Skins, kills en dansjes

Wat is er nou zo leuk aan Fortnite? Deze kids leggen het nog één keer uit

Door Esther Maas··Aangepast:
© RTL NieuwsWat is er nou zo leuk aan Fortnite? Deze kids leggen het nog één keer uit
RTL

Henchman, battle pass, no-scope, revive, reboot, ammo, shields, bouwen, AR shotgun, rocketlauncher, skins, kills en dansjes. Dit klinkt als abracadabra, maar niet voor de duizenden kinderen die dagelijks Fortnite spelen. Maar wat is er nou zo leuk aan dat spel? Jan (11) , Kees (9), Maika (12), Olaf (14) en Duncan (13) leggen het je graag uit.

Vandaag kwam een nieuw seizoen uit van Fortnite. In dit seizoen is het eiland waar de game zich op afspeelt deels overspoeld, waardoor spelers het water in moeten duiken om sommige locaties te bereiken. 

Haaien

Ook zwemmen er haaien rond, die je ook weer kunt gebruiken als vervoersmiddel. Behoorlijke veranderingen en dus ging het in de Nederlandse woonkamers en op de schoolpleinen waarschijnlijk nergens anders over.

Wij vroegen aan vijf jonge fanatieke spelers wat er nou zo leuk is aan het spel Fortnite. En mocht je na het lezen van hun verhalen willen beginnen met spelen: onderaan het artikel geven ze ook een paar onmisbare tips. 

Jan (11) en Kees (9)

Kees (links) en Jan.© Eigen foto
Kees (links) en Jan.

Broertjes Jan en Kees spelen sinds een half jaar Fortnite. Gemiddeld zo'n 5 uur per week. Wie van de twee het beste is? "Ik", zegt Kees. "Nee, ik!", zegt Jan.

Waar ze het wel over eens zijn: Fortnite is gewoon een heel leuk spel. Waarom? "Je kunt het met je vrienden spelen, we praten met elkaar via een headset. En het is minder heftig dan veel andere games. In Fortnite zie je geen bloed. Als je doodgaat, word je opgehaald door een robotje en die zet je dan in de lobby."

Niet vies van een beetje schieten

Toch zijn de broertjes ook niet vies van een potje schieten, vertelt Kees. "Soms dan ben je gewoon een beetje boos en als je dan een kill haalt (een tegenstander uitschakelt, red.) dan gaat je frustratie een beetje weg."

Ook ziet het spel er vrolijk uit, vertelt Kees. "Als je een potje start zie je een grote bus die vliegt. Dan spring je eruit en dan kun je naar allerlei plekjes. Op die plekken liggen wapens. Die wapens moet je pakken om mensen neer te knallen. Je hebt verschillende kleuren van wapens. Grijs, groen, blauw, paars en goud. Goud is het beste, die moet je pakken. Ook zijn er drankjes die je moet drinken om meer levens te krijgen."

(Het verhaal van Jan en Kees gaat verder onder het kader)

Fort wat?

Fortnite is een survivalspel, de bedoeling is dat jouw personage, dat samen met anderen tegen andere groepen strijdt, het langst overleeft. Het kan gespeeld worden op een pc, iOS, Android, Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

De meeste mensen spelen het spel in de 'Battle Royale'-modus. Daarin strijden honderd mensen tegelijkertijd tegen elkaar op één groot eiland. De speler die of het team dat het langst overleeft, wint het spel. Spelers moeten op elkaar schieten en kunnen ook naar wapens zoeken of dingen bouwen om te overleven. Maar het doel van het spel is altijd om zo lang mogelijk te overleven.

Het spel is gratis, maar er zijn wel opties waar je voor moet betalen. Zo kunnen spelers hun personages onder andere opleuken met outfits, die ‘skins‘ worden genoemd. Ook kun je je personages bepaalde dansjes laten doen, zoals de swish of floss. Voor zowel skins als dansjes moeten spelers soms betalen.

Zodra je uit de bus springt, begint het spel, vertelt Jan. "Vanaf dat moment kun je al neergeknald worden. Op het begin is het gebied waarop je vecht heel groot, maar na een tijdje komt er een storm waardoor de spelers dichter bij elkaar komen om te vechten."

'Nieuw potje!'

Het doel van het spel is dan om als groep een andere groep te verslaan, en als laatste in leven te blijven. "Als je dan één op één met een tegenstander staat, is het wel heel spannend", zegt Kees. En als hij dan verliest? "Dan roept hij heel hard: 'Nieuw potje!'", lacht zijn broer Jan.

Zomaar stoppen met het spel is lastig, beamen de twee jongens. "Je kunt het niet op pauze zetten. Dat is soms lastig als we moeten eten", vertelt Jan. Ook vinden ze het jammer dat ze voor sommige skins (outfits waarmee je je personage aankleedt) moeten betalen. "Maar verder is het een heel cool spel. Ook voor volwassenen. Als je eenmaal snapt wat je moet doen, is het heel leuk."

Maika (12)

Maika is sinds 2,5 jaar in de ban van Fortnite. Ze speelt per dag gemiddeld zo'n 2 uur. Ze heeft deze week proefwerkweek, maar wist vandaag toch al een uurtje vrij te maken om het nieuwe seizoen te spelen.

"Het ziet er heel vet uit, ook zo onder water. Het lijkt net of je in een film zit, je ziet van alles gebeuren. Ik ben alleen wel bang voor haaien, en die zwemmen er nu veel rond", lacht ze.

Gevoel van trots

Ook Maika vindt het mooi dat je bij Fortnite verschillende dingen kan doen. Het leukste vindt ze Battle Royale, maar geregeld spreekt ze ook met haar vrienden van school af in de lobby van Fortnite, om een speurtocht of spel in Creative te doen. "Dan nodig je elkaar uit en kun je met maximaal 16 personen spelen."

Als Maika verliest, wordt ze soms wel boos. "Maar als je wint krijg je een heel fijn gevoel. Zeker als je het samen hebt gedaan met je vrienden. Dan heb je goed samengewerkt ben je wel heel trots."

Te veel knopjes 

Hoewel ze zelf fan is van het spel, snapt ze wel dat niet iedereen enthousiast is. "Voor veel volwassenen is het wel ingewikkeld denk ik, met al die knopjes. Tenminste, dat heb ik bij mijn vader. En vaak gaat het ook te snel voor ze."

Of ze dit spel over vijf jaar nog speelt? "Ik denk het wel. Er komen elk seizoen weer nieuwe dingen bij, en dat trekt ook weer nieuwe spelers. Daarom denk ik dat het voorlopig niet gaat vervelen."

Olaf (14)

Olaf aan het gamen.© Eigen foto
Olaf aan het gamen.

Olaf zit eigenlijk midden in een potje als we hem bellen. "Ik was nog niet af", zegt hij lachend. Toch wil hij wel vertellen waarom Fortnite zo leuk is. "Het is veel meer dan alleen een schietspel. Je kunt ook een hele wereld bouwen, of een dansje doen met je personage."

'Miljoenen dansjes'

Een dansje? "Ja dan druk je op een bepaalde knop en kun je een dansje kiezen. Sommige dansjes betekenen: 'nice'. Die kun je dan bij een vriend doen als hij een 'kill' heeft. Of een andere betekent: 'Kom je hierheen?' Er zijn miljoenen verschillende dansjes, die kun je ook kopen."

Het verhaal van Olaf gaat verder onder het kader

Het succes van Fortnite: gratis, cartoonesk en laagdrempelig

We leggen een aantal vragen voor aan Jan Meijroos. Hij is tech- & game-expert bij Mashable Benelux. 

Hoe komt het dat kinderen zo graag Fortnite spelen?

"Het is een gratis spel, het is laagdrempelig, het is cartoonesk en het spel kent weinig geweld waardoor ouders er veelal ok mee zijn. Veel YouTubers waar kids tegenop kijken spelen het ook. Het is een rage waaraan iedereen meedoet, dan wil je als gamer niet achterblijven."

Hoe spelen de makers van Fortnite in op de populariteit onder kinderen?

"Het spel is gratis maar er zijn extra dingen te verdienen - kleine, veelal cosmetische extraatjes die jouw spelpersonage aanpassen. Dat werkt net als voetbalplaatjes of nieuwe sneakers, Je wilt toch de beste en de meest coole wapens en skins (hoe jouw personage eruit ziet) van dat moment hebben. Je kunt dit allemaal verdienen door veel te spelen en credits te verdienen, of je kunt met echt geld veel van dergelijke zaken kopen. Daarnaast blijven de makers nieuwe challenges aanbieden, crossovers met grote films en andere franchises introduceren (John Wick, Star Wars) en nieuwe dingen bedenken. De game is dynamisch en verandert zo voortdurend 

Een veelgehoorde klacht (vooral van ouders) is dat het lastig is om mee te stoppen. Hoe komt dat?

Iets dat leuk is, daar wil je niet mee ophouden. Een simpele oplossing: spreek van tevoren een tijd af. Zoveel minuten, of uren en daarna is het klaar. Als dat niet werkt: iedere spelcomputer kent parental controls waar 'speeltijd' mee in kunt stellen en zelfs remote - met een app - op afstand desgewenst kunt bedienen. Nog beter: ga het gesprek aan met je kids, verdiep je in hun belevingswereld en speel zelf eens een potje mee. En als de zon schijnt, ze lekker naar buiten sturen met een bal of een luchtbed.

