Topvrouw UMC Utrecht mag meer verdienen dan premier
De nieuwe bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht mag bijna 230 duizend euro per jaar verdienen. Eigenlijk is dat niet toegestaan, maar ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Schippers (Volksgezondheid) hebben het UMCU ontheffing verleend.
Voor bestuurders in de zorg geldt per 1 januari 2016 een salarisplafond van 179 duizend euro. Dit is de zogenoemde WNT-norm. De Wet normering topinkomens (WNT) is bedoeld om de topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden te leggen.
In een kamerbrief die tot dusver weinig aandacht kreeg, maakte Plasterk eerder deze week melding van een 'verzoek van de raad van toezicht van het UMCU' om de nieuw benoemde bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, Margriet Schneider, 'in aanmerking te (laten) komen voor het bezoldigingsmaximum zoals dat geldt voor 2015'.
Goedkope bestuursvoorzitter onvindbaar
Dat maximum was toen nog 178 duizend euro, maar voor onder andere zorginstellingen golden 'andere sectorale normen'. Navraag leert dat dit in geval van het UMCU maximaal 229 duizend euro is per kalenderjaar bij een voltijds aanstelling.
Het UMCU wil de nieuwe bestuursvoorzitter een dergelijk bedrag kunnen betalen omdat 'op dit moment geen voldoende gekwalificeerde medisch specialist beschikbaar is voor een bestendige invulling van de functie van voorzitter van de raad van bestuur, gegeven de strategische agenda van het UMCU in de gegeven financiële en organisatorische context'. Met andere woorden: de raad van toezicht wil graag een bestuursvoorzitter met een medische achtergrond, maar kan die voor 179 duizend euro per jaar niet vinden.
Hoogte salaris onduidelijk
Uit het jaarverslag over 2014 blijkt waarom. Het UMCU meldt dat in dat jaar 68 medisch specialisten meer verdienden dan de norm. Bedragen boven de 300 duizend euro waren daarbij geen uitzondering. Om dan een medisch specialist te verleiden tot een bestuursvoorzitterschap, moet er meer kunnen worden betaald dan 179 duizend euro.
In de brief schrijft Plasterk niet wat de bestuursvoorzitter precies gaat verdienen. Een woordvoerster van Plasterk verwijst naar het ministerie van Volksgezondheid, omdat Schippers er over gaat. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het niet het ziekenhuis is geweest dat het salaris van de bestuursvoorzitter heeft vastgesteld. De hoogte ervan zal te lezen zijn in het jaarverslag over 2015, dat ergens in 2016 moet verschijnen.
Het UMCU raakte eerder deze maand in opspraak als gevolg van problemen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde en oogheelkunde.