Etiquette

De 5 spelregels van... samen slapen

·Aangepast:
© iStock De 5 spelregels van... samen slapen
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van samen slapen.

De situatie

Of het nu gaat om logeren of verkeren: samen slapen is een hele kunst. Trekken aan de deken, snurken en vroeg of juist heel laat in je mandje stappen zijn zomaar een paar verschillen waardoor je het volstrekt oneens kunt zijn met je bedpartner. Als je niet oppast, tenminste. Gelukkig deelt slaapexpert Winni Hofman de bedwetten waar niemand meer wakker van ligt.

De spelregels

1. Train je type

Wanneer je al een tijdje met elkaar verkeert, is de kans groot dat je niet meer elke avond strikt om 23.00 uur met elkaar tussen de lakens duikt. De een kijkt nog een film af, de ander moet vroeg op. Lig je net lekker in je eerste slaap, knalt je lover het licht aan. Irritant! "Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind. En als je te maken hebt met de uitgesproken avond- of ochtendtypes van deze wereld, dan zit er niks anders op dan glasheldere afspraken te maken zoals licht uit laten of zelfs omkleden op de gang."

De 5 spelregels van... de bioscoop
Lees ook

De 5 spelregels van... de bioscoop

2. Omrollen voor je rust

Zagen, zagen wie weet wat je de snurker mag vragen? De bank of het logeerbed zijn voor de drastische gevallen, vindt Hofman. “Een rugslaper maakt makkelijk extra veel geluid. Dus heb je er zo een naast je, geef dan gewoon een duwtje tegen de schouder. Vaak is dat al genoeg om iemand op zijn zij te bewegen en het snurken te laten stoppen." 

En als je voor het eerst met een vriendin een nachtje weg bent? Of als je ergens logeert? "Zorg dan sowieso dat je twee aparte bedden hebt. Veel rustiger. Nadeel is wel dat je dan echt zelf je bed uit moet voor dat duwtje, maar in veel gevallen is dat de moeite waard. Bovendien verwerken we in onze slaap nog steeds informatie, en bij een tamelijk vreemde zijn we een stuk alerter. Met een bescheiden tikje kan de rust weer terugkeren."

3. Sokken zijn wel zo sociaal

Niets zo romantisch als je voeten in bed even opwarmen tussen de (harige) stelten van je wederhelft. Al denkt het lijdend voorwerp daar zelf vaak heel anders over. Dus heb je chronisch koude kakkies, trek dan gewoon slaapsokken aan. Niks ongezonds aan. "Het is zelfs bewezen dat je sneller in slaap kunt vallen als je uitstekende ledematen goed verwarmd zijn." Nachtsokken it is dus.

4. Gooi het lekker los

In één grote zwieper vliegt de deken van links naar rechts en lig jij weer met je kont in de kou. "Voor de een voelt samen lepeltje lepeltje onder een deken heel geborgen en juist fijn, terwijl de ander juist rust en ruimte nodig heeft. Koop de hele bende los, dan slaapt iedereen het beste. Vooral als de één een zwaargewicht is en de ander licht als een veertje. Dan heb je toch echt een matras nodig dat bij je lichaam past, anders heb je op den duur een probleem en rol je steeds naar elkaar toe." Plan die romantiek dus maar een beetje praktisch in. Goede slaap is goud waard.

5. Lekker lezen

Ja. Dit is er weer een. Een serieuze waarschuwing tegen de smartphone. Of eigenlijk alle beeldschermen in bed. "Blauw licht is killing voor een goede nachtrust. Het gooit je dag- en nachtritme overhoop en zorgt ervoor dat je veel moeite hebt met inslapen. Kijken op schermen is een slechte bedgewoonte. Dus als er niet gesekst wordt, kun je beter nog even lezen voordat je gaat slapen. Of een kwartiertje muziek luisteren. Niet veel langer, want dan worden je hersenen weer actief. Hoe hard Netflix je ook aanmoedigt, bingewatchen in bed is geen goed plan."

Lees meer over
SlaapSlaapproblemenEtiquette