#durftevragen

Iets bereiken? Durf erom te vragen! 'Als niemand weet wat jij wil, gaat niemand zijn best doen'

·Aangepast:
© Eigen beelden Iets bereiken? Durf erom te vragen! 'Als niemand weet wat jij wil, gaat niemand zijn best doen'
RTL

Nee heb je, ja kun je krijgen. We weten het zo goed, maar daadwerkelijk durven vragen om die promotie, die opslag of die sabbatical, is een ander verhaal. Terwijl het vaak echt loont om je wensen uit te spreken. Zo wist Dorothée (45) een volgens haar baas onmogelijke salarisverhoging los te peuteren en kon Kim (32) eindelijk haar droomreis maken. "Als niemand weet wat jij wil, gaat ook niemand zijn best doen om je daarbij te helpen."

"Heb je een wens? Spreek hem uit, zo vaak en zo veel mogelijk", schreef Linda de Mol een tijdje geleden in haar editorial voor LINDA. "Het is zo’n beetje de beste tip die ik kan geven als mensen me vragen waarom bij mij zoveel lijkt te lukken." Als je iets graag wil, laat het dan aan zoveel mogelijk mensen weten, is haar motto. Als je je wensen hardop formuleert, komen ze sneller uit, merkte ze keer op keer. Had zij nooit de wens geuit om te mogen acteren, dan was er geen hond op gekomen om haar ooit een rol aan te bieden, zo redeneert ze. "Be careful what you wish for? Ben jij gek: wish zo much als je want." Volgens Linda zijn vooral vrouwen veel te bescheiden in het uiten van hun wensen.

Tijd om daar verandering in te brengen dus. Durf te vragen om wat je wilt hebben of bereiken, dan is de kans veel groter dat het daadwerkelijk je kant op komt dan wanneer je erop gaat zitten wachten. Dorothée Loorbach is daar inmiddels wel achter. Ze wilde opslag, vroeg erom, en kreeg het. Toen ze als accountmanager werkte bij een consultancybedrijf en de directeur haar vroeg of ze HR-manager wilde worden, was dat feitelijk een promotie. Maar op meer salaris hoefde ze niet te rekenen, werd haar meegedeeld. 

Als je na je 40ste pas weet wat je wilt: 'Ik voelde me schuldig, ik had toch goud in handen?'
Lees ook

Als je na je 40ste pas weet wat je wilt: 'Ik voelde me schuldig, ik had toch goud in handen?'

Belachelijk, vond Dorothée. "Ik ben erover in discussie gegaan met de CEO van het bedrijf. Hij wilde helemaal niet praten over geld en vond dat ik allang blij mocht zijn dat ik zonder HR-achtergrond in aanmerking kwam voor die functie. Ik heb gezegd: ik begrijp dat ik als junior binnenkom en dat ik me moet bewijzen. Maar als er nu geen salarisverhoging in zit, wil ik nu van je weten wat ik de komende zes maanden concreet moet doen om over een half jaar wél meer geld te krijgen. Toen hebben we daar afspraken over gemaakt. De CEO was onder de indruk dat ik het lef had om erover te beginnen. Achteraf verdiende ik dan nog veel te weinig, maar door er gewoon om te vragen pakte ik wél de regie over mijn loopbaan.

Hardop uitspreken

Dorothée is ervan overtuigd dat wensen sneller uitkomen als je ze hardop uitspreekt. "Ik heb het zelf vaak ervaren, op heel veel gebieden. Je kan het spiritueel bekijken, in de zin dat wat je aandacht geeft groter wordt, maar ook realistisch: als niemand weet wat jij wil, gaat ook niemand zijn best doen om je daarbij te helpen. Bovendien helpt het om je wensen en doelen voor jezelf hardop uit te spreken, zo verplicht je jezelf ermee aan de slag te gaan. Op het moment dat je het hardop zegt, zeker tegen iemand anders, dwingt het je om ervoor te gaan staan."

Dorothée Loorbach© Eigen beeld
Dorothée Loorbach

Ook voor Kim Hobo pakte het goed uit toen ze haar grote wens durfde te uiten tegenover haar werkgever. Na vier jaar ziek te zijn geweest, wilde ze niets liever dan een maandenlange sabbatical opnemen om die periode goed af te sluiten. Maar kon ze dat wel maken? "Ik voelde me een beetje schuldig. Ik was drie keer geopereerd en al vaak uit de roulatie geweest, daar hadden ze al zoveel last van gehad. En dan zou ik ook nog met het verzoek komen of ik even drie maanden op reis mocht. Wat zullen ze wel niet denken? dacht ik. Maar het gevoel dat ik dit echt wilde was nog veel sterker. Ik besloot: als je iets wil moet je ervoor gaan en het bespreken."

Nieuwe baas, nieuwe poging

In eerste instantie reageerde haar baas, op een HR-afdeling in de bankwereld, niet echt enthousiast. "Het kwam niet uit, we hadden niet zoveel bezetting en het was druk op de afdeling in de periode dat we wilden gaan. Het antwoord was nee, maar ik mocht wel een paar weken op wintersport. Dat was natuurlijk helemaal niet wat we in gedachten hadden. Ik wilde die droom niet zomaar opzij schuiven. Toen er binnen het bedrijf wat interne ontwikkelingen waren en ik opeens een nieuwe leidinggevende had, ben ik het opnieuw gaan vragen. Ik heb alles opengegooid en heb zelfs gezegd dat ik bereid was om mijn ontslag ervoor in te dienen. Dat was niet bedoeld als loos dreigement, ik meende het echt. Zo sterk was mijn gevoel dat ik die reis moest maken. Daarop besloten ze me die sabbatical toch toe te kennen."

Kim Hobo © Eigen beeld
Kim Hobo

Kim en haar vriend gingen drie maanden naar Nieuw-Zeeland en Australië. "Eén van de mooiste ervaringen ooit", noemt ze het. "Het was voor ons echt een bijzondere reis, waarop we die intense periode van ziekte konden afsluiten. Ik ben heel blij dat ik erom heb gevraagd."

Na hun reis zou Kim weer terugkeren op haar werk, was het idee, maar het liep anders. Door een reorganisatie veranderde haar functie, wat haar het laatste zetje gaf om die andere droom waar te maken: voor zichzelf beginnen. Nu helpt ze als coach andere vrouwen om zich – net als zij – niet te laten tegenhouden en te doen wat ze het allerliefst willen doen. "Ik denk dat het zo heeft moeten zijn."

Succesvol én gelukkig

Samen kom je verder dan alleen, zegt David de Kock, een van de oprichters van 365 Dagen Succesvol. "We zijn opgevoed met het idee dat je het zelf moet doen. Je examens maak je alleen, afkijken wordt bestraft, op school gaat het om individuele prestaties. Later is samenwerken de enige manier om verder te komen. Door je verlangens uit te spreken, kom je verder." Daar is wel moed voor nodig, erkent hij. "Mensen kunnen er wat van vinden, je stelt je kwetsbaar op. We denken vaak te weten wat een ander denkt, maar daar blijken we meestal helemaal naast te zitten.

Mensen zijn niet zo met jou bezig als jij met jezelf. Als je niet minimaal zegt of vraagt wat je wil, zal het een ander niet opvallen. Als je gaat zitten wachten tot het een keer naar je toekomt, kan dat weleens heel lang duren." Een groot verschil tussen succesvolle, gelukkige mensen en minder gelukkige mensen is dat die eersten hun wensen durven te uiten en hun doelen hardop uitspreken, zegt De Kock. "Denk nooit dat het niet voor jou is. Je kan zoveel meer dan je denkt. Anderen bij je dromen en doelen betrekken is uiteindelijk de sleutel tot succes. Niemand kan alleen iets bereiken."

Lees meer over
Linda de MolCarrièreVrouwenemancipatieSalarisSabbatical