Gezondheid

Anuptafobie: de angst om altijd alleen te blijven

·Aangepast:
© iStockAnuptafobie: de angst om altijd alleen te blijven
RTL

Al maandenlang in lockdown, een avondklok en maar één persoon die op bezoek mag komen. Veel mensen voelen zich, mede door de coronamaatregelen, af en toe best een beetje eenzaam. Maar wat als je je heel erg eenzaam voelt en de angst dat je 'voor altijd alleen zult blijven' de overhand neemt? Dan zou je weleens kunnen lijden aan 'anuptafobie'.

Elke single - hoe happy single je ook bent - heeft weleens één of een aantal 'off-days'. Van die dagen dat je pessimistisch bent over je toekomst en dan vooral over de gedachte dat je misschien nooit meer iemand vindt om je leven mee te delen. Dat zijn heel gezonde twijfels en de meeste singles kunnen deze doemgedachten na een aantal dagen weer relativeren. In sommige gevallen kan deze angst echter zo sterk worden, dat je er in het dagelijks leven last van krijgt. Dan spreek je over een angststoornis met de naam 'anuptafobie'.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl en Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Einde liefde in lockdown: 'Geen perspectief. Niet in de wereld, niet in onze relatie'
Lees ook

Einde liefde in lockdown: 'Geen perspectief. Niet in de wereld, niet in onze relatie'

Singles met deze stoornis zien de dingen niet meer in perspectief. De angst om alleen te blijven is zo groot dat je jezelf afsluit, passief wordt en in cirkeltjes blijft redeneren 'over jouw lot'. Je belandt in een negatieve spiraal. Met een zelfversterkend effect tot gevolg: iemand die niet lekker in zijn vel zit, zal niet snel een partner vinden.

Oorzaak angstige gevoelens

De angst om alleen te blijven kan iedereen overkomen. Wat de 'trigger' is, zal van persoon tot persoon verschillen. Je ziet het vaker bij vrouwen die - wanneer ze de dertig zijn gepasseerd - bang zijn om alleen achter te blijven, waardoor hun vurige kinderwens onvervuld blijft. Maar ook andere dingen zorgen ervoor dat onzekere gevoelens oplaaien bij zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan verdriet over een vorige relatie, angst omdat je een leven alleen niet denkt aan te kunnen of een minderwaardigheidscomplex door een nare ervaring uit het verleden.

Femke van der Hoeven van Parship, een online datingsite, heeft een aantal tips voor singles die kampen met deze nare gevoelens.

Pieker slechts vijf minuten per dag

"Als buitenstaander is het altijd eenvoudig om te roepen: 'stop met piekeren'. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een eerste stap is om het piekeren in te perken: sta jezelf toe om vijf minuten per dag te piekeren. Je kunt dit in je eentje doen, met behulp van een dagboek of door een goede vriend(in) in vertrouwen te nemen. Na die vijf minuten is het belangrijk om jezelf te dwingen weer door te gaan met het leven van alledag. Vaak worden na een tijdje de negatieve gedachten minder, omdat ze nog maar weinig ruimte krijgen in je dagelijkse leven. Helpt dit na een aantal weken niet, dan bieden een aantal gesprekken met een therapeut wellicht uitkomst. Zij hakken vaker met dit bijltje en kunnen praktische tips geven waardoor je het leven weer positiever tegemoet ziet."

Ga pas daten als je eraan toe bent

"Het is zo verleidelijk om 'het alleen zijn' op te vullen met een partner of een zoektocht ernaar. Mijn advies: doe dit niet. Pas als je zelf lekker in je vel zit, kun je een ander gelukkig maken. Een relatie aangaan uit angst is gedoemd te mislukken. Het verlangen om niet alleen te zijn kan zo groot zijn dat je voor iemand gaat die niet bij je past. Met als gevolg dat je er later weer alleen voor komt te staan en je opnieuw door deze moeilijke tijd moet worstelen."

Bijt je vast in een nieuwe hobby, baan of sport

"Piekeren kan zoveel negatieve energie kosten dat het je dagelijkse leven vergiftigt. Probeer daarom de angstgedachten te vervangen door dingen te ondernemen die je echt leuk vindt. Hierdoor heb je simpelweg de tijd niet meer om de hele tijd na te denken over die onvervulde liefde. Zoek een hobby, kies een sport als uitlaatklep, geef je over aan je baan of - als het straks weer mogelijk is - aan een rijk sociaal leven. Net zoals negatieve gedachten je kunnen vergiftigen, zul je zien dat positieve ervaringen na enige tijd het tegenovergestelde met je gaan doen. Ook al voelt het in het begin onnatuurlijk om leuke dingen te ondernemen: als je doorzet zal je na een tijdje merken dat het toch helpt."

Lees meer over
GezondheidEenzaamheidFobieën en angstenRelatie