Etiquette

De vijf spelregels van... nuchter blijven

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... nuchter blijven
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van nuchter blijven.

De situatie

Als we dan één voordeel van die lockdown mogen aanstippen, dan is het wel dat we veel minder vaak met een houten kop wakker werden. Een weekend zonder kater blijkt zelfs hartstikke lekker. Is nuchter leven dan een van de lessen die we meenemen naar het nieuwe normaal? Best een goed idee, vindt Esther ten Hove, auteur van het boek Morgen Stop Ik Echt. Dit zijn haar vijf do’s en dont’s.

De spelregels

1. Maak het lekker moeilijk

Zoals dat geldt voor alles waar je niet direct fit & fabulous van wordt, kun je alcohol maar beter niet in huis hebben als je er moeilijk af kunt blijven. Kom je er toch niet omheen, maak het jezelf dan zo moeilijk mogelijk om een hap of een slok te nemen. "Ons brein werkt energiebesparend en doet graag zo min mogelijk moeite", legt Ten Hove uit. "Als iets hoog op een kast staat, achteraan, in een zak die ook nog eens dichtgeplakt zit, dan pak je het veel minder snel dan wanneer de wijn of de chocolade voor het grijpen ligt." Soms moet je jezelf te slim af zijn dus.

De vijf spelregels van... helpen
Lees ook

De vijf spelregels van... helpen

2. Ga voor de goede gewoonte

"Een wijntje na het werk? Een biertje als je weekend hebt? Het zijn allemaal patronen die vastgeroest zijn in je brein. We noemen dat het zoogdierenbrein en het oerbrein, en die kun je best doorbreken. Het is een kwestie van nieuwe patronen aanmaken en die sterker maken met de zogenaamde als/dan-methode. Bijvoorbeeld: 'Als ik uit m’n werk kom om 17:00 uur, dan neem ik een verse muntthee.' Of: 'Als ik uit eten ga, dan bestel ik een cola zero.' Houdt dit zo’n 66 dagen vol, dan zit er vanzelf een nieuw patroon in je oerbrein."

3. Creatief met cocktails

Gouden regel wat Ten Hove betreft: zorg voor lekkere alternatieven. Sommige momenten vragen voor je gevoel om iets feestelijks, maar in feite gaat niet drinken helemaal niet om 'het drankje'. Het gaat om de keuze die je maakt voor je lijf. Zorg, zeker in het begin, voor lekkere alternatieven." Goed idee. Mix jezelf een verrukkelijke mocktail en je vraagt je af waarom je ooit nog die promillages door je aderen wil laten knallen. 

4. Fix je dope

Stop je met snacken, in welke vorm dan ook, dan zakt je dopaminepeil een paar tandjes naar beneden. Dat is best even wennen, en dus gaat je lijf roepen om toch een wijntje of toch een stukje chocolade, om je dopaminelevel weer op te krikken. Je kunt je zelfs een beetje leeg of somber gaan voelen. "Fix je dope daarom dus liever op een andere manier. Bijvoorbeeld door te wandelen in de natuur (plu mee dit Pinksterweekend!), door een rondje hard te lopen of de sportschool in te duiken. Of door juist nu af te spreken met mensen die je graag om je heen hebt."

5. Kap met jutten

En even voor de toekijkers: jut een ander niet op om er toch eentje te nemen. Omdat je het zelf zo gezellig vindt. Omdat je zelf zo graag een drinkebroer zoekt. Steun liever je maat of je zus of je pa of wie dan ook en slurp solidair sober mee. Want waarom niet? Gezelligheid zit niet in een drankje of een gebakje, gezelligheid zit in je maten.

Lees meer over
EtiquetteSpelregelsAlcoholische dranken