De opvoedkwestie: mijn dochter is bang voor het coronavirus
De achtjarige dochter van Daisy is erg bang om ziek te worden door het coronavirus. Hoe moet Daisy daarmee omgaan?
Het begon met klagen over buikpijn – altijd een teken van stress bij haar - en de laatste nachten heeft haar dochter zelfs nachtmerries gehad over het coronavirus, zegt Daisy: "Dan zag Emmy steeds zieke mensen met mondkapjes, een beeld dat haar heel bang maakte. Ze zegt dat ze echt vreest dat ze zelf ziek wordt, of ik of haar vader. Hoe vaak ik haar ook probeer gerust te stellen, het werkt niet. Ze blijft er heel gestrest en angstig onder. Ook maakt ze zich zorgen om haar oudere opa en oma. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?"
Nu zondagavond is besloten dat alle scholen de komende weken gesloten zullen blijven, kan het geen enkel kind ontgaan dat er 'iets' aan de hand is, zegt ook opvoedcoach Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "En zeker een kind van acht jaar zoals Emmy krijgt heel veel mee. Dan is het niet meer mogelijk om je kind ervoor af te schermen en dat hoeft ook helemaal niet. Bespreek de situatie met je kind en wees eerlijk over de feiten, maar zorg er tegelijkertijd voor dat je nuanceert en je kind geruststelt. Zeg bijvoorbeeld dat er een onbekend virus heest, een soort griep. En dat we wel weten dat jonge en gezonde mensen er meestal niet heel ziek van worden. Je kunt open zijn over het feit dat er een kans bestaat dat ze ziek worden, maar dat dit virus vooral gevaarlijk is voor ouderen en zieken."
'Als je alles voor je kind gaat verbergen, gaan ze er hun eigen verhalen van maken'
Coach Bobeldijk benadrukt dat het belangrijk is om in gesprek te gaan met je kind: "Kinderen ouder dan zes jaar krijgen hier veel van mee, waarschijnlijk meer dan je denkt. Als ouder denk je misschien dat het wel zal loslopen, toch is het dan wel belangrijk dat je het even met je kind bespreekt. Kinderen kunnen namelijk nog niet relativeren en zullen de dingen groter maken dan ze zijn. Wuif hun vragen en zorgen dus niet weg. Als je alles voor je kind gaat verbergen, gaan ze er hun eigen verhalen van maken. Ouders zijn nodig om de berichtgeving voor hen in het juiste perspectief te plaatsen."
Bobeldijk tipt de uitzending van het Jeugdjournaal van afgelopen zondag 15 maart: "Daarin werd heel goed en duidelijk antwoord gegeven op vragen van kinderen. Kijk dit samen terug en stel dan vragen: wat vind jij ervan? Mijn zoon zei bijvoorbeeld dat hij zich zorgen maakte om zijn grootouders en hen wilde bellen om te zeggen dat ze binnen moesten blijven. Dus dat hebben we toen ook gedaan. Zijn zorgen zijn namelijk niet onterecht. Dus neem je kinderen serieus en probeer zelf ook relaxt te blijven. Als jij je zorgen maakt, pikken ze dat op en gaan ze dat ook doen."