#Dikke10Plus

Mona fotografeert dikke* mensen: 'Schaamte is gepasseerd station'

Door Esther Maas··Aangepast:
© Mona van den BergMona fotografeert dikke* mensen: 'Schaamte is gepasseerd station'
RTL

"Veel mensen denken dat we onszelf niet in de hand hebben, ongezond zijn, alleen maar eten en nooit sporten. Maar dat slaat nergens op." Fotografe Mona (50) is zelf dik*, en klaar met alle vooroordelen. Daarom maakt ze foto's van andere dikke mensen. "Ik wil laten zien dat het fatshamen maar eens klaar moet zijn."

Vroeger was Mona van den Berg (50) uit Tienhoven slank. Maar de afgelopen jaren is ze mede door medicatie flink aangekomen en wordt ze naar eigen zeggen bestempeld als dik.

Fotografe Mona van den Berg
Fotografe Mona van den Berg

'Dik staat niet gelijk aan ongezond'

"Ik krijg regelmatig te maken met fatshaming. Mensen geven me ongevraagd dieetadvies, artsen luisteren nauwelijks naar mijn klachten, maar adviseren meteen een maagverkleining. Ook suggereren mensen dat ik wel ongezond zal zijn."

En daar is Mona klaar mee. "Ik beweeg en ik sport veel, en ik ben gewoon gezond en actief. Het is vervelend om me de hele tijd te moeten verantwoorden. Ik ben daar niet de enige in, vrijwel iedere dik persoon krijgt hier mee te maken. En dat moet maar eens afgelopen zijn. Dik zijn staat niet gelijk aan ongezond zijn."

*Dik? Dat zeg je toch niet!

Hoe omschrijf je de mensen die Mona op de foto vastlegt? Voller? Of met een maatje meer?

"Ik vind dat je gewoon dikke personen moet zeggen. Mensen hebben vaak een negatieve associatie met het woord dik, en ik wil het juist een positieve uitdrukking laten worden. Op deze manier wil ik laten zien dat dik niet staat voor lui en ongezond. Ik wil laten zien dat dik een woord is zonder negatieve associatie, en ook schoonheid behelst."

#Dikke10plus

Volgens Mona zijn dikke mensen te weinig zichtbaar in de media. Terwijl dat wel belangrijk is. "Als dikke vrouw vind ik het heel prettig om andere vrouwen te zien die op mij lijken. Dan voel ik dat ik niet meer de uitzondering ben." 

Om dikke mensen zichtbaarder te maken startte Mona met het fotoproject #Dikke10Plus. "Ik wil vrouwen en non-binaire personen portretteren in een uitbundige stijl waar hun trots, authenticiteit en schoonheid vanaf spat."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vanaf maat 48 en meer

Na een oproep kreeg ze ruim 150 reacties van vollere personen die wel model willen staan. "Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad, het is echt overweldigend en het geeft ook aan dat het een belangrijk thema is."

Mona heeft een flinke schifting moeten maken. Niet iedere vollere persoon komt in aanmerking. "Met maat 42 of 44 word je in de maatschappij nog wel geaccepteerd. Maar daarboven denken mensen dat je morbide obesitas hebt. En juist die mensen wil ik vastleggen. Vanaf maatje 48 dus."

Trots

De eerste foto's zijn inmiddels gemaakt. "Veel dikke vrouwen en non-binaire personen hebben soms geworsteld met hun zelfbeeld en hoe anderen op hun lijf reageren. Maar deze mensen dragen hun lichaam met trots."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zelfportret?

De reacties op de foto's zijn heel positief. "De mensen die ik tot nu toe heb vastgelegd vinden het heel bijzonder en zijn blij met het resultaat en trots."

Of Mona ook zichzelf gaat fotograferen? "Ik ben het wel van plan, maar ik stel het telkens uit. Ook voor mij is dit een proces, ik ben er nog niet. Ik zie mezelf niet als een dikke vrouw, behalve als iemand een foto maakt. Als ik zo'n foto van mezelf zie, schrik ik. Maar ik ga het wel doen."

Lees meer over
Body positivityFotografie