Imtech failliet

Curatoren houden grote uitverkoop bij Imtech

Door Mathijs Smit··Aangepast:
Dossier imtech failliet
Curatoren houden grote uitverkoop bij Imtech
RTL

Curatoren Paul Peters en Jeroen Princen van de failliete installatiegigant Imtech maken zich op voor de grote uitverkoop. Door bedrijfsonderdelen als geheel te verkopen, hopen zij zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden en geld binnen te halen. Dit is hun verkooplijst.

De divisie Imtech Marine
Verzorgt installaties op schepen. Omzet 477 miljoen euro, 2500 werknemers. Verkocht aan investeerders Pon en Parcom. Overnameprijs nog onbekend.

De divisie Traffic & Infra
Omzet 387 miljoen euro, 2100 werknemers. Vooruitzichten op verkoop redelijk goed. Maandagmiddag werd bekend dat investeringsmaatschappij Egeria de divisie wil opkopen. Daarvoor heeft Egeria toestemming gevraagd van kartelwaakhond ACM.

De divisie Nordic
Omzet 809 miljoen euro, ruim 5000 werknemers. Actief in Zweden, Noorwegen en Finland. Apart gezet, boedelkrediet geregeld. Snelle verkoop verwacht.

De divisie Benelux
Omzet 654 miljoen euro, 3700 werknemers, waarvan 2700 in Nederland. Verwachting: lastig als geheel te verkopen.

De divisie Groot-Brittannië en Ierland
Omzet 635 miljoen euro, 2850 werknemers.

De divisie Spanje
Omzet 111 miljoen euro, 1700 werknemers.

De divisie Duitsland
De divisie Duitsland en Oost-Europa, met een omzet van 860 miljoen euro en 4200 werknemers, is in surseance. Over de toekomst van de grootste divisie van Imtech wordt nu beslist door de Duitse curator Peter-Alexander Borchardt. De kans dat daar voor de Nederlandse curatoren nog iets te halen valt, is klein. Volgens Borchardt heeft het Duitse bedrijfsonderdeel juist nog 21 miljoen euro tegoed van de Nederlandse moedermaatschappij.

Opsplitsen
Als de bedrijfsonderdelen niet in hun geheel verkocht kunnen worden, zullen de curatoren proberen ze in brokken van de hand te doen. Verkoop van de verschillende divisie-dochters is uiteraard een veel tijdrovender proces. In de eerste plaats omdat het daarbij gaat om veel meer kleine transacties. Maar ook omdat de tientallen bedrijven die de afgelopen vijftien jaar door Imtech zijn overgenomen, inmiddels geïntegreerd zijn in de moedermaatschappij. Als een divisie weer in kleine delen wordt opgesplitst, moet alles weer worden ontvlecht.

Volgens de curatoren is er veel belangstelling voor de uitverkoop. Zo'n dertig potentiële kopers, variërend van gerenommeerde investeringsmaatschappijen tot gelukzoekers, hebben zich bij hen gemeld.

De curatoren benadrukten vorige week dat er van de opbrengst waarschijnlijk geen cent naar de aandeelhouders zal gaan. Het geld komt terecht bij de banken. Zij hebben de bedrijfsonderdelen in ruil voor leningen in onderpand gekregen.

ZIE OOK: Veel interesse in onderdelen Imtech

Onderdeel van dossier

Imtech failliet

Lees meer over
Mathijs Smit

Meer van het dossier ‘Imtech failliet’

Imtech failliet; gezonde onderdelen verkocht
Imtech failliet

Imtech failliet; gezonde onderdelen verkocht