Lifestyle

'Reizigers onderschatten mug en denken: ach, malaria'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStock'Reizigers onderschatten mug en denken: ach, malaria'
RTL

Met al het nieuws over het zikavirus vorig jaar, zou je denken dat reizigers zich nu wel bewust zouden zijn van de risico's van muggen. Maar dat is niet zo, ziet muggendeskundige Bart Knols tot zijn spijt. "Het risico wordt nog altijd onderschat."

Reiskoepel ANVR ziet al een paar jaar dat Nederlanders vaker op vakantie gaan buiten Europa. We gaan korter weg, en zijn bereid langer te reizen. Landen als Suriname, Colombia, Gambia, Indonesië en Thailand zijn populair.  ​

Voorkomen beter dan genezen

Het zijn landen waar een muggensteek je flink ziek kan maken. Denk aan het zikavirus, malaria en knokkelkoorts (het denguevirus). Muggendeskundige Bart Knols van de Radboud Universiteit vindt dat Nederlandse reizigers zich daar beter op moeten voorbereiden. Voorkomen is beter dan genezen.

"Gisteren vertelde iemand mij nog over zijn collega, die zonder malariapillen naar Burundi was gegaan. Ze liep malaria op en is daaraan bijna overleden."

'Ach, malaria'

Het verhaal staat niet op zichzelf, zegt Knols. "Mensen denken te vaak: ach, malaria, je slikt een pilletje als je ziek bent geworden en dan ben je er weer vanaf. Dan vergeten ze wel even dat het nog altijd één van de meest gevaarlijke infectieziektes is. Het slikken van malariapillen is misschien niet goedkoop, maar het is wel belangrijk. Alleen dán ben je beschermd tegen de ziekte."

Wie malaria krijgt, is echt goed ziek. Je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Als je de ziekte niet behandelt, kun je de zogenaamde hersenmalaria en andere complicaties krijgen, waar je aan kunt overlijden. 

Tussen 2008 en 2015 steeg het aantal meldingen van malaria in Nederland van 222 naar 344, laat het RIVM weten. Vorig jaar zakte het aantal meldingen juist weer een beetje. De stijging had volgens het RIVM vooral te maken met de toename van het aantal asielzoekers uit Afrika. Bij het RIVM zien ze geen toename in het aantal Nederlandse toeristen met malaria. 

2,7 miljoen doden en 500 miljoen zieken

Wereldwijd blijft er genoeg reden tot zorg. De mug zorgt voor 2,7 miljoen doden en 500 miljoen zieken per jaar. Het is belangrijk dat reizigers  zich daar bewust van zijn, vindt Knols. "Mensen gaan op vakantie, en zien dan pas dat er veel muggen zijn. Dan pas kopen ze middelen tegen muggen, maar die zijn ter plekke vaak van inferieure kwaliteit. Afwerende middelen en een klamboe moet je gewoon meenemen als je op reis gaat." 

Zo voorkom je muggenbeten

  • Draag bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
  • Smeer onbedekte huid in een muggenmiddel met DEET.
  • Slaap onder een met insecticide geïmpregneerde klamboe.
  • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
  • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 Bij onder meer de GGD kunnen reizigers kijken wat voor een vaccinaties ze nodig hebben voor het land dat ze bezoeken. De GGD heeft deze 'antimugmaatregelen' opgesteld.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
MalariaToerismeVakantie