Verslavende pijnstillers aangepakt: niet zomaar herhaalrecept
Het kabinet gaat iets doen aan de alarmerende toename van het gebruik van pijnstillers. Zo moet er meer aandacht komen voor andere pijnbestrijdingsmiddelen, moet iedereen een afbouwschema krijgen en mogen herhaalrecepten niet zomaar meer gegeven worden.
In 2008 gebruikten 93.000 de sterke pijnstiller Oxycodon. Dat was in 2018 gestegen naar 485.000. Het aantal gebruikers van Fentanyl steeg in dezelfde periode van 65.000 naar 111.000.
Oxycodon is eigenlijk bedoeld voor patiënten met hevige pijnen, zoals kanker. Toch wordt het medicijn steeds vaker voorgeschreven bij kleinere pijntjes als botbreuken en gewrichtspijn.
Gebruik afremmen
"Dat groeiend gebruik van zware pijnstillers baart me grote zorgen. Het gaat hier niet om aspirientjes, maar zeer zware en vaak verslavende middelen", zegt minister Bruins. "Ik wil er met artsen, onderzoekers en beleidsmakers voor zorgen dat wij die kant hier beslist niet op gaan."
Hij komt daarom met maatregelen. Bruins wil dat er meer bewustheid komt over alternatieve middelen voor pijnbestrijding en over risico's van de zogenoemde opiaten.
Te makkelijk mee
Patiënten krijgen middelen als oxycodon nu ook te makkelijk mee, omdat ze bijvoorbeeld simpel om een herhaalrecept kunnen vragen bij de huisarts. Ziekenhuizen zouden ook te veel pijnstillers meegeven naar huis.
In de Verenigde Staten overlijden jaarlijks 14.000 mensen aan een overdosis oxycodon-achtige pijnstillers. De Drug Enforcement Administration spreekt sinds 2015 van een 'epidemie' en een 'opioïdencrisis'.