Etiquette

De vijf spelregels van... de midlifecrisis

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... de midlifecrisis
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de midlifecrisis.

De situatie

Zodra de veertig je aanstaart in de spiegel, kan ‘ie ineens de kop opsteken. De midlifecrisis. Eén op de vier krijgt ermee te maken, ergens tussen de dertigste en zestigste lente. Het 'is dit alles, oehoehoehoe'-gevoel. De een koopt een motor, de ander neemt een buitenvrouw. Maar hoe kom je die periode nou met zo min mogelijk kleerscheuren door?

De spelregels

1. Geen ontkennen aan

Iedereen ondergaat een midlife-fase, maar lang niet bij iedereen mondt het uit in een crisis. Op het moment dat je stopt met doorjakkeren in je leven vol werk, kinderen, huishouden en familiemoetjes, vliegen de levensvragen je ineens om de oren. Wie ben ik? Wat is nu echt belangrijk? Wat maakt mij echt gelukkig? En wat is er eigenlijk terecht gekomen van mijn doelen en mijn dromen? Best confronterend, wanneer je je ook realiseert dat je al 'op de helft bent'. En aangezien zo’n crisis wel een jaar of tien kan duren, kun je je er maar beter aan overgeven. "Ontkennen heeft ook helemaal geen zin", weet 'Midlife Happiness Expert' Aafke Dijkstra. "Je maakt je twijfels en onvrede er alleen maar sterker mee."

De vijf spelregels van... goede seks
Lees ook

De vijf spelregels van... goede seks

2. Omarm de U-vorm

Britse onderzoekers legden in 2008 uit dat de midlifecrisis wel degelijk bestaat, lezen we bij, hoe kan het ook anders, Omroep Max. Zij bewezen namelijk dat de tevredenheid met je eigen leven een U-vorm aflegt. Op jongvolwassen leeftijd is de tevredenheid hoog, rond de 46 jaar zit dat gevoel in een dal en op oudere leeftijd stijgt de tevredenheid opnieuw. Dit patroon is zowel bij mannen als bij vrouwen aangetoond en tijdens het onderzoek in 72 landen hetzelfde gebleken.

Dijkstra: "Het helpt enorm als jijzelf en je partner weten dat je al midlifend door vijf verschillende fases gaat. Eerst ga je ontkennen, zie regel 1. Daarna wordt je boos en gefrustreerd en vervolgens ga je je uitleven. Dan komt die tatoeage, die parachutesprong of dat boek dat je altijd al wilde schrijven. Doe! Leef je uit! Liever zo dan dat je je huwelijk ineens aan diggelen trekt of in een boze bui je baan opzegt. Vervolgens komt de depressiefase, en die is goed want dan komt ook de zelfreflectie. En uiteindelijk zak je vanzelf in de acceptatiefase."

3. Geen woorden maar daden

"Je kunt een potje gaan zitten kniezen natuurlijk, maar je kunt ook in actie komen", vindt Aafke Dijkstra. "Heb je het gevoel dat je gevangen zit in je baan, regel het dan anders. Begin die B&B of solliciteer eens bij een heel ander bedrijf. Kijk door een andere bril naar je overtuigingen en je verplichtingen. Knap jij enorm op van een rondje hardlopen in de ochtend, regel het dan. Het is nooit te laat in het leven. Zet jezelf op de agenda, dan zie je vanzelf een nieuw perspectief."

4. Potje praten

Mannen en vrouwen komen allebei aan de beurt. Alleen gaat de verandering bij mannen wat geleidelijker en worden vrouwen vaker plotsklaps overvallen door de menopauze. Toch is het voor vrouwen wat makkelijker, vindt Dijkstra. "Wij beppen er vanzelf over met onze vriendinnen en kunnen alle ongemakken delen. Mannen doen dat niet. Die tobben in hun eentje en willen geen watje zijn. Dat taboe is zonde, want zo maken mannen die hele midlife een stuk zwaarder voor zichzelf. En voor hun omgeving. Praat er dus over, al is het maar alleen met je partner." Roger that.

5. Stop met spotten

Ja, en dan nog even voor alle partners, kinderen en vinnige schoonzussen: als je ziet dat iemand ineens zijn haar overkamt, na jaren weer gaat surfen of besluit om kunst te gaan maken: moedig aan en fakkel vooral niet af. Met gegrinnik schiet niemand iets op. En waarom zou je ook? Laat ‘m lekker doen waar ‘ie blij van wordt. Zou je ook eens moeten doen.

Lees meer over
EtiquetteSpelregels