Olaf speelt gemiddeld zo'n 2 uur per dag. Ook zijn klasgenoten spelen mee. Hij vindt het nieuwe seizoen, dat vandaag uitkwam, heel vet. "Het ziet er heel mooi uit. Er is veel veranderd, een deel van de wereld is onder water komen te staan. En je kunt nu surfen met een haai."

Geen bloed te zien

Ook Olaf vindt het fijn dat er in het spel geen bloed te zien is. "Als je geraakt wordt beweeg je nog een beetje en dan wordt je opgehaald. Het voelt niet heel heftig daardoor." Toch zijn er ook dingen die hij minder goed aan het spel vind. "Soms als je tegenstander een heel goed wapen heeft, dan maak je geen schijn van kans. Dat is gewoon niet leuk."

Toch raadt hij ouders die niet snappen waarom hun kind graag Fortnite speelt, adviseren om het zelf eens te doen. "Probeer het eens te spelen of kijk hoe je kind het doet. Het is echt leuk en je komt in Fortnite ook in contact met anderen, dat is zeker in deze coronatijd wel mooi."

Duncan (13) 

Duncan© Eigen foto
Duncan

Duncan speelt iedere dag zo'n twee uur of langer. Dat is bijna een parttime baan dus. "Ja dat klopt", lacht hij. "Maar ik vind het heel leuk. En ik zorg altijd dat ik eerst de dingen doe die ik moet doen, en pas daarna ga ik spelen."

Victory Royale

Ook vandaag heeft hij er al een paar potjes opzitten, en niet zonder succes. "Ik heb vandaag in het nieuwe seizoen al een Victory Royale te pakken", vertelt hij trots (dit betekent dat hij heeft gewonnen).

Ook over het nieuwe seizoen zelf is hij zeer te spreken. "Er is veel veranderd, een groot deel speelt zich nu onder water af. Vroeger had je auto's en golfkarretjes om je te verplaatsen, nu haaien en helikopters. Het is even wennen, maar ik vind het wel heel mooi."

Het leukste aan het spel vindt Duncan dat je het met anderen speelt. "Je zit met 99 anderen in een spel. Je kunt kijken hoe goed je bent, en je kunt het met vrienden spelen."

'Veel schieten en kills halen'

Hoewel er dus meerdere spelmodussen zijn, gaat Duncan het liefst voor de Battle Royale. "Ik wil wel veel schieten, en kills halen." Dat klinkt wel een beetje gewelddadig, toch? "Ja, maar dat valt wel mee. Je ziet geen bloed. En dat vind ik ook wel fijn."

Duncan is naar eigen zeggen wel bloedfanatiek. "Ik wil winnen en kan niet tegen mijn verlies. Soms als het niet goed gaat, sla ik op mijn bureau. Dan roept mijn moeder: Duncan, even rustig doen!", vertelt hij. "Maar meestal ben ik dan al snel weer rustig en ga ik verder met het volgende potje."

'Kijk eens mee'

Dat ouders het soms lastig vinden om te begrijpen wat er nou zo leuk is aan Fortnite, vindt Duncan soms jammer. "Mijn moeder begrijpt echt niet wat ik allemaal aan het doen ben. Maar ik heb het mijn vader laatst uitgelegd, en die vindt het nu wel leuk. Hij komt soms ook meekijken als ik aan het spelen ben."

Voor andere ouders heeft hij dan ook de tip: "Vraag eens aan je kind of ze het spel aan je uit willen leggen en kijk een keertje mee hoe het gaat. Misschien snap je dan wat er zo leuk aan is."

Dit zijn de beste tips voor beginners
Tip 1. Niet landen in populaire gebieden: Want deze populaire plekken zijn geliefd bij doorgewinterde spelers, die korte metten maken met noobs.
Tip 2. Zoek meteen naar wapens en munitie: Nadat je bent gedropt, begin dan meteen te zoeken naar wapens en munitie. Breek van alles om je heen handige items om je te weren tegen tegenstanders.
Tip 3. Blijf bouwen: De focus ligt niet alleen op het schieten maar ook op het bouwen. Je kan bijvoorbeeld een trap te bouwen zodat je kunt ontsnappen of vanuit een hoog gebouw terug kunt schieten. Ook kun je bouwen om jezelf te beschutten tegen schietende tegenstanders.
4. Blijf op de rand van de storm: Daar heb je de grootste kans om te overleven. Als je midden op het eiland staat heb je kans om van alle kanten aangevallen te worden.
5. Drink meteen: Als je een beschermingsdrankje weet te bemachtigen, is het doorgaans het beste om hem gewoon meteen op te drinken.

Lees meer over
FortniteKindGamesGezin