Plotseling lieveheersbeestjes in huis? Hier komt het door

Van een lieveheersbeestje in huis kijk je niet zo gek op, maar als het er opeens tientallen zijn, is dat misschien toch even schrikken. Waar komen ze opeens vandaan en waarom? Jetske de Boer is entomoloog, lector bij Aeres Hogeschool Wageningen en weet heel veel van insecten af. Zij vertelt hoe dit zit.
Net als wij mensen, hebben lieveheersbeestjes het koud in de winter. "Aan het einde van de zomer of begin van de herfst, zoeken de beestjes een overwinteringsplekje op. De beestjes kruipen via kleine kiertjes naar binnen, want ze zoeken beschutte plekken waar de temperatuurverschillen niet al te groot zijn", vertelt Jetske. Die lieveheersbeestjes die je nu ziet, zaten dus de hele winter al bij je in je huis. Nu het buiten warmer wordt, worden ze weer actief en kruipen ze tevoorschijn.
Lieveheersbeestjes zijn heel nuttig!
Dit naar-binnen-kruipgedrag zie je vooral bij de veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes. "Deze kun je herkennen aan hun typische roodbruine kleur met zwarte stippen óf zwarte kleur met rode stippen", aldus De Boer. Het is begrijpelijk dat je de beestjes het liefst niet binnen hebt. "Dan kun je ze het beste gewoon voorzichtig opvegen en naar buiten brengen."
Maak ze in ieder geval niet dood, want ze zijn heel nuttig. Wist je dat lieveheersbeestjes zelfs plaagbestrijdend zijn? Het zijn namelijk predatoren, wat inhoudt dat ze bladluis en andere kleine insecten eten. Mocht je last hebben van bladluis, kun je ze het beste daarbij in de buurt neerzetten. Zo helpen ze je een handje met het onderhoud van je tuin.
Voorkomen?
Helemaal voorkomen dat ze naar binnenkruipen kun je niet; ze worden maar ongeveer acht millimeter groot, dus elk klein kiertje kan voor hun een voordeur zijn. Wel zou je de entree van lieveheersbeestjes in je woning kunnen beperken, zo vertelt entomoloog Jetske: "Je zou de kieren in je huis zo veel mogelijk dicht kunnen maken of zorgen dat ze een overwinteringsplekje hebben." Bij een overwinteringsplekje kun je denken aan rommelplekjes in de tuin met dood hout, takken of afstervende planten.
Nog een feitje over de lieveheersbeestjes: dat oranje stipje op je huid als ze over je hand kruipen? Dat is níet zoals veel mensen denken plas, maar een reflexbloeding van het diertje - een soort verdedigingsmechanisme. Dat is overigens helemaal niet gevaarlijk, het kan hooguit een beetje stinken.
Fotocredits
Headerfoto: Hellinz -Pixabay