Lifestyle

Roze wolk? 'Ik voelde helemaal niets toen mijn baby op de borst lag'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Roze wolk? 'Ik voelde helemaal niets toen mijn baby op de borst lag'
RTL

Eén op de tien moeders krijgt een postnatale depressie. Dat overkwam ook Anne-Marieke Graafmans. Ze maakte er een documentaire over. "Er was me een golf van liefde beloofd, maar er gebeurde niets. Ik had geen enkel gevoel voor mijn kind."

Iedereen zegt dat je op een roze wolk zweeft als je kind net geboren is. Maar wat als die wolk niet roze is, maar gitzwart? Het is de vraag die Anne-Marieke Graafmans probeert te beantwoorden in haar documentaire 'Roze Wolk', vanavond op tv te zien. 

Je bent niet gek

Anne-Marieke Graafmans had twee jaar lang een postnatale depressie. "Ik heb gemerkt dat er nog een enorm taboe heerst over dit onderwerp. Vrouwen durven er niet over te praten, terwijl dat zo belangrijk is. Dat wil ik met de documentaire aantonen. En vrouwen die dit meemaken, moeten weten: je bent niet gek!"

Toch denk je dat wel, weet Anne-Marieke uit ervaring. "Toen Janne werd geboren en op mijn buik lag, gebeurde er niets. Er was me een golf van liefde beloofd, maar ik was helemaal niet verliefd. Er gebeurde niets."

Een verschrikkelijk gevoel, zegt ze. "Je gaat je allerlei dingen in je hoofd halen. Straks pakken ze mijn kind af. Houdt mijn man niet meer van me. Raak ik alles kwijt. Je denkt echt dat je gek bent."

Loodzware periode

Wat mankeerde haar toch? Het was de vraag die maar door haar hoofd bleef spoken. Ze had een prima zwangerschap gehad. De bevalling was pijnlijk, maar ze zou het zo weer overdoen. En de donkere golf werd het eerste jaar alleen maar donkerder, op het eind zelfs pikzwart.

"Het hele eerste jaar kon ik niet van mijn kind houden. Mijn dochtertje lag wel in de box, maar ik had er niets mee. Ik voelde het gewoon niet."

Ze licht toe: "Wat heel belangrijk is in deze loodzware periode, is dat je beseft dat je ziek bent. Dat je niet gek bent, maar dat door de verandering in je hormoonhuishouding je hele lichaam overhoop is."

Daarom is het volgens haar belangrijk dat moeders erover praten. En hulp zoeken. "Praat erover met je man en ga naar een huisarts, zodat je de juist hulp krijgt."

Postnatale depressie

  • Post-partumdepressies komen voor na 10 tot 15 procent van de bevallingen en vormen daarmee een veel voorkomende aandoening.

  • De symptomen lopen in intensiteit en duur uiteen. In lichte gevallen heeft de vrouw last van verdriet en huilbuien, angst, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en vermoeidheid. 

  • In ernstiger gevallen zijn de symptomen ingrijpender en langduriger en is sprake van een post-partumdepressie.

  • De duur kan oplopen van een paar maanden tot zelfs een paar jaar.

  • Naast angst en verdriet kunnen ook schuldgevoelens en verlies van eigenwaarde optreden. 

  • De behandeling van een depressie tijdens de zwangerschap of na de bevalling verschilt niet veel van de behandeling van een 'gewone' depressie.

  • Het is belangrijk om erover te praten en de gevoelens te delen met de omgeving. 

Afstand nemen 

Anne-Marieke kon haar gevoelens delen met haar man Joost. "Hij is mijn redding geweest. Joost luisterde naar me, en nam het me niet kwalijk." En er hielp nog iets. "Ik ben op een gegeven moment Janne gaan filmen met mijn iPhone. Daardoor kon ik afstand nemen van mijn eigen gevoelens."

Ook stopte ze met borstvoeding geven, waardoor haar hormoonhuishouding rustig werd.

Combinatie van dingen

Haar postnatale depressie duurde twee jaar. Hoe het kan dat die depressie zo kon toeslaan, weet ze nog steeds niet precies. "Het is een combinatie van dingen geweest. Het gerommel met mijn hormonen, een enorm slaaptekort, en het feit dat ik vroeger weleens depressief ben geweest." 

Janne is nu drie jaar. "Ik hou verschrikkelijk veel van haar. Ze is het mooiste wat me is overkomen. Dat wist ik vanaf dag één, maar ik voel het nu ook echt zo. Het mooiste gevoel dat je kunt krijgen"

Roze Wolk is vanavond om 20.55 uur te zien op NPO 2. Bekijk hier de trailer: 

Lees meer over
Gezin