Zelf testen of je corona hebt? Dat kan nu (nog) niet

Het is een vraag die bij veel mensen leeft: ik ben (of was) verkouden, heb ik nu corona? Of heb ik het misschien al gehad? De GGD test alleen nog ouderen met ernstige klachten. Dus mensen die verkouden zijn of zich grieperig voelen, tasten voorlopig in het duister. Maar er zijn wel een aantal initiatieven die hoop bieden.
Zo heeft het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam een app ontwikkeld, waarin inwoners van de hoofdstad hun symptomen kunnen melden. Iedere dag krijgen gebruikers vragen over hun gezondheid, zoals of zij last hebben van kortademigheid, hoesten, neusverkoudheid en koorts.
Ruim 9000 deelnemers
In het ziekenhuis leest een team van medisch deskundigen mee. Als daar aanleiding toe is, wordt de patiënt gebeld en eventueel uitgenodigd voor verder onderzoek. "Kort na de lancering van de app hadden we al duizend gebruikers, inmiddels zijn het er ruim 9000", zegt een woordvoerder van het OLVG.
'App geeft houvast'
Eén van de medisch deskundigen is verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Ingrid Wegman. Zij heeft de afgelopen dagen veel gebruikers van de app gebeld die last hebben van benauwdheidsklachten. "Mensen zijn echt heel blij met de corona-check. Het komt tegemoet aan een behoefte, want er is best veel angst. De app, waarbij je dagelijks informatie aan ons kan doorgeven, geeft dan houvast."
Voorlopig is de app alleen bedoeld voor mensen die in Amsterdam en omgeving wonen. Mogelijk wordt dat gebied later nog uitgebreid.
Lastig te herkennen
Hoewel dit initiatief voor veel mensen geruststelling kan bieden, geeft het geen zekerheid. Het is namelijk lastig om op basis van klachten te achterhalen of iemand covid-19 heeft: de ziekte kent in milde vorm geen hele specifieke symptomen.
Ook lijken deze symptomen erg op griepverschijnselen en dus is het lastig om het coronavirus te onderscheiden van het influenzavirus. Op dit moment heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China geïnventariseerd wat de meest voorkomende symptomen waren bij de patiënten daar. Dit kwam eruit:
Coronasymptomen
Koorts | 88 procent |
Droge hoest | 68 procent |
Vermoeidheid | 38 procent |
Slijm ophoesten | 33 procent |
Benauwdheid | 19 procent |
Keel- hoofd- en spierpijn | 14 procent |
Misselijkheid | 5 procent |
Verstopte neus | 5 procent |
Diarree | 4 procent |
Ophoesten van bloed | 1 procent |
Bloedmonster
Het is wel mogelijk om achteraf te testen of iemand het coronavirus heeft gehad. "Dat kan met een bloedtest", legde een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gisteren uit. "Er wordt dan een bloedmonster afgenomen waarin wordt gezocht naar het coronavirus." Deze test kun je niet zelf thuis uitvoeren.
Op dit moment kan deze bloedtest nog niet grootscheeps worden uitgevoerd, daar wordt nog aan gewerkt. Daarnaast gaat het om een gecompliceerde test, omdat er verschillende coronavirussen zijn. Mogelijk worden er in een later stadium steekproeven gedaan onder Nederlanders om te kijken of zij het coronavirus inmiddels hebben gehad.
Verbod op zelftesten voor coronavirus
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd heeft eerder deze week gewaarschuwd dat testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt, verboden zijn als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie.
Zelftesten kunnen volgens de inspectie een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. "Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. Daarom moet een aangemelde instantie altijd beoordelen of een zelftest bruikbaar en begrijpelijk is voor gebruik thuis."
Zelftesten moeten dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Op dit moment is er binnen de Europese Unie volgens de inspectie nog geen enkele zelftest voor het coronavirus goedgekeurd, en is er dus nog geen toestemming gegeven om dit soort testen op de markt te brengen.
300 testen uit China
Ondertussen zijn er ondernemers die inspringen op de vraag naar coronatesten. Zo is er Sensitest in Delfgauw, een webshop voor medische spullen. Zij hebben in China zo'n 300 testen besteld, later volgt een grotere bestelling.
"Deze test kijkt of er antistoffen zitten in een druppel bloed en geeft binnen 15 minuten de uitslag", vertelt de eigenaar. "Een stuk sneller dan de test waarmee de GGD nu werkt, daar laat een uitslag soms wel 24 uur op zich wachten."
Alleen voor artsen
Sensitest heeft de testen niet gekocht voor de verkoop aan particulieren. "Het is geen zelftest, we willen niet dat-ie in handen komt van niet-professionals. We willen ze gaan aanbieden aan huisartsen, die kunnen dan checken of hun patiënten het coronavirus hebben, of hebben gehad. Dan zouden die patiënten zich weer onder de mensen kunnen gaan begeven."
De test zal zo'n 15,50 gaan kosten. Over de betrouwbaarheid van de testen zegt Sensitest: "Het is een product dat is ontwikkeld in China, in het hart van het coronagebied. De testen zijn gemaakt door een bedrijf dat ook testen voor ebola en de Mexicaanse griep heeft gemaakt."
Betrouwbaarheid
Het bedrijf gaat uit van 'een hoge mate van betrouwbaarheid, maar er is natuurlijk altijd een marge'. "Ook is het belangrijk om op het juiste moment te testen. In de incubatietijd zal de test nog negatief zijn, en ook nadat iemand ziek is geworden, werkt de test slechts enkele dagen."
Sensitest benadrukt dat de test niet beschikbaar is voor particulieren. "We krijgen daar wel telefoontjes over, maar we doen het niet. Ik wil artsen hiermee helpen en zal het dus ook alleen aan artsen verkopen."
Onderdeel van dossier
Coronacrisis, dit moet je weten