Goed voornemen

Nooit te oud voor 'n nieuwe hobby: 'Vind ik iets leuk, dan gooi ik mezelf er helemaal in'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Jessica van den Berg/ privéfoto'sNooit te oud voor 'n nieuwe hobby: 'Vind ik iets leuk, dan gooi ik mezelf er helemaal in'
RTL

Een nieuw jaar, een nieuwe hobby? Als volwassene hoef je niet hobbyloos door het leven te gaan. Naline (34), Marije (36) en Nicky (48) waren allemaal dertigplussers toen ze besloten dat het tijd werd voor een nieuwe hobby. Dus waar wacht je nog op? "In coronatijd zijn we op zoek gegaan naar nieuwe hobby's."

Een beetje kind heeft een stuk of wat hobby’s. Voetballen, toneelspelen, zwemmen, schaken, blokfluiten, kerstdorpen bouwen. Ben je eenmaal volwassen dan verdwijnen die hobby’s vaak naar de achtergrond of lossen zelfs helemaal op onder druk van werk, gezin en sociale contacten. En gevraagd naar die hobby’s, kom je als volwassene vaak niet veel verder dan 'Netflixen' of 'drankjes doen met vrienden'.

De hoeveelheid vrije tijd die volwassenen te besteden hebben is al jaren stabiel, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nederlanders hebben wekelijks zo’n 44 uur aan vrije tijd te besteden, waarvan gemiddeld 19,6 uur opgaan aan mediagebruik, 8,2 uur aan sociale contacten, 1,7 uur aan bijeenkomsten en vrijwilligerswerk en dan blijven er nog 14,3 uur over voor 'recreatieve activiteiten en ontspanning'.

Genoeg tijd voor een ouderwetse – of nieuwerwetse – hobby zou je denken. Inspiratie nodig? Naline, Marije en Nicky zijn gepassioneerd over hun hobby's, die ze allemaal als volwassenen ontdekten. 

Deze hobby maakt je kalm, gelukkig én verbetert je concentratie!
Lees ook

Deze hobby maakt je kalm, gelukkig én verbetert je concentratie!

'Ik wil een voorbeeld zijn met mijn maat 46'

Naline Schol (34) had eigenlijk nooit hobby’s of een echte passie. Een blauwe maandag deed ze aan korfbal, maar dat was niet voor niets een blauwe maandag. Toen ze 31 jaar oud was, postte ze haar eerste foto als plussize model op Instagram, en een nieuwe hobby was geboren.

Naline vult haar vrije tijd met modellenwerk© Ria de Jong
Naline vult haar vrije tijd met modellenwerk

"Als ik terugkijk had ik modellenwerk altijd wel als optie in mijn hoofd", zegt Naline. Toch duurde het tot haar 31ste voordat ze de eerste stap durfde te zetten. Die zette ze naast haar werk als ambulant begeleider van jongeren met een psychische kwetsbaarheid en de opvoeding van haar twee kinderen, die inmiddels 6 en 8 jaar oud zijn.

"Ik heb niet de standaard modellenmaten. Ik ben mijn hele leven al flink geweest, ik was nooit een maatje 38. Bovendien ben ik in de modellenwereld met mijn 1.65m te klein. Maar ondanks dat, dacht ik: 'Ik probeer het gewoon'." Toen Naline haar eerste foto op Instagram plaatste, benaderde ze ook een fotograaf in Arnhem, niet te ver van haar woonplaats Ede. Mocht het niet bevallen, dan was ze snel weer thuis, zo was haar gedachte.

Het Perfecte Plaatje

Vier maanden na haar eerste professionele shoot stond Naline met een fotoreportage in het blad Panorama. Vanaf dat moment 'is het balletje gaan rollen', met elke week wel een fotoshoot, een klus als model in het tv-programma Het Perfecte Plaatje, reportages in allerlei bladen, een online publicatie op de website van Vogue Italia. En als klapper gaat Naline Nederland vertegenwoordigen op de Ms/Mrs Top of the World Plussize verkiezing.

Ondanks al deze opdrachten – 'van lingerie tot fashion' - blijft het modellenwerk een hobby voor Naline. "Ik ben er elke week mee bezig maar het aantal betaalde opdrachten is op één hand te tellen. En dat is prima want dit is mijn hobby. Het is een bijzondere wereld waarin je ook zo weer bent vergeten als je niet regelmatig in beeld komt. Ik heb er plezier in dus ik blijf nu ook mijn best doen. Maar het voordeel aan een hobby is ook: mocht de lol er van afgaan, dan kan ik ook zo weer stoppen."

Toch heeft Naline naast lol voor zichzelf, ook een hoger doel met haar hobby. "Ik wil laten zien dat je er als vollere vrouw en moeder ook mag zijn. Ik heb maat 46 en sta ook wel eens redelijk bloot op de foto. De reacties die ik krijg zijn bijna alleen maar positief. Ik wil een voorbeeld zijn voor meisjes en vrouwen die niet happy zijn met hun lijf. Ik wil laten zien dat je niet per se maat 38 hoeft te hebben om er mooi uit te zien. Dat ook zij gezien mogen worden."

"Ook ik was ooit onzeker", zegt Naline. "Ik werd als puber gepest met mijn lijf en omdat ik zoveel krullen had. Maar door mijn hobby ben ik mijn lijf veel meer gaan accepteren. Als ik anderen positief beïnvloed, geniet ik er alleen nog maar meer van."

'Elke week een sambafeestje'

Voor Marije van Wijngaarden (36) was het liefde op het eerste gezicht: ze zag de sambaband BooomBassTic! spelen in Utrecht en vervolgens wist ze hoe ze haar vrije tijd wilde vullen.

'Ik zag een optreden, drie maanden later was ik lid'© privéfoto's
'Ik zag een optreden, drie maanden later was ik lid'

"ik heb vroeger drumles gehad. Maar daar deed ik niets meer mee", zegt Marije. Daar kwam verandering in toen ze op de Neude in Utrecht de sambaband BooomBassTic! zag spelen. "Ik werd altijd al gegrepen als ik ergens een drumband hoorde spelen, maar dit keer maakte ik er meteen werk van. Eenmaal thuis googlede ik de band meteen en zag dat je bij een repetitieavond kon kijken. Dat deed ik. Drie maanden later was ik lid."

In de tijd dat corona nog gewoon een exotisch biertje was, repeteerde Marije elke week met haar sambaband. Eerst speelde ze tamborim (een Braziliaans trommeltje, red.) en inmiddels een instrument genaamd surdo 3, een grote trommel die voor je benen hangt. “De surdo’s in de band geven het basisritme aan”, zegt Marije, die in het dagelijks leven freelance tekstschrijver is. “Het swingt enorm. Dat vind ik heerlijk. Ik krijg er zelf altijd heel veel energie van. Bovendien vind ik het leuk om anderen blij te maken met onze muziek."

Te veel herrie voor de buren

Begin 2020 heeft Marije voor het laatst gerepeteerd. Het idee om de repetities na de zomer op te pakken stierf een vroege dood. En in haar eentje thuis oefenen? "Dat klinkt niet. Je hebt de wisselwerking met de andere instrumenten nodig. Bovendien maakt het best veel herrie, dat kan ik mijn buren niet aandoen."

Naast de repetities – twee uurtjes in de week – moest Marije door de coronamaatregelen ook de optredens die zij en haar band normaal gesproken in de zomermaanden hebben, missen. "Het laatste optreden was vlak voor de eerste coronagolf in maart. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer. Ik mis het wel want de band is ook echt een vriendengroep geworden. Ik was er elke week, het was voor mij iedere week weer een feestje."

Iedere vijf jaar een andere hobby

Nicky Roeg (48) pakt iedere nieuwe hobby bloedserieus aan. Voor zijn nieuwste hobby padel – een mix tussen tennis en squash – ging hij in de leer bij de nummer één van Nederland. "Elke hobby loopt uit de hand."

"Twee of drie avonden per week reisde ik heel Nederland door"© privéfoto
"Twee of drie avonden per week reisde ik heel Nederland door"

"Het zit in me: ik ben nieuwsgierig, ik lees, ik kijk en voor ik het weet ben ik in een nieuwe hobby gerold", zegt Nicky. De eerste hobby waar hij inrolde en die hij combineerde met zijn werk – een eigen kledingzaak in Amsterdam – was poker. "Het spelletje was toen in opkomst. Ik kende het wel al een beetje. Ik was niet per se goed, maar ik kwam wel ver. Toen ik een pokertoernooi won, ging het snel: ik ging ook in andere landen wedstrijden spelen en werd zesde op een internationaal pokertoernooi." Ook ging Nicky een column schrijven voor een pokersite, deed hij verslag van pokerwedstrijden en organiseerde hij het Nederlands kampioenschap studentenpoker.

"Als ik iets leuk vindt, gooi ik mezelf er helemaal in", lacht Nicky. "Maar ik was niet goed genoeg om professioneel pokeraar te worden. Dat vind ik ook niet erg. Ik ben blij dat het een hobby is. Je kunt poker op elk niveau spelen en er een uitdaging in blijven vinden."

Keerzijde van avonden hobby'en

Toch was het na een jaartje of vijf pokeren, tijd voor een nieuwe hobby voor Nicky: standup comedy. "Ik ben op cursus gegaan en ik vond het meteen heel leuk. Voor ik het wist reisde ik twee of drie keer in de week door heel Nederland om vijf minuten op het podium te kunnen staan. Dat heb ik twee jaar lang gedaan. Daarnaast organiseerde ik zelf comedy-avonden. Dus ja, ook deze hobby begon uit de hand te lopen."

Helaas had dit een keerzijde. Eind maart 2019 kreeg Nicky een hartaanval. "Een familiekwaal." Maar wel één die door zijn hobby sneller de kop opstak. Door de comedy-avonden kwam Nicky vaak laat thuis, nog vol adrenaline waardoor hij niet kon slapen en dus maar op de bank chips ging eten en Netflixen. "En ’s ochtends stond ik weer vroeg ontbijt te maken voor mijn twee kinderen. Niet de allergezondste levensstijl nee."

Na een hartoperatie en revalidatie, was het tijd voor een gezondere hobby. Nicky vond die in padel – een mix tussen squash en tennis. "Een oud-tennismaatje vertelde erover en ik was meteen verkocht", zegt Nicky enthousiast. "Ik was inmiddels 48 jaar dus beter in tennis zou ik echt niet meer worden. Met padel kon ik wel nog grote stappen zetten en ondertussen mijn conditie weer opbouwen."

Via via kwam Nicky in contact met de nummer één in padel van Nederland, Uriël Maarsen, en ging vervolgens bij hem in de leer. "Ja, opnieuw pak ik het serieus aan." Of het nu padel is, pokeren of standup comedy is, alle hobby’s van Nicky hebben met elkaar gemeen dat ze hem 'vrijheid, energie, geluk en rust' brengen. "En het feit dat ze uit de hand lopen."

'Door corona veel aandacht voor hobby’s'

Gerdy Geersing, psycholoog en auteur van Het Grote Inspiratie Doeboek, ziet dat er door corona veel aandacht is voor (nieuwe) hobby’s. "Door de coronamaatregelen zijn we veel thuis, werken we thuis en zijn we op zoek naar dingen die ons energie geven en voor ontspanning zorgen."

Volgens Geersing moeten we er wel voor waken dat we niet alles met een hobby of meerdere hobby’s gaan compenseren. "Ons werk verandert. Als je werk zodanig is veranderd dat het een energielek wordt, dan kun je dat niet allemaal compenseren met een nieuwe hobby. Dan wordt het ook tijd om eens kritisch naar je werk te kijken."

Oubollige bijklank

"Het woord 'hobby' heeft een ietwat oubollige bijklank, maar uiteindelijk is het iets dat je naast je werk doet en wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt." Bijvoorbeeld Netflixen. "Waarom niet? Ik ben er redelijk ruimdenkend in", zegt Geersing. "Een hobby hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen om een hobby te kunnen zijn. Vaak is het een bezigheid maar het kan ook een interessegebied zijn zoals kunst, techniek of geschiedenis. En sommigen halen gewoon heel veel uit Netflix, bijvoorbeeld omdat ze geïnteresseerd zijn in documentaires of historische films of series. Maar kijk uit dat je er niet in doorslaat: naar buiten gaan voor wat beweging is ook belangrijk. Zeker in coronatijd."

Maar hoe kom je aan een nieuwe hobby (als volwassene)? Volgens Geersing is enige zelfkennis wel handig. Wat vond je vroeger leuk om te doen? Waarom vond je dat leuk? Wat wil je uit je hobby halen? Wat geeft je energie? "En belangrijk: je moet je er niet toe verplicht voelen, anders houd je een nieuwe hobby niet lang vol. Je moet jezelf en je interesses een beetje kennen zodat je goed kan inschatten of jij er uiteindelijk blij van wordt. Ook in hobby’s heb je bepaalde trends, maar die moet je alleen proberen als die raken aan je interesses."

Pas op met adviezen

Je hoeft er ook niet per se goed in te zijn of te worden zelfs. "Voor sommigen is het 'er goed in zijn' nodig om iets daadwerkelijk leuk te vinden, maar voor anderen is dat totaal niet van belang. Daarom moet je ook oppassen met adviezen van anderen. Heel leuk dat zij blij worden van pottenbakken of zingen maar dat hoeft voor jou niet het geval te zijn."

Lees meer over
Vrije TijdGoede voornemensInspiratieModellenwereldSportMuziekBands