Weetjes over lieveheersbeestjes

'Lieve'heersbeestjes: 6 verrassende feiten over dit tuinroofdier

Door Laura Vrooland··Aangepast:
'Lieve'heersbeestjes: 6 verrassende feiten over dit tuinroofdier
RTL

Lieveheersbeestjes zijn erg geliefd bij mensen. Ze zien er niet alleen erg schattig uit, maar sommigen geloven ook dat ze geluk brengen als ze op je hand landen. Maar zijn deze lieveheersbeestjes wel zo lief als hun naam doet vermoeden? Wij vertellen je zes interessante feiten over deze (moordlustige) diertjes.

Dit wist je nog niet over het lieveheersbeestje

1. Lieveheersbeestjes zijn geen beestjes

Maar als lieveheersbeestjes geen beestjes zijn, wat zijn het dan wel? Ze behoren tot de Coleoptera orde, waaronder kevers behoren. Beestjes hebben namelijk naaldachtige monddelen, terwijl kevers kauwende monddelen hebben (net als het lieveheersbeestje). Bovendien hebben kevers hardere vleugels dan insecten (als ze die al hebben). Insecten hebben ook een overwegend vloeibaar dieet en kevers juist niet. In Europa worden ze dan ook al meer dan 500 jaar officieel lieveheersbeestjeskevers genoemd, maar voor het gemak hebben we de naam dus iets ingekort.

2. Een lieveheersbeestje eet ongeveer 5000 bladluizen in zijn leven

Lieveheersbeestjes zijn je redder in nood als je last hebt van een plantenplaag in je tuin. Ze zijn namelijk gek op allerlei schaalinsecten, witte vliegen, mijten en bladluizen. Zelfs als larven verslinden ze al heel wat ongedierte. Een hongerig volwassen lieveheersbeestje kan per dag zelfs 50 bladluizen eten! Wetenschappers schatten dat ze in hun leven maar liefst 5000 bladluizen verslinden en aangezien een lieveheersbeestje maar ongeveer een jaar leeft is dat behoorlijk wat. 

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. De naam verwijst naar de Maagd Maria

In het Engels wordt een lieveheersbeestje ook wel 'lady bug' genoemd. Dit betekent uiteraard niet dat alle bugs vrouwelijk zijn, maar het verwijst wel naar een andere belangrijke vrouw uit de geschiedenis. Tijdens de middeleeuwen in Europa vernietigden zwermen bladluizen namelijk veel gewassen van boeren. Uit wanhoop baden de boeren tot de Maagd Maria om hulp. En toen gebeurde er een wonder. Er kwam namelijk een zwerm lieveheersbeestjes die deze bladluizen verslonden. Zo waren de gewassen gered en gaven de boeren deze beestjes de naam: 'Onze-Lieve-Vrouwe-Kevers' als uiting van hun dankbaarheid. Oftewel: lady bugs! 

4. Hun uiterlijk waarschuwt potentiële roofdieren

Het maakt de lieveheersbeestjes erg herkenbaar, maar hun opvallende vlekken en felle kleuren zijn niet alleen daarvoor bedoeld. Ze dienen ook om potentiële roofdieren te waarschuwen dat ze het niet waard zijn om te eten. Zo leren insectenetende vogels en andere dieren 'maaltijden' te vermijden die in rood en zwart gehuld zijn. Lieveheersbeestjes kunnen namelijk vocht vanuit hun gewrichten in hun benen afscheiden, waardoor ze een vieze smaak krijgen. Daarom wordt er soms ook wel gezegd dat lieveheersbeestjes stinkende voeten kunnen hebben.

De beestjes kunnen bovendien 'dood spelen'. Op deze manier misleiden ze de roofdieren en hebben ze zodoende een erg sterk verdedigingssysteem opgebouwd. Om deze reden worden lieveheersbeestjes dan ook niet zo vaak belaagd.

5. Lieveheersbeestjes zijn niet allemaal rood met zwarte stippen

Wereldwijd bestaan er ongeveer 5000 soorten lieveheersbeestjes. Daarvan zijn de meest voorkomende soorten rood met zwart of geel met zwart, maar ze komen eigenlijk in alle kleuren van de regenboog voor: roze, geel, wit, oranje, donkerblauw en zelfs zwart. Daarbij hebben sommige lieveheersbeestjes duidelijke stippen op hun lijf, maar bij andere lijken het meer op strepen.

Weetje: Telde jij als kind vroeger ook het aantal stippen op de rug van een lieveheersbeestje om erachter komen hoe oud deze was? In werkelijkheid is dit een fabel. Sterker nog, het is juist zo dat hoe ouder het lieveheersbeestje is, hoe minder vlekken deze op zijn rug heeft.

6. Lieveheersbeestjes zijn kannibalen

Ze hebben dan wel het woord 'lief' in hun naam, maar lieveheersbeestjes kunnen ook échte killers zijn. Als voedsel schaars is zullen ze namelijk doen wat ze moeten doen om te overleven en dat is in veel gevallen vaak elkaar opeten. Hongerige lieveheersbeestjes hebben dan geen genade voor hun soortgenoten. De net volwassen beestjes of verweerde larven zijn voor het gemiddelde lieveheersbeestje zacht genoeg om op te eten.

Daarbij bevatten de eieren of poppen van de lieveheersbeestjes veel eiwitten die ze nodig hebben. Wetenschappers geloven zelfs dat lieveheersbeestjes opzettelijk onvruchtbare eieren zullen leggen als een gemakkelijke bron van voedsel voor hun jongen. Die schattige beestjes zijn dus eigenlijk weergaloze kannibalen...

Fotocredits

Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenDierenInsecten