankomt.

Bianca: "Ik heb nu geen idee wat wijsheid is. Inmiddels ben ik dol op bruisend water, maar als ik er van aankom, dan moet ik mezelf gaan dwingen om het te laten staan. Wat is de waarheid?"

Fraukje: 'Is je gewicht niet van belang tijdens de zwangerschap?'
Lees ook

Fraukje: 'Is je gewicht niet van belang tijdens de zwangerschap?'

Volgens diëtist en dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat gaan er veel geruchten en fabels rond over bruisend mineraalwater zoals Spa Rood: zo zou het een slechte invloed hebben op je tandglazuur, zou het te zout zijn en je zou er inderdaad dik van worden. "In mijn praktijk krijg ik hier regelmatig vragen over."

Maar Van de Waterlaat kan Bianca geruststellen: het is een fabel dat je dik wordt van water met prik. "Van een paar glazen water met koolzuur per dag kom je niet aan", zegt de diëtist. "Een tijd geleden is er een onderzoek verschenen waaruit wél bleek dat je dik zou worden van koolzuurhoudend water. Dit onderzoek werd echter onder ratten gehouden die de hele dag door dit water kregen. Het resultaat kan natuurlijk niet een-op-een worden overgenomen op mensen. Bovendien zijn er maar weinigen die de hele dag door water met prik drinken."

Opgeblazen gevoel

Waar je volgens Van de Waterlaat wel op moet letten is of er geen suiker is toegevoegd aan het water, zoals bij water met een fruitsmaakje of vitaminewater. "Kijk altijd even op het etiket. Is er alleen een smaakaroma aan toegevoegd dan bevat dit water geen suikers. Wel kunnen koolzuurhoudende drankjes je een opgeblazen gevoel geven: je lichaam kan de gassen niet kwijt en daardoor voelt je buik opgezet. Hierdoor kan het lijken alsof je bent aangekomen, maar dat is dan maar tijdelijk."

Onze expert: Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog. Ze schreef het boek 'Nu afvallen en nooit meer aankomen' en ook werkt ze als coach en spreker.© Kristel van Herpt
Onze expert: Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog. Ze schreef het boek 'Nu afvallen en nooit meer aankomen' en ook werkt ze als coach en spreker.

Wat betreft de andere geruchten over bruisend water? Is het wel (te) zout? "Spa Rood bevat zelfs minder zout dan kraanwater, maar de hoeveelheid zout kan wel erg verschillen per merk mineraalwater. Wat je proeft aan water met koolzuur is dat het zuurder is dan kraanwater. Wil je weten hoeveel zout er in je flesje water zit? Kijk dan weer op het etiket: wanneer er meer dan 200 mg natrium per liter water in zit, is het water te zout."

Met gerust hart drinken

Houd daarbij wel rekening dat natrium niet hetzelfde is als zout, tipt de diëtist. "(Keuken)zout bestaat uit natrium en chloride. Eén gram zout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. Voor de omrekening van natrium naar zout moet je de hoeveelheid natrium vermenigvuldigen met 2,5. Bevat een voedingsmiddel dus 1 gram natrium, dan is dat gelijk aan 2,5 gram zout. Voor volwassenen geldt het advies om maximaal 6 gram zout (oftewel: 2,4 gram natrium) per dag te gebruiken. De meeste soorten bruisend water kun je dus met een gerust hart drinken want zij leveren maar een fractie van de toegestane hoeveelheid zout per dag."

Maar is bruisend water dan wél slecht voor je tanden? Van de Waterlaat: "Ook niet: in Spa Rood en andere soort bruisend water zit alleen maar koolzuur, wat niet heel zuur is. Drink je een glas dan zal dit zorgen voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond, maar je speeksel neutraliseert dit vrijwel direct."

Let wel op met andere koolzuurhoudende dranken zoals cola en sinas (ook met de light versies), zegt de diëtist. Deze kunnen naast koolzuur ook fosfor-, citroen- en appelzuur bevatten, die wél weer schadelijk zijn voor je tanden.

Toch beter kraanwater

Dus, concluderend, Bianca kan met een gerust hart bruisend water blijven drinken. Van de Waterlaat: "Maar verpakt water is wel slecht voor het milieu dus om die reden kun je beter kraanwater drinken."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidDieetDrinkwater