Binnenland

Enorme toename gebruikers van verslavende pijnstiller oxycodon

Door RTL nieuws··Aangepast:
Enorme toename gebruikers van verslavende pijnstiller oxycodon
RTL

De pijnstiller oxycodon is zo populair dat het aantal gebruikers in tien jaar tijd explosief is gestegen. Gevaarlijk, waarschuwen dokters en patiënten nu, want het is hartstikke verslavend.

Oxycodon is eigenlijk bedoeld voor patiënten met hevige pijnen, zoals kanker. Toch wordt het medicijn steeds vaker voorschreven bij kleinere pijntjes als botbreuken en gewrichtspijn. In 2007 kregen 75.000 patiënten de pijnstiller voorgeschreven, in 2017 steeg dat naar 490.000. Dit is een verdrievoudiging in zes jaar tijd. 

Laura is verslaafd aan 'de nieuwe heroïne':

Laura kreeg oxycodon voor een gebroken arm en komt er niet meer vanaf.

In de Volkskrant legt huisarts Jos van Bemmel uit dat huisartsen lange lijsten herhaalrecepten krijgen. Een handtekening zo is gezet. Daarnaast willen artsen in ziekenhuizen de pijn zoveel mogelijk beperken, want zorginstellingen worden tegenwoordig door de inspectie en door de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen beoordeeld op 'pijnscores': hoe minder pijn, hoe beter het ziekenhuis scoort op kwaliteit. Dit zou een van de redenen zijn dat ze zware pijnstillers geven.

Zweten, trillen en maagkrampen

De zware pijnstiller oxycodon is gevaarlijk. Het is qua chemische samenstelling vergelijkbaar met morfine en heroïne. Het zorgt voor een euforisch gevoel, maar je hebt steeds meer nodig om datzelfde fijne gevoel te krijgen. Verslaafden zeggen dat het afkicken en de ontwenningsverschijnselen te vergelijken zijn met afkicken van heroïne: zweten, trillen, misselijk, maagkrampen en paniekaanvallen.

Verschillende artsen erkennen de problemen en maken zich zorgen, want bij langdurig gebruik stijgt de kans dat je er aan verslaafd raakt.

Pijnstillerverslaving niet geregistreerd

In de Verenigde Staten overlijden jaarlijks 14.000 mensen aan een overdosis oxycodon-achtige pijnstillers. De Drug Enforcement Administration spreekt sinds 2015 van een 'epidemie' en een 'opioïdencrisis'.

In Nederland zijn er geen cijfers van het aantal oxycodonverslaafden, maar mensen met een pijnstillerverslaving worden dan ook vrijwel niet geregistreerd. Ze melden zich vaak niet bij een afkickkliniek of de verslavingszorg. Ze blijven bij de huisarts of specialist. En dus blijft de grootte van het probleem onbekend.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidVerslavingHuisarts