Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (12) wil dure merkkleding'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© GettyImagesDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon (12) wil dure merkkleding'
RTL

Rosanne baalt ervan dat haar twaalfjarige zoon ineens zijn zinnen heeft gezet op dure merkkleding, waarvan ze niet van plan is die te bekostigen. Dat zorgt voor botsingen thuis. Hoe lost ze dat op?

Vroeger taalde haar zoon niet naar mode en merken, maar sinds vorig jaar is dat plots veranderd: "Ryan zit op een school met veel kinderen van bemiddelde ouders en wil sinds een tijdje het liefst merkkleding dragen, net als zijn vriendjes. Wij kunnen dat niet altijd maar klakkeloos betalen en hij is te jong voor een bijbaan. Mijn weigering om die dure kleding en schoenen te kopen valt niet altijd in goede aarde, dan wordt hij boos of begint te zeuren. Hoe komen we hieruit?"

De opvoedkwestie: dochter (7) is bang voor mannen
Lees ook

De opvoedkwestie: dochter (7) is bang voor mannen

Of wij het nu leuk vinden of niet, in de laatste drie jaren van de basisschool bepaalt het uiterlijk van kinderen vaak voor een deel de positie binnen de groep, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Die druk is sterk, het gaat om bij de groep van populaire kinderen horen. Zeg niet tegen je kind dat het oppervlakkige onzin is, want voor hem is dit wél belangrijk." 

"Bovendien is dit een prachtige kans om je kind te leren omgaan met geld. Kinderen van twaalf kennen de waarde van geld nog niet, ze beseffen niet hoe duur iets is. Als je kind zakgeld krijgt, kun je de afspraak maken dat hij zelf bijdraagt aan de kosten van dat paar dure sneakers, bijvoorbeeld dat hij tien procent betaalt en jij de rest. Zo leert hij omgaan met geld, sparen, keuzes maken en een doel stellen."

'Het moet leren dat hij zelf een steentje kan bijdragen aan het kopen van dure dingen.'

Wil of kan je als ouder niet zoveel besteden aan merkspullen, dan kun je kijken naar wat er wel mogelijk is: "Kinderen groeien snel uit kleding, dat geldt ook voor het duurdere spul. Kijk op Vinted of Marktplaats wat je daar kunt vinden. Merkkleding kan je vaak nog doorverkopen en dat geld dan weer aan het volgende kledingstuk besteden." 

"Betrek je kind hierbij, laat hem ook online zoeken en ga samen brainstormen hoe hij dit toch voor elkaar krijgt. Het is belangrijk dat hij zelf die verantwoordelijkheid krijgt, neem niet alles uit handen. Hij moet leren dat dure dingen niet per se goed of slecht zijn, maar simpelweg meer geld kosten en dat hij daar een steentje aan kan bijdragen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKledingTiener & puber