Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (5) wil dat ik thuisblijf'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon (5) wil dat ik thuisblijf'
RTL

Fiona had zich er vreselijk op verheugd om na de lockdowns weer leuke dingen buitenshuis te gaan doen. Waar ze niet op had gerekend, was de weerstand van haar vijfjarige zoontje.

Etentjes, terrasjes, een dagje shoppen: Fiona kon er niet op wachten tot dit allemaal weer mocht. Maar nu het zo ver is, heeft haar zoontje daar veel moeite mee: "Door alle coronaregels ben ik al een jaar lang weinig weggeweest van huis. Nu staan er weer uitjes en etentjes met vriendinnen gepland. Mijn zoontje Fender is dit echter niet meer gewend, hij is gewend dat ik praktisch altijd thuis ben. Steeds als ik nu de deur wil uitgaan, begint hij hysterisch te huilen en wil hij dat ik thuisblijf. Hoe kan ik hem geruststellen? Ik wil wel graag mijn sociale leven weer oppakken."

De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter wil niet naar groep 3'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter wil niet naar groep 3'

Niet alleen voor volwassenen is het even wennen om weer om te gaan met al die prikkels en afspraken, ook voor kinderen is het een omschakeling, zegt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren: "Voor jullie beiden is het een verandering. Maar je kind heeft minder ervaring dan jij in schakelen en relativeren. Hier zijn twee dingen belangrijk. In de eerste plaats moet jij je echt oké voelen als je de deur uitgaat. Kinderen pikken twijfels en onzekerheden van hun ouders haarfijn op en bespelen deze door bijvoorbeeld te gaan huilen of zeuren. Wat het voor jou weer moeilijker maakt om de deur uit te gaan."

'Voel je vooral niet schuldig, het is echt oké om dingen voor jezelf te doen zonder je gezin.'

Oftewel: om zonder buikpijn de deur uit te kunnen is het belangrijk om zelf achter je keuze te staan, zegt coach Dubbeld: "Zorg ervoor dat je jezelf een heerlijk avondje uit gunt, vertel jezelf dat het echt meer dan prima is om dit te doen. Voel je vooral niet schuldig. Het is echt oké om dingen voor jezelf te doen zonder je gezin, en dit heeft je zoon bovendien ook te leren. Vervolgens is het een kwestie van je zoon platknuffelen en hem zeggen dat je met een vriendin iets leuks gaat doen en dat jullie morgen weer samen zijn. Punt. Hoe meer woorden je eraan geeft, hoe meer twijfel je zult uitstralen. En vergeet vooral niet om van je avondje uit te genieten."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinLockdown