De keuze van...

Bob Sikkes: 'Andermans geld uitgeven vond ik heel heftig, dat overviel me echt'

Door Kim van der Meulen··Aangepast:
© Moon Jansen PhotographyBob Sikkes: 'Andermans geld uitgeven vond ik heel heftig, dat overviel me echt'
RTL

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Dit keer: de bekendste (en meest gewilde) aannemer van Nederland: Bob Sikkes (57). Waar een huis wordt verbouwd, is Bob. Al zestien jaar is hij de verbouwingsvraagbaak van tv-makend Nederland, met kijkcijferkanon Kopen Zonder Kijken als hoogtepunt. Maar vraag hem niet op te draven in spelletjesprogramma’s of zijn mening te spuien in talkshows.

Een dag niet verbouwd is een dag niet geleefd. Als Bob Sikkes even niet aan het werk is in zijn aannemersbedrijf in Amsterdam, is hij zijn eigen appartement wel aan het verbouwen of probeert hij het maximale uit een minimaal budget te persen in Kopen Zonder Kijken.

In het zesde seizoen helpt hij – weer samen met makelaar Alex van Keulen, stylist Roos Reedijk en presentator Martijn Krabbé – stellen, gezinnen én singles aan een droomhuis. "Het wordt een divers en sympathiek seizoen", belooft Bob. We leggen hem 15 keuzes voor.

Marieke Elsinga: 'Ik ben echt niet altijd een zelfverzekerde doener'
Lees ook

Marieke Elsinga: 'Ik ben echt niet altijd een zelfverzekerde doener'

1. Bekende aannemer of bekende Nederlander?

"In Amsterdam ben ik een bekende aannemer, in Maastricht een bekende Nederlander. Maar overal noemen mensen me 'Bob de bouwer', of ik nou in een chique wijk in Bloemendaal loop of op de bouwplaats. Kopen Zonder Kijken wordt door alle lagen van de samenleving bekeken, soms hebben we wel 1,8 miljoen kijkers. Het blijft gek dat zoveel mensen weten wie ik ben. Ik heb na een vakantie weleens van iemand gehoord: 'Je zat in dezelfde B&B als mijn nichtje en ze vond je arrogant.' Misschien was ik op vakantie en had ik geen zin om te kakelen bij het zwembad."

2. Een eigen talkshow of een eigen realityprogramma?

"Nee, nee, nee. Ik ken programmadirecteur Peter van der Vorst goed, omdat ik mijn eerste programma Bouwval gezocht met hem heb gemaakt. En ik heb altijd tegen hem gezegd: ik wil geen contract. Televisiewerk is best leuk, maar het is mijn hobby. Inmiddels weten ze bij RTL wel wat ik wil: maximaal twee programma’s tegelijk, en geen tv-spelletjes. Toen ik in de begindagen werd gevraagd om samen met Peter te riverdancen in Let’s Dance, dacht ik dat ik in de zeik werd genomen. Nu word ik regelmatig gevraagd om aan te schuiven in RTL Boulevard, maar ook dat doe ik niet. Dan word ik de babbelende aannemer. Mijn klanten moeten niet het idee hebben: het komt niet goed met die verbouwing, want hij doet er zoveel bij."

3. Verbouwen of verkopen?

"Moeilijk. Ik zou in elk geval nooit iets kopen zonder te verbouwen. Daar ben ik nooit klaar; mijn man Michiel wordt er weleens gek van. We hebben anderhalf jaar geleden een huis in Baambrugge gekocht, dat we natuurlijk hebben verbouwd. En ons huis in de Baarsjes heb ik net weer verbouwd. Toen ik het 23 jaar geleden kocht, heb ik het grotendeels zelf opgeknapt: nieuwe elektra erin, nieuw plafonnetje over de oudere plafonds – destijds de betaalbaarste optie. Ik heb alle oude plafonds eruit getrokken, geverfd en van een keukenraam openslaande deuren gemaakt. Ik wilde ook een nieuwe keuken, maar heb toch besloten de Arclinea-keuken, 23 jaar geleden een rib uit mijn lijf, grotendeels te behouden."

