Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor spugen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor spugen'
RTL

De zesjarige dochter van Merel was dik bevriend met een klasgenootje, tot dit vriendinnetje een keer in haar bijzijn moest overgeven. Nu durft ze niet meer met haar af te spreken.

Sinds een paar weken spreken de vriendinnen niet meer af, en Merel vindt dat hartstikke zonde: "Noa was heel goed bevriend met een meisje op school. Maar sinds dat vriendinnetje een keer heeft overgegeven in onze auto, wil mijn dochter niet meer met haar spelen of afspreken.

Zij heeft een nare associatie met spugen, omdat ze zelf na een operatie veel heeft overgegeven. Maar ik vind dit jammer, hun vriendschap was zo leuk. Hoe kan ik dit oplossen?"

 De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (5) is verwend en eist cadeaus'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (5) is verwend en eist cadeaus'

Als kinderen na een incident ergens bang voor zijn, zijn veel ouders geneigd het er niet meer over te hebben in de hoop dat hun kind de gebeurtenis vergeet, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Maar hier bereik je alleen maar mee dat jouw kind in haar eentje in haar hoofd worstelt met dit probleem. De angst wordt zo niet kleiner. Integendeel, vaak wordt het dan groter."

'Benoem stap voor stap wat er precies is gebeurd'

In plaats van iets onder het tapijt te vegen, is het slimmer om met je kind na te praten, tipt Bobeldijk: "Benoem hierbij stap voor stap wat er precies is gebeurd. Bijvoorbeeld: 'Weet je nog, toen jouw vriendinnetje bij ons in de auto zat? Toen werd ze ineens misselijk, hè? Daar kreeg jij een naar gevoel van.'"

Fantasie 

"Door het herbeleven wordt het verhaal weer feitelijk en gaat de fantasie van je kind er niet mee aan de haal." Deze manier van aanpak kun je in meerdere situaties toepassen, bijvoorbeeld ook als je kind bang is voor honden na een vervelende gebeurtenis in het park: "Een angst kan snel escaleren, dus het is belangrijk dit terug te plaatsen in de realiteit", zegt de opvoedcoach.

Wat betreft de weigering om met het vriendinnetje af te spreken kan Bobeldijk kort zijn: "Ik zou dit niet forceren. Eerst moet de emotie uit het verhaal gehaald worden, en dan loopt het samen spelen hopelijk ook weer los."

Relativeren

"Probeer het met je kind te relativeren, bespreek hoe groot de kans nou is dat het vriendinnetje weer ineens moet overgeven als ze bij jullie thuis speelt en niet in de auto zit. Maar voordat je dit aanpakt, is het belangrijk om eerst aandacht te hebben voor wat er achter die angst zit."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingGezin