Smeren en weren

Vijf stellingen over zonnen: zo verklein je de kans op huidkanker

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© iStockVijf stellingen over zonnen: zo verklein je de kans op huidkanker
RTL

De zonnebank ligt onder vuur. Het apparaat zou mede verantwoordelijk zijn voor het stijgend aantal huidkankerpatiënten. Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland krijgt de diagnose en daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker. Maar hoe kunnen we - naast het mijden van de zonnebank - het beste huidkanker voorkomen?

Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat in 2019 bijna 73.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker kregen. Dat is meer dan de helft van alle kankergevallen. Niet alleen de zonnebank, maar ook overmatige blootstelling aan de 'echte' zon is één van de voornaamste veroorzakers. "Natuurlijk hebben we zon nodig, maar we krijgen er te veel van op onze huid", zegt dermatoloog Menno Gaastra. We leggen vijf stellingen aan hem voor.

Door af en toe onder de zonnebank te gaan voordat de zomer begint, bouwt je huid een tolerantie op waardoor de zon in de zomer minder schadelijk is

Gaastra: "Een tolerantie opbouwen is goed, maar doe dat niet met de zonnebank. Begin met het opbouwen van een tolerantie door gewoon af en toe eens buiten te wandelen. Ook al zie je de zon niet, hij is er wel. Helemaal in de lente is deze zeker krachtig genoeg om je langzaam voor te bereiden op de kracht van de zomerzon."

Kankerexpert wil verbod op zonnebank: 'Stop met zeggen: lekker kleurtje'
Lees ook

Kankerexpert wil verbod op zonnebank: 'Stop met zeggen: lekker kleurtje'

Iemand met veel pigment in zijn of haar huid heeft een kleinere kans op huidkanker

"Hoe meer pigment je in je huid hebt, hoe langer je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Verbranding vergroot de schade die je aanricht aan je huid. Iemand die snel verbrandt, heeft dus een verhoogde kans op het krijgen van huidkanker. Maar vergis je niet: iemand met veel pigment kan ook huidkanker krijgen. Huidkanker wordt veroorzaakt door straling die diep doordringt in je huid. Dat zie je niet met het blote oog. Smeer je daarom altijd goed in, ook al ben je nog zo bruin."

Smeer je in, ook onder je kleren

"Het is altijd goed om extra te smeren. Heb je kleren aan, kijk dan goed naar de stof waarvan het kledingstuk is gemaakt. Houd het voor je neus en check of er licht doorheen schijnt. Is het antwoord 'ja'? Dan zullen de UV-stralen door dit kledingstuk ook ongetwijfeld jouw huid bereiken en is het dus raadzaam om je in te smeren, ook onder je kleding."

Een duurdere zonnebrand is beter dan een huismerk

"In feite maakt dit niet veel uit. Nederland heeft een goede Warenwet-controle als het gaat om zonnebrand. Regelmatig worden hier extra checks op uitgevoerd. De prijs zit ‘m vooral in het gebruik: smeert het lekker? Hoe ruikt het? Qua bescherming doet een goedkopere zonnebrand niet onder voor een duurdere."

Als je factor 50 gebruikt, hoef je je minder vaak in te smeren

“Absoluut niet waar. De factor van een zonnebrand geeft aan hoe lang je ermee in de zon kunt zitten, voordat de eerste verbrandingsverschijnselen ontstaan. Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen. Daarnaast is een factor 50 erg hoog. Factor 30 beschermt je al voor ongeveer 96 procent."

Astrid kreeg wél huidkanker: 'Verbrand? Dan was ik morgen mooi bruin'

Astrid had een melanoom. Ze werd zo ernstig ziek, dat artsen dachten dat ze het niet zou redden. Inmiddels is ze na een reeks van chemotherapie, bestraling en diverse operaties genezen. Ze wil anderen bewust maken van de schade die te veel UV-straling aanricht op je huid. De zonnebank is voor haar tegenwoordig uit den boze.

"Een paar jaar geleden ontdekte ik een vreemd vlekje op mijn rug. Ik heb het meteen laten checken, maar er werd gedacht dat het niks ernstigs was. Een paar maanden later bleek ik toch huidkanker te hebben. Ik heb een helse periode meegemaakt en zou graag iedereen daarvoor willen behoeden."

Astrid Nollen
Astrid Nollen

"Als kind woonde ik op Curaçao en in Afrika. Constant werd ik blootgesteld aan zonlicht en in die tijd was niemand zich bewust van de gevaren van de zon. Verbrand? Oh, dat was dan morgen mooi bruin. Ik leefde in totale onwetendheid en tijdens mijn studententijd lag ik af en toe wel eens onder de zonnebank voor een feest. Had ik toen maar de kennis van nu gehad.

We kunnen de zon niet uitzetten en voor een deel hebben we de zon ook nodig om gezond te blijven. De zonnebank heeft daarentegen geen enkel gezondheidsvoordeel, afgezien van het feit dat je er bruin van wordt. De zonnebankindustrie beweert dat je er je benodigde hoeveelheid vitamine D van binnenkrijgt, maar dat is klinkklare onzin. Het is vele malen beter om buiten een rondje te lopen, of je tekorten desnoods bij te slikken.

Huidkanker is één van de vormen van kanker die makkelijk te voorkomen is zonder dat je je leven drastisch hoeft te veranderen, dus bescherm jezelf en laat de zonnebank verleden tijd zijn. Mensen denken: 'Mij overkomt het toch niet', maar potverdorie daar zit je dan."

Lees meer over
HuidkankerKankerGezondheidUiterlijke verzorging