Gezin

De opvoedkwestie: 'Dochter (8) kan niet met complimenten omgaan'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Dochter (8) kan niet met complimenten omgaan'
RTL

Mira’s achtjarige dochter kan maar moeilijk met complimentjes omgaan, zelfs als ze dubbel en dwars verdiend zijn. Kan ze haar dochter hierbij helpen?

Mira’s dochter doet altijd goed haar best op school en haalt mooie resultaten. En natuurlijk oogst ze daar lof voor. Mira: "Maar als de juf Eefje een complimentje geeft, dan kan ze daar heel moeilijk mee omgaan. Dan verdwijnt ze het liefst onder de grond, omdat ze zich druk maakt over wat de andere kinderen in de klas hiervan vinden. Ook als ik haar thuis een complimentje geef, doet ze vaak alsof ze mij niet hoort of reageert ze juist bozig. Het lijkt wel alsof ze zich het liefst focust op dingen die níet goed gaan. Waar komt dit vandaan en hoe leer ik haar met complimentjes omgaan?"

De opvoedkwestie: 'Zoon (9) mist vriendjes door lockdown'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Zoon (9) mist vriendjes door lockdown'

Het komt vaak voor dat kinderen het schaamrood op de kaken hebben als ze (positieve) aandacht krijgen, zegt kindercoach Janina Dubbeld van De Vuurtoren: "Veel kinderen rond de acht en negen jaar maken een bijzondere ontwikkelingsfase door. Ze zijn zich 'opeens' bewust van het feit dat ze een individu zijn. Dat anderen naar hen kijken, zoals zij ook naar kinderen kijken. Deze sprong in bewustzijn voelt alsof er opeens een spotlight op je gericht is en dat is erg spannend. Een kind kan denken: waarom kijkt iedereen naar mij, ben ik soms gek? En dat is het laatste wat de meeste kinderen willen: raar zijn en daarmee buiten de boot vallen.

Dus elke vorm van specifieke aandacht – zelfs complimenten - kan dan lastig aan te nemen zijn. Deze ontwikkelingsfase is een gezonde ontwikkeling, maar wel een heftige. Voor de omgeving, maar vooral voor het kind zelf. Het is een verwarrende fase: het ene moment wil je kind met rust gelaten worden, het andere moment kruipt ze weer net als vroeger bij je op schoot."

'Probeer als ouder te begrijpen dat bepaalde reacties voortkomen uit onmacht.'

En wat kun je als ouder het beste doen in deze fase? Je kind écht zien, adviseert kindercoach Dubbeld: "Zien voor wie en wat ze is. Ze is acht en het grote loslaten is begonnen. Probeer als ouder te begrijpen dat bepaalde reacties voortkomen uit onmacht. En ga gewoon door met het geven van complimenten, want je dochter heeft dit te leren. Bovendien is ze per saldo liever ongemakkelijk door een compliment dan door iets negatiefs. Aanvaard tegelijkertijd dat ze doet alsof ze je niet hoort. Dat is voor haar nu een brug te ver. Blijf dus complimenten geven en volg je gevoel. Iets subtieler een compliment geven kan ook helpen, maar verwacht vooral geen enthousiasme terug."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSchoolkind