Nauwelijks ziek, wel besmettelijk: dit doet corona bij kinderen

Door Jesse van Amerongen··Aangepast:
© ANPNauwelijks ziek, wel besmettelijk: dit doet corona bij kinderen
Coronacrisis, dit moet je weten

Het besluit van Mark Rutte om in de coronacrisis de scholen voorlopig open te houden, was direct voer voor discussie. Veel mensen vragen zich af of we hiermee niet te weinig doen. Maar wat weten we tot nu toe over het virus bij kinderen?

Op de dag waarop Mark Rutte aankondigde dat de scholen open blijven, deed de Franse president precies het tegenovergestelde. Scholen moeten in dat land dicht 'om de kinderen te beschermen', zei Macron in zijn persconferentie.

Het kabinet en het RIVM wijzen er juist op dat jongeren en kinderen relatief weinig risico lopen. Daarnaast is de impact van scholen sluiten te groot, want dat betekent direct dat veel ouders ook thuis moeten blijven. Volgens Rutte maakt elk land hier zijn eigen afwegingen in.

Het kabinet heeft donderdag nieuwe vergaande maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast.

"Op basis van wat we er allemaal over weten, en wat we zien in andere landen, is te zeggen dat er heel weinig kinderen met (ernstige) klachten worden gemeld", zegt viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC.

Volgens hem is dat echt een groot verschil met de griep. "Dan zie je dat er veel kleine kinderen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent waarschijnlijk dat kinderen bij het coronavirus heel milde symptomen hebben."

Nauwelijks kinderen besmet

De Universiteit van Basel heeft een analyse uitgevoerd op 72.000 zieken die positief zijn getest op Covid-19. Daarbij bleek dat slechts 2,1 procent van de gevallen onder de twintig jaar zijn. Onder de ernstig zieken is het getal nog veel lager: daar zitten nauwelijks jongeren en kinderen bij.

Toch hoeft dat volgens De Jong niet betekenen dat kinderen niet besmet worden met het virus. "De vraag is: komt het doordat kinderen minder vatbaar zijn of doordat het alleen maar milde infecties zijn?", zegt hij. Alleen mensen met duidelijke klachten worden namelijk getest. Door het milde verloop bij jongeren zou het ook kunnen dat ze wel besmet zijn, maar nauwelijks getest worden.

'Mama, ik hoest, wat nu?' Zo praat je met kinderen over het coronavirus
Lees ook

'Mama, ik hoest, wat nu?' Zo praat je met kinderen over het coronavirus

"Van de snotneusjes die we bij kinderen zien zal een deel corona zijn", zegt viroloog Marjolein Knoester van het UMCG. "Maar dat valt niet op, omdat het niet ernstig is." Het is nog niet precies duidelijk waarom het bij kinderen zo veel milder verloopt. "Kinderen hebben ander soort afweer, dus het moet 'm daar in zitten", zegt ze. "Kinderen doen op de een of andere manier iets goed. Maar wat dat is, weten we nog niet."

Een ander belangrijk punt is de besmettelijkheid van kinderen. Op scholen zijn natuurlijk niet alleen kinderen aanwezig, maar ook een hele hoop volwassenen die op de scholen werken. Zo wordt een brief van een bezorgde lerares op dit moment veel gedeeld op Facebook. Zij is bang dat zij en haar collega's het virus via de kinderen krijgen.

Wanneer zijn kinderen besmettelijk? 

Knoester benadrukt dat het RIVM heel veel verschillende factoren meeweegt in hun advies, dus dat ze daar moeilijk uitspraken over kan doen. Wel kan ze zeggen dat alles er nu op wijst dat kinderen, net als volwassenen, besmettelijk zijn als ze het virus hebben en klachten hebben. Zo lang dat nog niet zo is, zijn kinderen niet of veel minder besmettelijk dan met klachten.

"Het nemen van maatregelen is geen exacte wetenschap", zegt Menno de Jong. "Ze gaan af op de gegevens die we nu hebben." Als viroloog kan hij zich, op basis van de gegevens die we nu hebben, goed vinden in het besluit om de scholen open te houden. "Ik vind dit een weloverwogen beslissing."

Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Volgens Marjolein Knoester moeten we voor kinderen hygiënemaatregelen in acht nemen, zoals regelmatig handen wassen, en goed blijven nadenken. Dat geldt niet alleen op school, maar ook bijvoorbeeld voor het bezoeken van opa's en oma's. "Als opa net een stamceltransplantatie net heeft ondergaan, moet je natuurlijk niet langsgaan. Maar een gezonde opa en oma kunnen gewoon hun kleinkinderen blijven zien."

 

Lees meer over
Mark RutteRIVMCovid-19