Coronacrisis, dit moet je weten

Overleden aan corona: wat betekent dat voor de uitvaart?

Door EditieNL··Aangepast:
Dossier coronacrisis, dit moet je weten
© Getty ImagesOverleden aan corona: wat betekent dat voor de uitvaart?
RTL

Er zijn in ons land inmiddels 76 personen overleden aan de gevolgen van corona. Wanneer iemand overleden is door corona, moet er een aangepaste uitvaart plaatsvinden. En dat maakt het voor de nabestaanden extra moeilijk. 

Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld over hoe uitvaarten gehouden moeten worden in deze tijd. Zo is er geen koffietafel meer na de dienst en mogen er niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij een begrafenis. Verder kunnen de overleden gewoon opgebaard worden en mag familie ook afscheid nemen. Wel wordt aangeraden om extra goed de handen te wassen na aanraking.  

"Het virus leeft maar korte tijd buiten het lichaam, dus de kans op besmetting is niet zo groot", zegt Roel Stapper van Zuylen Uitvaartverzorging. "Er zijn wel extra maatregelen getroffen voor het personeel. Het personeel draagt beschermingsmiddelen bij verzorging overledene, waaronder handschoenen en een schort met lange mouwen. Ook worden er geen handen meer geschud." 

Brabantse ziekenhuizen richten speciaal voor coronapatiënten 'corona-gebouwen' in
Lees ook

Brabantse ziekenhuizen richten speciaal voor coronapatiënten 'corona-gebouwen' in

De uitvaartondernemer laat weten vooral alert te zijn op het voorkomen van verspreiding van het virus tijdens de dienst. "Als nabestaanden ook symptomen vertonen, als ze bijvoorbeeld verkouden zijn of hoesten, dan mogen zij niet bij uitvaart aanwezig zijn en kunnen ze het digitaal volgen." Hoe lastig dit ook is, hij merkt wel dat nabestaanden hierin hun verantwoordelijkheid nemen.

Jan Jaap Palmer van uitvaart 24 twijfelt of nabestaanden wel altijd eerlijk zijn over de doodsoorzaak. "Als ik ervan op de hoogte ben dat een persoon is overleden aan corona, en de nabestaanden intensief contact met hem of haar hebben gehad, dan ben ik voor een begrafenis in stilte", zegt uitvaartondernemer Jan Jaap Palma van Uitvaart24.  

Zonder publiek

"Ik twijfel of iedereen dat wel eerlijk meldt want een begrafenis in stilte, dus zonder publiek, is natuurlijk extra lastig voor nabestaanden." Palma denkt dat nabestaanden daarom weleens verzwijgen dat het om een coronapatiënt gaat. Daarom checkt hij dat zelf altijd bij de zorginstelling waar de overledene behandeld is.  

Uitvaartorganisatie DELA herkent het beeld van Uitvaart24 niet en ziet net als Zuylen Uitvaartverzorging dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en thuisblijven wanneer ze symptomen vertonen 

Onderdeel van dossier

Coronacrisis, dit moet je weten

Lees meer over
DelaCoronavirusCovid-19Begrafenis

Meer van het dossier ‘Coronacrisis, dit moet je weten’

Liveblog: de laatste updates over de coronacrisis
Liveblog

Liveblog: de laatste updates over de coronacrisis

04:24
Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen
Coronacrisis, dit moet je weten

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen