Hoe Jaap Blokker zijn concurrent Marskramer veroverde
Huishoudwinkel Marskramer was ooit een van de grootste concurrenten van Blokker. Maar tussen 1985 en 1993 wist Jaap Blokker de concurrent door een slimme truc binnen te hengelen.
De eerste winkel van ‘De Marskramer’ werd in 1940 geopend door Piet Huibers, in Rotterdam. Eind jaren zeventig telde de keten vijftien winkels, voornamelijk in en rond de Maasstad. In 1981 werd Marskramer overgenomen door de toen bekende inkooporganisatie Hobo-Faam.
De toen 39-jarige Jaap Blokker zag die overname met lede ogen aan, omdat Marskramer aanvankelijk veel inkocht bij een van zijn groothandels. Onder Hobo-Faam was dat voorbij. Bovendien groeide Marskramer na 1980 zeer snel, en ging de winkelketen een keiharde concurrentiestrijd aan met Blokker.
Blokker wint strijd
Jaap Blokker (1942-2011) wist die strijd uiteindelijk te winnen. Hoe? Mede door de harde concurrentiestrijd raakte Marskramer-moeder Hobo-Faam halverwege de jaren tachtig in de financiële problemen. Jaap Blokker bood een helpende hand in de vorm van een kapitaalinjectie. Maar in ruil daarvoor eiste hij wel een belang van 35 procent in het bedrijf. Zo kreeg hij bij zijn erfvijand een voet tussen de deur.
Drie jaar later kreeg Blokker als grootaandeelhouder van Hobo-Faam gezelschap, toen Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) een belang van 60 procent nam. Maar Blokker en KBB konden het niet goed met elkaar vinden.
Marskramer naar Blokker
Na steeds hoger oplopende ruzies besloten zij in 1993 de boedel van Hobo-Faam (inmiddels omgedoopt tot Retailnet) te splitsen. Blokker kreeg de 400 winkels van Marskramer en Intertoys, inclusief vastgoed en 1200 werknemers. KBB kreeg de overige 800 winkels, onder meer van Bruna, Amici en Prénatal.
In een van de grootste winkeldeals in Nederland van die tijd had Jaap Blokker eindelijk een van zijn grootste concurrenten veroverd.
Hoogtepunt
Onder Blokker Holding bleef Marskramer ruim 20 jaar een zelfstandige formule. Op het hoogtepunt in 2011 telde de keten 241 winkels. Een jaar daarvoor had Marskramer zelfs een eigen webshop gekregen.
Maar daarna zette de neergang in. In 2013 werd het hoofdkantoor van Marskramer in Gouda gesloten. Een deel van het personeel verhuisde naar het Amsterdamse hoofdkantoor van Blokker, waar de inkoop, financiën, administratie, personeelszaken en winkelbouw werd geïntegreerd.
Verval
In 2015 vierde Marskramer feestelijk zijn 75-jarig bestaan, maar achter de schermen bleek het verval niet meer te stuiten.
Vanaf 2016 worden de winkels van Marskramer bevoorraad door het distributiecentrum van Blokker. Het ‘oude’ distributiecentrum van Marskramer in Gouda is dan omgebouwd tot verzendingscentrum van de webshop van Blokker. De webshop van Marskramer is in het voorjaar van 2015 al gesloten.
Winkelsluitingen
Zonder er ruchtbaarheid aan te geven, slinkt ook het netwerk van Marskramer in sneltreinvaart. Het aantal eigen winkels daalt in 2015 en 2016 van 153 naar 100. Het aantal franchisevestigingen daalt eveneens, van 52 naar 42.
Die stille sanering van het winkelbestand heeft ook fikse gevolgen gehad voor de werkgelegenheid, blijkt uit berekeningen van RTL Z. Het aantal werknemers van de eigen winkels neemt in deze periode met 367 af, tot 650 eind 2016. Zonder dat Blokker Holding daar melding van maakt.
Ontmanteling
In mei maakte Blokker Holding bekend het hele concern te ontmantelen, en alleen door te gaan met Blokker. Daarbij worden de resterende 100 eigen winkels van Marskramer gesloten, en verliezen de 650 nog resterende werknemers hun baan. De franchise-vestigingen van Marskramer blijven vooralsnog bestaan.
LEES OOK: Blokker schrapte stilletjes 350 banen bij Marskramer