'Mama, ik hoest, wat nu?' Zo praat je met kinderen over het coronavirus
De ongerustheid over corona neemt toe, ook onder kinderen. Bewust via het nieuws op televisie, of onbewust door gesprekken van volwassenen krijgen kinderen het nieuws over het coronavirus mee. Wat zeg je er als ouder nou over tegen je kind?
"Maar hoe groot de impact op een kind is, hangt af van hoe angstig volwassenen hen maken", zegt kinderpsycholoog Tischa Neve tegen RTL Nieuws. "De impact van het virus is voor volwassenen al moeilijk te bevatten, dus voor kinderen al helemaal."
Behapbaar
Daarom is volgens Neve de manier waarop een ouder over het virus praat belangrijk. "Houd het behapbaar en maak kinderen niet onnodig ongerust. Wees vooral eerlijk, en zeg bijvoorbeeld niet dat het coronavirus nóóit in Nederland kan komen, want we weten dat het wel kan."
"China klinkt nog heel ver weg, maar nu komt het virus ook voor in Europa en er zijn Italiaanse kinderen besmet. Dan komt het voor Nederlandse kinderen al heel dichtbij." Het aantal kinderen dat besmet is, is tot nu toe laag. In China is dat bijvoorbeeld minder dan 1 procent.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Jeugdarts Jeanne-Marie Hament heeft vooralsnog geen kinderen met corona-angst op het spreekuur gehad. "Als een kind met zijn coronazorgen naar je toe komt, kun je als ouders of docent uitleggen hoe het zit."
Knappe koppen
Als een jong kind vraagt wat het coronavirus is, raadt Hament aan om het met een vergelijking uit te leggen: "Er zijn veel verschillende virussen, en die hebben allemaal een eigen kleur."
"Dit nieuwe virus heeft een kleur die we nog niet kennen, maar het lijkt op andere kleuren die wel in Nederland voorkomen. De knappe koppen zorgen dat het virus zich niet snel verspreidt, dus we hoeven ons geen zorgen te maken."
Met oudere kinderen kun je er gewoon over praten, zegt Hament. "Het is belangrijk om het nieuws te relativeren, want de meesten die het virus oplopen, herstellen weer. Het is goed als een kind zich dat realiseert."
Neve benadrukt dat het ook niet erg is als je niet alle vragen van een kind kunt beantwoorden. "Stel dan voor om samen het antwoord te zoeken, of zeg dat je er later op terugkomt."
"Maar het is denk ik wel goed als ouders en docenten op de hoogte zijn van de symptomen van het coronavirus. Dan kun je je kind ook geruststellen: niet iedereen die verkouden of ziek is, heeft het coronavirus." Want koorts, hoesten, verkoudheid zijn symptomen die ook bij griep voorkomen.
Handen wassen
"Als de RIVM of de overheid aangeeft dat het nodig is om maatregelen te nemen, dan is het belangrijk om ook kinderen uit te leggen wat ze kunnen doen om besmetting tegen te gaan", zegt Neve. Ze kunnen dan het beste hun handen wassen met warm water en zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog, en papieren zakdoekjes gebruiken.
Maar zolang je kind er niet over begint, hoef jij dat ook niet, geeft Neve aan. "Probeer het weg te houden bij je kind totdat het echt dichtbij komt."
Coronavirus in Nederland?
Prof. dr. Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, gaf in een speciale uitzending van RTL Nieuws aan dat het reëel is om te denken dat het virus ook in Nederland komt. Maar we moeten ons geen zorgen maken: "We zijn voorbereid om snel de juiste maatregelen te nemen."
Bij het RIVM is nu een zogeheten Outbreak Management Team (OMT) aan het werk. Daarin zitten wetenschappers en gespecialiseerde artsen die veel weten over bestrijding van infectieziekten. Zij bespreken op welke manier een eventuele uitbraak moet worden aangepakt en geven advies aan het ministerie van Volksgezondheid voor de aanpak van de bestrijding.