Etiquette

De vijf spelregels van... een Tikkie

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... een Tikkie
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een Tikkie.

De situatie

De tijden van vijf verschillende passen door de gleuf halen, zijn met de komst van de Tikkie gelukkig voorbij. Net als niet vergeten wie er nog geld van je krijgt. Stuur gewoon een Tikkie en regel het meteen. Maar wat zijn nu de mores van dat digitaal centen schuiven?

De spelregels

1. Stuur ‘m niet in stilte

Hartstikke handig om een voorschietertje digitaal af te tikken of een etentje achteraf te splitten, maar kondig wel aan dat ‘ie komt. Zo vertelt Sam op Linda.nl, dat ze eens een Tikkie kreeg voor soep uit blik en een stokbrood kruidenboter, terwijl ze zelf 115 kilometer van oost naar west was gereden voor een gezellig samenzijn. "Ik had geen zin in gedoe. Het enige wat ik kon denken was: ik ben hier te oud voor. Ik betaalde het verzoek, maar schreef erbij: 'Ik had beter bij de pomp kunnen eten, dan had ik nu niet zo’n zure nasmaak gehad van je soep en stokbrood'." Spreek gewoon vooraf af dat jullie splitten, dat voorkomt een hoop scheve gezichten.

De vijf spelregels van... ongesteld zijn
Lees ook

De vijf spelregels van... ongesteld zijn

2. Niet sappelen voor een paar centen

Maar even serieus: moet je nu echt voor een paar euro een Tikkie sturen? Velen vinden van niet. Bij ABN AMRO stuurt slechts 4,5 procent van de gebruikers een Tikkie voor 2 euro of minder, bij ING is dat maar 3,75 procent en bij Rabobank 3 procent. Op sociale media wordt regelmatig geklaagd over mensen die betaalverzoeken sturen voor lage bedragen.

Universitair hoofddocent Niels van de Ven van de Tilburg Universiteit vertelt aan de NOS dat het waarschijnlijk vooral jongeren zijn die er gebruik van maken. "Ik zou het nooit doen, maar ik begrijp het wel. Voor sommige mensen is 2 euro meer waard. Als jij een 15-jarige bent en je past op voor 2,50 euro per uur, dan is 2 euro toch wel een bedrag." Een andere reden dat dit soort lage betaalverzoeken voorkomen, is dat mensen de kosten voor een uitgave over meer mensen willen verdelen. Van de Ven: "Als jij van vijf mensen 1 euro krijgt, dan gaat het toch om een bedrag van 5 euro. Dan is wat het sturen van een Tikkie de moeite waard maakt."

3. Witte voetjes hoeven niet

Soms deel je een bedrag met een hele groep. Ouders van de klas bijvoorbeeld, of een voetbalteam. Ga dan niet het braafste jongetje uit de klas uithangen en meteen de groepsapp volgooien dat je hebt betaald voor Gevaliano of Luca of Sanne. Twintig appjes met vinkjes en namen is een vervelende app-vervuiling. De gulle voorschieter ziet namelijk vanzelf wel op zijn of haar rekening wie er al betaald heeft.

4. Laat ‘m niet hangen

50 procent van de Tikkies wordt binnen een half uur terugbetaald en 85 procent tikt ‘m na een dag alsnog af. Luie terugbetalers krijgen zelfs nog een vriendelijke herinnering, maar beter laat je het niet zo ver komen. Uiteindelijk verloopt de betaallink namelijk wel en hoe suf is het om willens en wetens bij iemand in het krijt te staan? Gezien regel 1 wist je tenslotte die ‘ie kwam.

5. Trakteren kun je leren

Het jammere aan de Tikkie-cultuur is wel dat we nog maar weinig trakteren. Want hoe leuk is het om, ongeacht de kosten, je lover of je bff eens mee uit eten te nemen op jouw kosten? Officieel schrijven de etiquetten voor dat degene die uitnodigt ook betaalt, maar inmiddels zijn die grenzen nogal vervaagd. Maar doe het nog eens. Trakteer en stuur geen Tikkie, gewoon omdat je zo blij bent met hem of haar. Het blije gezicht dat je krijgt wanneer je de hele Tikkie-vraag van tafel veegt, dát is pas onbetaalbaar.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteTikkieGeld