De gamer en bezorgde moeder geven antwoord: zo voorkom je ruzie met je gamende kind
Wordt elke gamer een soort zombie? Groei je krom door gamen? Is mijn gamende kind online veilig? Hoelang gamen is te lang? En: hoe voorkom ik al die ruzies? Koen Schobbers, Nederlands eerste esporter met een topsportstatus, en journalist en moeder van gamende pubers, Deirdre Enthoven, beantwoorden deze en nog 45 andere vragen in hun boek 'Mijn gamende kind'.
Koen Schobbers, inmiddels 28 jaar, was zo’n gamend kind. Koen kwam op zijn veertiende in aanraking met de game Trackmania. Hij vond het fantastisch en was goed. Zo goed zelfs dat hij al snel werd opgemerkt door een team en een begin maakte aan zijn carrière als esportsatleet. Zijn vader was enthousiast en trots. Zijn moeder en haar omgeving waren op z’n zachtst gezegd minder te spreken over de uit de hand aan het lopende hobby van haar zoon.
"Familie, buren en vrienden reageerden vaak negatief op het professionele gamen van Koen. Ze zagen hem voor zich als een jongen die hele dagen en nachten achter een computer zat, met chips en Red Bull. Hoewel Koen goed ging op school en veel sportte, bleef het hardnekkige beeld overeind dat zo’n gamer een loser was", schrijft moeder Sophie in het boek 'Mijn gamende kind', dat op donderdag 1 oktober verschijnt.
"We hadden heel veel discussie die tijd. Mijn moeder wilde me regels opleggen waar ik me tegen verzette", zegt Koen Schobbers tegen RTL Nieuws. "Zij was bang dat ik verslaafd zou raken aan gamen en niets van mijn leven zou maken, terwijl ik me door haar niet begrepen voelde." Toen Koen zeventien jaar was ging het roer om: moeder en zoon besloten beter naar elkaar te luisteren, duidelijkere afspraken te maken en moeder verdiepte zich meer in de hobby die ze eerder verafschuwde. "Ik zag hem opbloeien tijdens het spelen. Toen ik hem tijdens een superspannende wedstrijd online derde zag worden op het WK Trackmania begreep ik waarom hij zo gegrepen was door het spel", schrijft Sophie.
De moeder van Koen doet haar verhaal uit te doeken in het hoofdstuk 'Wat kunnen we leren van Koens ouders?' Een belangrijk verhaal maar vooral ook een herkenbaar verhaal, zegt Koen, die recent Parents of Play, een platform om opvoeders te helpen de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken, heeft opgericht. "Heel veel ouders maken zich zorgen over hun gamende kind. Of hij of zij online wel veilig is. Of hij niet te veel aan het gamen is. Logisch, want toen zij zelf jong waren, bestond dit soort games niet. Sterker nog, toen was er nog geen publiekelijk internet. Daardoor ontstaat er een kloof tussen kind en ouder."
Juichen bij hoger level
Deirdre Enthoven, sociaal psycholoog, journalist en moeder van de 12-jarige gamer Tygo, herkent dit maar al te goed. Zelf heeft ze 'helemaal niets' met gamen en leverde het vele gamen van Tygo ook bij haar thuis veel ruzie en stress op. "Voordat ik Koen tegenkwam was ik de sceptische, onwetende, bezorgde ouder die niet bepaald blij werd van gamen. Door Koen zag ik dat je ook succesvol en sociaal kunt zijn als gamer."
Deirdre besloot anders te gaan kijken naar de hobby van haar zoon. "Ik vroeg mezelf af: waarom sta ik wel naast het voetbalveld te juichen als hij scoort en doe ik dat niet als hij een hoger level heeft gehaald in een game?", zegt Deirdre. Ook dook ze voor het schrijven van dit boek in wetenschappelijk onderzoek naar games. "Daaruit blijkt vaak dat er heel positieve kanten aan zitten. Zo kan gamen juist heel sociaal zijn, terwijl je dat in eerste instantie misschien niet zou denken. Ik zie dat ook bij mijn zoon: we zijn verhuisd maar via het spel Fortnite onderhoudt hij nog steeds goed contact met vriendjes van vroeger."
Eén van de belangrijkste tips die Koen en Deirdre hebben voor ouders van gamende kinderen? Kijk mee als je kind aan het gamen is en kijk ook naar je kind. Deirdre: "Zo zag ik dat GTA niet alleen een heftig spel is maar dat mijn zoon ook continu in een deuk lag om de grappen die werden gemaakt. Als je meekijkt en je laat je kind uitleggen wat er gebeurt en wat hij doet, dan verbeter je je contact met je kind. Bovendien kun je daarna betere afspraken met elkaar maken omdat je elkaar beter begrijpt."
Koen en zijn moeder Sophie ontwikkelden als hulpmiddel voor zichzelf – en nu dus ook door andere ouders te gebruiken – de zogenoemde 'Spel Schijf van Vijf'. "De Spel Schijf van Vijf bestaat uit vijf S’en: Slaap, Studie, Sport, Sociaal en Spel. Zolang de 'S' van Spel geen negatief effect heeft op de andere vier, is er geen probleem."
"En bovendien: onderschat spel vooral ook niet", zegt Koen. "Gamen is misschien niet van levensbelang, het geeft wel plezier, voldoening, zelfvertrouwen en het kan je kind ook op langere termijn veel brengen."
MIJN GAMENDE KIND: Alles wat je als ouder moet weten – verschijnt donderdag 1 oktober bij Maven Publishing.