Etiquette

De vijf spelregels van... een weekendje weg

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... een weekendje weg
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een weekendje weg.

De situatie

Met een piep en een kraak gooien Mark en Hugo het land weer open. Winkelen kan zonder afspraak, uit eten kan buiten tot een uur of 8 en binnenkort gaan ook de musea weer van slot en grendel. Kortom: alle ingrediënten voor een weekendje weg. Maar hoe hoort het ook alweer?

De spelregels

1. Investeer in de vakantie-injectie

Het mooie van een weekendje weg is dat je met minimale inspanningen een maximaal resultaat bereikt. Al slaap je maar één nachtje in een buitengewoon hotel of in een kekke caravan, je bent er meteen he-le-maal uit. Even los van alle dingen die moeten, daar knap je direct van op. Zelfs als je zes activiteiten in je weekend wil proppen rust je nog uit, vertelt psycholoog Jessica de Bloom aan Psychologie Magazine, want je doet hele andere dingen dan op je werk. "De stresssystemen en hersengebieden die je tijdens je werk hebt overbelast, kunnen dan tóch uitrusten." En hoe gekker de plek, hoe groter het effect. Pak dus lekker uit!

De vijf spelregels van... nuchter blijven
Lees ook

De vijf spelregels van... nuchter blijven

2. Je gaat nooit vaak genoeg

Vrees niet om een een rupsje nooit genoeg te zijn (RIP Eric Carle). Gun jezelf een paar keer per jaar een weekendje weg, en je krijgt regelmatig het relax-en-verwonder-shotje waar je zo van opknapt. Kijk dus ook eens met die blik naar je vakantiegeld en je vakantiedagen. Wordt het drie weken pauzeren in de Pyreneeën of toch liever vijf keer een wonderlijk weekend weg?

3. Wellness nietes

Of je nu naar een viersterren hut gaat of een woningruil regelt met een vriendin in het zuiden (gratis tip jongens!): je maakt van de badkamer net zo makkelijk een weelderige wellness. "Zet de thermostaat op 25, leef je uit op bruisballen, maskertjes en hammamdoeken en dompelen maar", weet Marieke Dubbelman. Ze is een fervent staycationer en een koningin in het verzinnen van het 'weekendje weg-gevoel'. "Je kunt zelf rimpeltenen kweken, maar er ook voor kiezen om juist je kroost in bad te zetten. Zij genieten van de waterpret en jij kunt ein-de-lijk een boek lezen."

4. Trolly voor de tof

Ook al ga je maar één nachtje slapen: neem een rolkoffertje mee voor het gevoel. Een schone string in een rugzak voelt toch heel anders dan een mooi setje en wat extra wijn voor in bed in je trolly. Hoe meer je uitstijgt boven het alledaagse, hoe gelukkiger je voelt, ontdekte de Amerikaanse sociaal psycholoog Michael Brein, die zich verdiept in de psychologie van het reizen.

"Reizen geeft ons de kans om onze eigenwaarde op te krikken", schrijft hij op zijn website. "Door reizen stijgen we uit boven het alledaagse. De meesten van ons leven een doorsnee leven. Reizen geeft ons de kans om dat imago op te leuken en onszelf te zien als een avontuurlijk persoon, zowel in onze eigen ogen als naar de buitenwereld toe." Reis & Roll dus.

5. Gok met je gezelschap

'Ik zou wel de Mont Ventoux willen beklimmen, maar mijn man houdt niet van fietsen.' Hoe vaak hoor je niet dat iemand iets niét doet vanwege de wensen of beperkingen van het gezelschap? Zonde. Doodzonde. Weekendjes weg lenen zich er uitstekend voor om eens een gokje te wagen met je gezelschap.

De ene vakantie vier je met je gezin, de andere minibreak past juist goed bij je vriendinnen. Voor je het weet daagt Mia je uit om te gaan suppen of zie je de kunst in het Stedelijk Museum dankzij Janneke ineens door heel andere ogen. Bijkomend voordeel: een weekendje weg met iemand buiten je gezin slaat een kleiner gat in de huishoudpot dan wanneer je altijd met elkaar gaat.

Lees meer over
EtiquetteSpelregelsReizenVakantie