Zorgen over mensen met psychische problemen: 'Ze raken in een isolement'

Door EditieNL··Aangepast:
© Twitter Charlotte BouwmanZorgen over mensen met psychische problemen: 'Ze raken in een isolement'
Coronacrisis, dit moet je weten

Hele dagen binnen zitten, afgesloten van sociale contacten: het is niet niks. Al helemaal niet voor mensen met psychische problemen. "We maken ons de meeste zorgen om mensen die alleen wonen", laat platform MIND weten.

Veel mensen met psychische klachten zitten momenteel in een lastige situatie. "De situatie verschilt natuurlijk per persoon, maar veel mensen kampen nu met angsten", weet Marielle van den Berg van MIND, een platform voor mensen met psychische problemen.

Andere zorg

Sommigen zijn bijvoorbeeld bang dat ze niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. "Instellingen zijn nog druk met het uitzoeken welke zorg ze aan wie kunnen bieden. Voor sommige mensen is het contact met de hulpverleners (deels) weggevallen. Of ze kunnen niet meer terecht bij de inloopcentra waar ze altijd kwamen", vertelt Van den Berg aan EditieNL.

Zorgen om laconieke ouderen: 'Luister eens naar jullie kinderen'
Lees ook

Zorgen om laconieke ouderen: 'Luister eens naar jullie kinderen'

Dat levert lastige situaties op. "De zorg die nu gegeven wordt is minder persoonlijk; veel instellingen doen aan videobellen. Ook de frequentie is omlaaggegaan. Sommige mensen moeten op zoek naar een andere daginvulling en extra steun in hun omgeving."

Sociaal isolement

MIND maakt zich de meeste zorgen om de mensen die alleen wonen en weinig steun hebben van naasten. "Zij raken in een sociaal isolement. Het is belangrijk dat deze mensen zichtbaar blijven en hulp krijgen", legt Van den Berg uit.

Ook komt er volgens haar een nieuwe groep mensen met psychische klachten bij. "Er zijn mensen die de afgelopen periode nog goed in hun vel zaten, maar die door de coronacrisis ook klachten krijgen. Ook zij hebben hulp nodig. Maar ondertussen zijn huisartsen en psychologen minder bereikbaar. Dat is een zorg."

Veel initiatieven

Tegelijkertijd is het mogelijk dat anderen juist in mindere mate een isolement ervaren doordat haast iedereen een lege agenda heeft en thuis zit. Zo is er minder reden om last te hebben van de fear of missing out. "Tja, het verhaal heeft twee kanten", aldus Van den Berg. "Er zijn natuurlijk ook veel mooie initiatieven opgedoken die ervoor zorgen dat mensen zich juist beter voelen."

Een van die initiatieven is Lijm de Zorg in Discord, een platform waar mensen met psychische problemen met elkaar kunnen chatten en videobellen. Het is een initiatief van journalist Charlotte Bouwman, die zelf ook met psychische klachten kampt. Ze startte ook een petitie waarmee ze pleit voor een noodplan voor de GGZ.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Daarnaast heeft MIND zelf elke werkdag tussen 11.00 en 16.00 uur een livestream waar gesprekken worden gevoerd voeren met ervaringsdeskundigen en experts. Daar kunnen mensen inbellen met vragen.

Praten over emoties

Op hun website hebben ze een 'coronapagina' ingericht met tips voor mensen die in deze tijd kampen met psychische klachten. "Belangrijk is dat je praat met iemand in je omgeving. Wees open over je angsten en emoties. En vraag om hulp als je merkt dat je in de problemen zit. Daar zijn diverse lijnen voor beschikbaar."

Lees meer over
MindCoronavirusPsychische aandoeningCovid-19Editie NL Link in bio