De 5 spelregels van... co-ouderen
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van co-ouderen.
De situatie
Na lange tijd op elkaars lip zitten, kan het ineens over zijn met de pret. Jullie gaan uit elkaar en de kinderen hoppen van huis naar huis. Zodra de inboedel is verdeeld, de ergste tranen gedroogd en het co-ouderschema is opgesteld, leef je de nieuwe werkelijkheid. Maar wat zijn nu de spelregels van het succesvol grootbrengen met je ex?
De spelregels
1. Altijd brengen, nooit halen
"De scheiding an sich is vaak niet het grootste probleem", zegt Marsha Pinedo, die met Villa Pinedo een platform runt voor kinderen van gescheiden ouders. "Het gaat om de manier waarop ouders met elkaar omgaan." Je kind afzetten voor de deur of gewoon bij elkaar binnenstappen, is een wereld van verschil. Het gevoel van 'leuk, we gaan weer naar papa' is het fijnst. Voor alle partijen. Dus breng ze altijd even naar de ander, en - wil je het echt fijn afsluiten - drink dan nog een koffie samen. Bespreek je meteen de kindersores, maar ook die van elkaar. Dat houdt het luchtig tussen jullie, of in ieder geval normaal. Ook als er moeilijke dingen aangesneden moeten worden, zoals de verdeling van de feestdagen of het introduceren van nieuwe liefdes.
2. Laat me (Of hem. Of haar)
Eigenlijk verandert er niks wanneer je uit elkaar gaat en voortaan als co-ouders het grut grootbrengt. Ja, het bed hoeft niet meer gedeeld, en de kus-bij-thuiskomst is er wellicht af. Je bestiert allebei je eigen huishouden, maar doet dat nog steeds op dezelfde manier. Als je ooit getrouwd was met een financiële ramp, hoef je niet te verwachten dat ze ineens alle mapjes netjes op orde heeft nu ze het zelf moet doen. En was je man een workaholic, dan is ‘ie niet ineens een thee-met-koekjes man op de dagen dat de kinderen er zijn. Mooi meegenomen als het zo loopt, maar verwacht het niet. Dus laat elkaar een beetje, en geef de ruimte om die nieuwe weg te vinden.
3. Maak er geen klerebende van
Praktisch is wel zo prettig, in een goede relatie. Ook met je voormalig geliefde en nu parent in crime. Niemand heeft zin in gedoe. Tip van het huishoudelijk front: houdt die gezamenlijke rekening en koop er kinderkleding van. Online en alles keer twee. Kleine moeite en een groot plezier voor allebei. In elk huis een voorraad met hetzelfde spul voorkomt scheve gezichten en scheelt je bakken met terugvraagwas. Ook fijn: zo hoeven die bloedjes ook niet met een koffertje van de een naar de ander.
4. Wees eerlijk
Over hoe het met je gaat. Over wat je voelt. Misschien was praten nooit jullie strongpoint, maar ga het ook niet uit de weg. Mis je de kinderen? Zeg het. Ben je ka-pot? Zeg het. Ben je trots op hoe je co het doet? Zeg het. En durf eerder gemaakte afspraken ook bij te stellen. Wissel je eerst week om week, maar voelt dat niet meer goed, zoek dan samen naar een nieuwe vorm die wel werkt. Goed co-ouderen is ook goed voor elkaar zorgen.
5. Stap niet in de co-ouder valkuil
Je gaat een gespleten leven leiden, als co-ouder. De dagen met kinderen staan in het teken van je ouderschap, en de dagen dat ze bij je ex zijn voelen ineens wat studentikoos. Kook je zelf of volstaat een tosti? Of je eet elke kinderloze dag in een ander restaurant. Maar let op, betuttel ik uit ervaring, en stop niet al je sociaals in je kinderloze dagen. Je holt jezelf uit qua energie en ondertussen hebben je kinderen geen idee van hoe je leven eruit ziet. Veel leuker is het om ze waar het kan bij je nieuwe leven te betrekken. Laat een vriendin gezellig mee-eten, in plaats van dat je elkaar een paar dagen later één-op-één ziet in de kroeg. Succesvol co-ouderen lukt alleen als je ook goed voor jezelf zorgt.