Gezin

Van ruzies tot slaapgebrek: de 10 grootste hindernissen van het eerste jaar als moeder

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStockVan ruzies tot slaapgebrek: de 10 grootste hindernissen van het eerste jaar als moeder
RTL

Het eerste jaar moederschap is het tropenjaar der tropenjaren. Die willen we natuurlijk zo ongeschonden doorkomen. Journalist Franke van Hoeven schreef een handboek voor kersverse moeders en tipt alvast de belangrijkste hindernissen én hoe je ze overwint. "Kibbelen met je geliefde over complete nonsens? Ga een luchtje scheppen!"

Als iets wel geweldig is, dan zijn het kinderen. Echt, alle clichés zijn waar. Je krijgt er enorm veel voor terug. De liefde voor je kinderen is eindeloos. Voor je het weet ben je tien jaar verder en verlang je terug naar de tijd dat je kinderen baby waren.

Maar goed. Zo ver zijn we nog niet, eerst maar eens zien dat je dat eerste jaar moederschap zo relaxed mogelijk doorkomt. Want dat is nogal een dingetje. Nu ga ik je natuurlijk geen angst inboezemen, ben je mal, ik weet zeker dat je het kan. Maar ik wil je graag helpen de grootste hindernissen dat eerste jaar zo soepel mogelijk te overwinnen. Zodat jij wat tijd voor jezelf overhoudt. 

 Het taboe onder jonge moeders: een baby is niet alleen maar leuk
Lees ook

Het taboe onder jonge moeders: een baby is niet alleen maar leuk

Dit zijn de grootste hindernissen van het eerste jaar moederschap en dit kun je eraan doen om de schade te beperken.

1. De kraamverzorgende blijkt vervelend

Het is echt waar: kraamverzorgenden zijn net mensen. De een is geweldig, de ander wat minder. De afgelopen jaren heb ik verhalen gehoord over kraamverzorgenden die te streng waren, uren op de bank zaten te scrollen op hun mobieltje of maar bleven kakelen over van alles en nog wat. Bij een rondje googlen stuitte ik zelfs op een verhaal van een kraamverzorgende die ging zitten flirten met de man des huizes. Ai, ai, ai!

Tip Bekijk hier eens op je gemak wat de taken van een goede kraamverzorgster nu eigenlijk zijn. Maak duidelijke afspraken, zet desnoods op papier wat jullie verlangen. Wat wil je dat ze wel en vooral niet doet? Dat is ook fijn voor haar, dan weet zij ook waar ze aan toe is. Doet ze niet wat ze moet doen? Spreek haar erop aan. Gaat het echt niet? Bel met het kraambureau voor een oplossing, zoals een andere kraamverzorgende. Wat moeders ook wel doen, las ik op diverse fora: het aantal uren dat ze komt verminderen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat jij je goed voelt bij de situatie. Een goede kraamverzorgster kan je kraamtijd maken of breken. En we hebben liever dat-ie gemaakt dan gebroken wordt, toch? Precies, dat dacht ik ook.

2. Borstvoeding geven lukt niet

Borstvoeding is het beste voor je baby, vertellen verloskundigen, kraamverzorgenden, de overheid, bemoeizuchtige buren. Maar ja, wat ze er allemaal niet bij vertellen, zijn de kleine lettertjes: dat het zomaar kan mislukken met die borstvoeding, hoe je ook je best doet. Omdat je borstontsteking na borstontsteking krijgt, je baby niet wil drinken, je te veel/weinig melk hebt, je je baby niet goed kunt aanleggen, je toch in paniek schiet omdat je niet goed weet hoeveel je baby nu gedronken heeft, ga zo maar door.

Tip Lukt het niet en wil je het wel laten slagen? Schakel een lactatiekundige of de huisarts in. Wil je overstappen op de fles? Ook goed. Ons water uit de kraan is schoon, babyvoeding van goede kwaliteit. Geweldig toch, dat we dat allemaal tot onze beschikking hebben? Vergeet niet: #fedisbest. Altijd. En bovendien is het heel gezellig als je partner mee kan helpen flesjes maken.

Franke van Hoeven © Bente Maria Hilkens Photography
Franke van Hoeven

3. Je wordt gek van slaapgebrek

Slaapgebrek is niet voor niets een beproefde martelmethode. Na een tijdje zonder slaap word je misselijk, ga je scheel kijken, ruzie maken of je heel vervelend voelen. Dat willen we natuurlijk allemaal niet, want hé, dat eerste jaar is al heftig genoeg. Sorry dat ik het zeg, maar sloten koffie en repen chocola gaan je niet helpen. Daar krijg je misschien een quick fix van, maar daarna stort je toch echt in… Alsnog…

Tip Wat je beter kunt doen - jaja, heel saai ik weet het - is juist zo gezond mogelijk eten. En slapen. Middagdutjes doen (voor 16 uur ‘s middags om je ritme niet al te veel door de war te gooien) of slapen als de baby slaapt. Of je laat je baby snel (bij opa en oma) logeren. Regel met je geliefde allebei een vaste uitslaapdag in het weekend en probeer een paar dagen per week je partner voor de baby te laten zorgen ‘s nachts. Slaap in dat geval met oordoppen in/in een andere kamer om de baby niet te horen. Geld over? Huur een nachtnanny in of ga zelf een nachtje in een hotel logeren. Lekkâh!

4. Jij en je geliefde kibbelen wat af

Zo gek, jullie waren elkaars soulmates, maar sinds de komst van jullie liefdesbaby ergeren jullie je kapót aan elkaar. En krijgen jullie om het minste of geringste een fittie. Omdat hij zo aso was om de kliko niet buiten te zetten/niet begrijpt hoe moeilijk het allemaal is voor jou/hij de tosti’s heeft laten aanfikken (kan-ie dan helemaal niks?!?!)/of gewoon verkeerd naar je kijkt/gaapt/glimlacht.

