Snurken

Samantha ligt al 19 jaar naast een snurkende man: 'Hij zaagt hele bossen om'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© iStockSamantha ligt al 19 jaar naast een snurkende man: 'Hij zaagt hele bossen om'
RTL

Kom je niet in slaap omdat je partner weer eens ligt te snurken? Of hoor je na een logeerpartij dat je zelf de boosdoener bent? Dat is niet zo gek: één op de vier vrouwen snurkt en bijna de helft van alle mannen in Nederland snurkt of heeft last van slaapapneu. Ook de man van Samantha is een hevige snurker. Tot nu toe liepen de pogingen om zijn gesnurk te verhelpen op niets uit. "Bitjes, anders liggen, regelmatig porren, een ander kussen, niks werkt."

Als ik bij mijn vriend slaap, zijn we telkens verbaasd vanwege een specifiek geluid. Soms stopt het even, maar even later wordt het hervat. Het lijkt op een imitatie van een zaag in combinatie met een slijptol. De ene keer heel diep en zwaar, dan weer wat zachter en feller. Lange tijd vroegen we ons af wat het was. Een paar dagen geleden wisten we het ineens: er ligt iemand aan de andere kant van de muur te snurken.

'Eerst dacht ik aan een verkoudheid'

"Wat zielig voor zijn vrouw", zeggen we steeds als het weer losgaat. Hij kan er natuurlijk niets aan doen, en hoe erg is het daadwerkelijk voor de partner? Samantha Hagendijk (38) kan hier als geen ander antwoord op geven. Zij ligt al 19 jaar naast een snurkende partner en heeft inmiddels alle mogelijkheden geprobeerd om het snurken te stoppen, tot nu toe nog zonder succes.

Volgens Samantha zaagt haar partner 'hele bossen om' tijdens zijn slaap'. "Toen we 19 jaar geleden trouwden, was ik nog niet op de hoogte van zijn gesnurk. We hadden voor die tijd niet samen geslapen, dus de eerste keren dat ik 's avonds naast hem lag moest ik wel even wennen. Eerst dacht ik aan een verkoudheid, maar na twee maanden heb ik er toch wat van gezegd."

Een uurtje extra slaap: de wintertijd gaat dit weekend in
Lees ook

Een uurtje extra slaap: de wintertijd gaat dit weekend in

Samantha ligt regelmatig wakker van haar partners gesnurk, maar kon zich er nooit erg druk om maken. "Eenmaal in slaap, heb ik er geen last van. Ik slaap heel diep. Maar vooral bij het inslapen kan het wel vervelend zijn. De ene keer doe ik oordoppen in, de andere keer is het zo erg dat ik hem naar een andere kamer stuur."

"Soms is het zo erg dat ik hem naar een andere kamer stuur"

Samantha beviel vijf weken geleden van een dochter. Het gesnurk breekt haar nu wel eens op. "Ik word wakker gehouden door twee mensen: dat is wel iets te veel van het goede. Als hij nu snurkt stuur ik hem meteen weg, anders slaap ik de hele nacht niet. Dat was tijdens mijn zwangerschap wel anders, toen sliep ik als een roos – met of zonder gesnurk – omdat ik telkens zó moe was. Heerlijk."

Niks hielp

Ze probeerden alles, maar niks hielp. Daarom zoeken Samantha en haar partner nu hulp bij een KNO-arts. "Bitjes, anders liggen, regelmatig porren, een ander kussen, niks werkte. Binnenkort gaan we naar het ziekenhuis voor een kastje, dat hij 's nachts moet dragen. Ze kunnen daarmee zijn slaapactiviteit tracken en zien of hij misschien slaapapneu heeft. Vanuit daar kijken we verder naar een gepaste oplossing."

Aan andere vrouwen of mannen die last hebben van een snurkende partner wil Samantha graag het volgende meegeven: "Praat erover met elkaar. Dat klink heel simpel, maar het is een serieus probleem als je niet normaal kunt slapen vanwege je partners gesnurk. Daarbij heeft hij of zij misschien wel een gezondheidsprobleem. Als je er niks over zegt, weet de ander niet wat er speelt. Word niet boos, dat heeft geen nut. Iemand kan er vaak niks aan doen."

Ondanks de soms slapeloze nachten, zette het harde gesnurk de relatie van het stel nooit onder druk. "Ik heb hem niet gekozen vanwege zijn gesnurk, toch? Hij is de man van wie ik houd. Nooit dacht ik: ik ga weg. Als er iets is, dan help ik hem. En hij staat ervoor open om hulp te zoeken, dus dan doen wij dat samen. Overal is een oplossing voor."

Waarom snurken we?

Dat iemand snurkt, is geen toeval of botte pech. Peter van Maanen, KNO-arts en bestuurslid SVNL, legt uit.

Als je in slaap valt, verslappen de weefsels van je keel. Hierdoor kan een snurkgeluid ontstaan. "De diameter van de bovenste luchtweg wordt door de verslapping kleiner, waardoor weefsels kunnen vibreren. Bij enkel vibreren van deze weefsels spreek je van snurken. Bij sommige mensen valt de luchtweg dicht, waardoor er tijdelijk helemaal geen lucht doorheen kan. In dit geval gaat het om slaapapneu."

Snurkgeluid ontstaat in de weefsels van de bovenste luchtweg zoals je zachte gehemelte, keelamandelen en achterste gedeelte van je tong. "De grootte van je keelamandelen kan daarom de kans op snurken vergroten. Maar ook een verstopping van de neus, omdat je hierdoor meer door je mond moet ademhalen."

Risicofactoren

Er zijn volgens van Maanen een aantal risicofactoren die de kans op snurken vergroten. "Mannen snurken over het algemeen vaker dan vrouwen. Ook iemand met overgewicht of een bovengemiddeld alcoholgebruik maakt grotere kans om te gaan snurken. Daarbij spelen ook rugligging en gebruik van spierverslappende medicijnen voor het slapen gaan een rol."

Het is belangrijk een klacht als snurken serieus te nemen. "Snurken kan een symptoom van onderliggende slaapapneu zijn. Slaapapneu kan, door het stilvallen van de ademhaling, gevolgen hebben voor het zuurstofgehalte in het bloed en dit leidt - afhankelijk van de intensiteit - tot een stressreactie in het lichaam en organen. Slaperigheid overdag, verminderde concentratie en vergrote kans op hart- en vaatziekten."

Behandeling

Om van je gesnurk af te komen, kun je verschillende behandelingen overwegen, afhankelijk van waar jouw klachten vandaan komen. "Neusbehandeling zoals een neusspreider voor de nacht of positietherapie: hierbij slaap je met een band om de borstkas, die slaaphouding registreert en zachtjes vibreert wanneer je op je rug ligt, zodat je op je zij draait. Ook is een operatie aan de weefsels in de keel mogelijk die het geluid veroorzaken."

Ten slotte waarschuwt de KNO-arts voor 'neppe' bitjes op de markt. "Een bitje kan helpen om snurken tegen te gaan. Helaas zijn er veel bitjes op de markt die niet werken. Een medisch bitje wordt vergoed wanneer je slaapapneu hebt, maar bij enkel snurken niet. Veel bedrijven spelen daar op in door een goedkoper bitje aan te bieden, maar de werking van deze producten is niet bewezen."

Lees meer over
SlaapSlaapproblemenGezondheid