Sehraz (16) wakker na 10 dagen op intensive care door corona: 'Zo enorm opgelucht'

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
Sehraz (16) wakker na 10 dagen op intensive care door corona: 'Zo enorm opgelucht'
Coronacrisis, dit moet je weten

De 16-jarige Sehraz uit Breda die werd opgenomen op de intensive care vanwege het coronavirus, is weer bijgekomen. Dat heeft zijn broer Babor zojuist laten weten aan RTL Nieuws. Dagenlang werd de jongen in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis kunstmatig in slaap gehouden. Babor: "We kunnen het eigenlijk nog niet beseffen, maar we zijn zo enorm opgelucht."

Vanachter glas kunnen ze eindelijk weer met hem communiceren.

In totaal werd Sehraz zeven dagen kunstmatig in slaap gehouden. Zijn longen moesten herstellen van het coronavirus, zijn toestand was kritiek. De afgelopen drie dagen was het de bedoeling dat hij zelf wakker zou worden, en vanochtend gebeurde dat. Babor: "Ik kreeg een appje van hem: Babor, ik ben weer wakker. Er viel echt een enorme last van mijn schouders af."

'Ik zal nooit meer klagen'

Sehraz was nog nooit echt ziek geweest in zijn leven en hij had geen onderliggende gezondheidsklachten. Dat hij dus zó ziek werd van het coronavirus, was voor de familie zeer onverwacht. Dagenlang hebben ze gebeden voor een goed herstel. Babor: "Vanaf vandaag heb ik niets meer te klagen. Ik zal hierna trouwens nooit meer klagen in het leven."

Babor en zijn jongere broertje Sehraz.© Privéfoto
Babor en zijn jongere broertje Sehraz.

Sehraz laat zelf ook van zich horen. Op zijn instagramprofiel schrijft hij: "Ik wil jullie allemaal bedanken. Bedanken voor de mooie berichten en de smeekbedes die jullie voor mij hebben gedaan." 

Familie wilde Nederland waarschuwen

In de tijd dat de jongen op de intensive care lag, trokken zijn familieleden via RTL Nieuws aan de bel. Ze wilden dat mensen in Nederland, vooral jongeren, het virus serieuzer zouden nemen. "Denk er niet te makkelijk over. Ga niet meer de kroeg in, luister naar de adviezen", riep de familie op.

"Blijf het liefst gewoon thuis en wees voorzichtig. Dit is geen gewone griep. Natuurlijk kan het voor de één makkelijker uitpakken en zul je alleen hoesten. Maar het kan ook zo aflopen zoals bij Sehraz. Je hoeft niet per se oud te zijn om ziek te worden."

Babor zegt dat er sinds die oproep al veel is veranderd in Nederland. "We hebben echt enorm veel berichten gekregen van mensen dat ze sinds het verhaal van Sehraz hun kinderen binnenhouden. Of dat ze beter naar de adviezen luisteren. De scholen zijn een dag na ons verhaal ook dichtgegaan. Het heeft echt veel effect gehad, dat vinden we heel fijn."

'Hij was heel verbaasd vanwege alle aandacht'

Sehraz is inmiddels bijgepraat over het feit dat hij groot in het nieuws is geweest en dat zelfs veel politici het over hem hebben gehad in de Tweede Kamer. "Hij was heel verbaasd en ook een beetje in de war dat er zo veel mensen om hem geven. Maar hij vond het heel fijn."

De jongen mag het ziekenhuis nog niet verlaten, hij moet nog minimaal twee weken blijven. "Hij is natuurlijk lange tijd zichzelf niet geweest. Hij moet nu gaan herstellen, ook weer een beetje leren lopen enzo. Maar dat komt wel goed. Het belangrijkste is dat hij niet meer in levensgevaar is. We gaan nu snel naar hem toe."

Ook jongeren raken dus besmet

Sjaak de Gouw, landelijke woordvoerder infectieziektebestrijding van de GGD GHOR Nederland, liet eerder aan RTL Nieuws weten dat ook jongeren zoals Sehraz besmet kunnen raken met het coronavirus. Maar bij een besmetting krijgen de meeste jongeren nauwelijks klachten. "De jeugdige cellen zijn beter in staat om dit virus te verwerken. Ze hebben vaak geen of soms milde klachten. De meeste jongeren zullen dus niet eens merken dat ze ziek zijn als ze besmet zijn met het virus."

Van alle mensen die besmet raken in Nederland, krijgt statistisch gezien meer dan 80 procent milde klachten en is binnen drie dagen weer klachtenvrij. "Onder jongeren ligt dat percentage nog hoger", zegt De Gouw. Daarbij geldt dat zo'n 95 procent milde klachten krijgt en binnen drie dagen weer beter is. 

Maar dan blijft er dus wel vijf procent over. "Er kunnen individuele situaties zijn waarbij iemand ernstigere klachten krijgt, maar dat zijn er niet veel." 

Lees meer over
RIVMErasmus Medisch Centrum [EMC]CoronavirusCovid-19Link in bioBredaRotterdam