Tip Tja. Het hakt er gewoon in. De vermoeidheid, onzekerheid, onenigheid over hoe jullie gaan opvoeden. Er zit maar één ding op: afspraken maken. Wie doet wat in huis? Schrijf het op, zodat je de ander eraan kunt houden. Kijk welke taken je (voorlopig) kunt uitbesteden. Voel je een boze bui opkomen? Blaas eerst wat stoom af door een rondje te wandelen. En probeer elkaar ook nog als geliefden te zien (moeilijk, ik weet het), want met jullie is immers dit hele avontuur begonnen.

5. Je wilt binnen een week weer in je oude spijkerbroek

Sorry, maar zolang je geen Doutzen Kroes bent, gaat je dat niet lukken. En weet je: dat is toch helemaal niet erg? Ik snap dat het even zweten is voor de spiegel, om je postzwangere lijf toch in die jeans te wurmen terwijl-ie ergens ter hoogte van je knieën blijft steken. Maar je lichaam heeft een kind gemaakt! Weet je wel hoe knap dat is?

Tip Negen maanden op, negen maanden af. Zo simpel is het. Wil je het proces versnellen? Eet drie keer per dag gezond, laat suiker en vette happen staan. Dan gaat het snel genoeg en heb je ook nog genoeg energie om je baby te verzorgen. Eén keer knipperen en je past alles weer. Beloofd.

6. Je zit niet de hele dag op een roze wolk

Oké over deze praten we liever niet, want stel je voor dat je toegeeft dat je niet 24/7 van glitter uit elkaar spat en de hele dag wordt omringd door regenbogen en unicorns. Maar weet je: veel vrouwen voelen zich ook weleens verdrietig of depri, hoor. Dat is ook niet zo gek. Je leven staat op zijn kop, het is erg wennen, je lichaam heeft last van vermoeidheid en hormonale schommelingen (die verrekte hormonen toch).

Tip Wees lief en mild voor jezelf. Houden nare gevoelens langer dan een paar weken aan? Ga dan eens praten met de huisarts.

7. Iedereen op Insta lijkt leuker, knapper, slanker, gelukkiger dan jij

Ik schrijf hier niet voor niets: lijkt. Want ze zijn het allemaal niet, zo doen ze maar. We laten nou eenmaal graag de beste kant van onszelf zien, dat is een biologisch dingetje waar we voorlopig nog niet van afstappen, vrees ik. En dat is ook niet erg, zolang je je maar realiseert dat niemand er in het normale leven uitziet als zijn favoriete filtertje. Alleen: die aambeien, jankbuien, dikke dijen en striae houden we liever allemaal angstvallig verborgen.

Tip Houd er rekening mee dat je alleen de beste procenten online ziet. En dat daar dus nog een heel verborgen analoog leven vol downs bij zit, net als bij jou. Laat je je echt onzeker maken, dan zit er maar één ding op: je mobieltje in een hoek smijten en een boek lezen.

8. Het is overleven in de kantoorjungle

Je dacht: ik ga weer gezellig aan het werk, maar valt dat effe tegen. Je vindt de crèche maar zo-zo, mist je lieve baby, moet af en toe rennen naar de opvang wegens koortskindje, krijgt zelf de ene na de andere buikgriep. Geen lolletje hoor, als je zo’n carrièrebabe was. Misschien droom je er opeens van om minder te werken of voor jezelf te beginnen. Kan allemaal gebeuren.

Tip Het is weer even wennen. Laat je in de watten leggen door lieve collega’s. Probeer te beseffen dat dit maar een fase is en je baby gelukkig is op de crèche. Voelt het toch niet oké? Tijd voor nieuwe dromen. Niets mis mee, er is zoveel leuks in de wereld.

9. Je komt amper aan jezelf toe

Jezelf compleet vergeten dat eerste jaar, het overkomt ons allemaal. De zorg voor je baby, het goed willen doen, alle ballen in de lucht houden: ga er maar aanstaan! je doet het fantastisch, maar je mag jezelf ook best verwennen, hoor!

Tip Bouw een mom cave: een plekje waar je je altijd kunt terugtrekken. Of spreek met jezelf één dagdeel per week af om te chillen. Ga naar de bioscoop, sauna, schoonheidsspecialiste of een natuurgebied, om lekker op te laden. Geef er geld aan uit, doe het met regelmaat, maak er een vaste prik van in je agenda. Omdat je het waard bent.

10. Je verandert in een partyzilla

Ooit was je bridezilla. Moest alles geweldig voor die ene dag. Tegen de tijd van de eerste verjaardag van je kind gebeurt hetzelfde. Hoe geef je het perfecte feestje? Waar haal je een showstopper van een taart vandaan? Wat moet je in godesnaam in elkaar knutselen om te trakteren op de crèche? Help!

Tip Je kind krijgt er amper wat van mee, en na dit intense coronajaar zou een geweldig feest je kleintje ook nog eens behoorlijk kunnen overvallen. Dus: party on, maar als je dat doet, doe het voor jezelf. Je hebt het gewoon gedaan. Je bent een jaar ouder, te gek! Geef jezelf een cadeau, klink met je liefjes, haal een dikke vette fles bubbels in huis. Het is toch maar reteknap van jullie.

En vanaf nu kom je echt in rustiger vaarwater, beloofd!

Het boek Ik denk dat ik het wel kan ligt vanaf nu in de winkels. 

Lees meer over
GezinMoederBabyBoeken