4. Trenditem of designklassieker?

"Een designklassieker. Ik vind het jammer dat nieuwe ontwerpen soms geen tijd krijgen om klassiekers te worden, omdat ze allemaal nagemaakt worden. Voorin mijn kantoor staat een lamp die 1600 euro kostte. Een kleinere, lelijke variant daarvan was anderhalf jaar later al voor 139 euro bij Karwei te koop. In mijn huis staan designspullen, maar ook een tafeltje dat ik 22 jaar geleden bij het vuilnis vond en lampen die ik in 1987 kocht van het geld dat ik met mijn eerste modellenklus verdiende. Ja, ik heb heel kort modellenwerk gedaan, afschuwelijk. Ik zat in een beschuitreclame met Froukje de Both en ben ooit het gezicht geweest van Douwe Egberts Décafé. Vanaf een ton mogen ze me weer bellen, haha."

Ik heb kleurenangst met een grote K. Nee, ik doe niet aan kleur

5. Kleurenangst of RAL-kleuren à la Roos?

"Kleurenangst met een grote K. Nee, ik doe niet aan kleur. Bijna mijn hele huis heeft de kleur RAL9016: signaalwit. Dat klinkt ongezellig, maar mijn huis is best sfeervol. Voor het eerst heb ik thuis ook heel lichtgrijs op de muur. Precies de kleur die ik al had op kantoor, maar toch vond ik het spannend. Wat Roos doet vind ik te gek, maar ze maakt de huizen te donker naar mijn zin. Ik hou van open en licht."

6. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

"Daar ben ik heel dubbel in. Ik ben abonnee van Het Parool en de Volkskrant en lees iedere dag de krant en nieuwssites, maar heb al een halfjaar bijna geen journaal op tv meer gekeken en sla Op1 en Jinek ook over. Ik word er niet blij van, al die ellende achter elkaar. Alleen het RTL Ontbijtnieuws kijk ik nog weleens. Het is uitgebreider en completer dan dat van de NOS, en het weerbericht – dat ik niet eens zo belangrijk vind – zit beter in elkaar. Ik pak vaak die om halfzeven mee, en als ik lui ben die van zeven uur."

7. Kopen zonder kijken of wikken en wegen?

"De grote dingen kan ik in drie minuten beslissen, maar in een restaurant kan ik eindeloos naar de menukaart kijken. Ons vakantiehuis in Spanje heb ik gekocht zonder kijken. Toen ik het online tegenkwam, wist ik: dit is ’m. Maar iemand anders had al een bezichtiging gepland. Ik heb tegen de makelaar gezegd dat ik een optie wilde nemen, ook al moest ik daarvoor één procent van de aankoopprijs betalen en was ik dat bedrag kwijt als ik het niet kocht. Maar ik wist dat het klopte."

8. Perfect of met de Franse slag?

"Als ik iets in mijn hoofd heb, moet het gebeuren. En goed. Ik wil de juiste planken in de keuken, met daarop de juiste glazen. En de kleren in de kast moeten op kleur hangen. Ik heb bij Sissy-Boy gewerkt, daar heb ik dat aan overgehouden. Hoe ik daarbij kwam? Na de middelbare school wilde ik naar de HTS, maar daar gingen alleen stomme jongens uit mijn klas naartoe. Daarom ging ik iets heel anders doen: verpleegkunde. Ik haalde mijn propedeuse, nam een tussenjaar en dat werden er vijf, bij Sissy-Boy. Als ik in een kledingzaak loop, hang ik nog steeds automatisch de kleding recht."

9. Sparen of spenden?

"Sparen. Ik kan goed geld uitgeven als het er is, maar ben er altijd heel zorgvuldig mee omgegaan. Vanaf mijn dertigste wilde ik zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn, zodat ik nooit een slaaf van mijn levensstijl zou zijn. Andermans geld uitgeven vond ik in het eerste seizoen van Kopen Zonder Kijken heel heftig, dat overviel me echt. In mijn werk doe ik niet anders, maar dat gebeurt in overleg. En nu beslissen Alex en ik wat we ermee doen, vaak in heel korte tijd. Of ik dit seizoen weer kandidaten ga bellen om extra budget te vragen? Dat is vooralsnog niet gebeurd. Dat kon altijd omdat mensen hun huis verkochten voor meer geld dan ze ervoor hadden betaald, maar de markt is totaal anders dan anderhalf jaar geleden. Dat houdt het leuk."

10. Wachten of wensen bijstellen?

"Wensen bijstellen. In Kopen Zonder Kijken hebben we niet voor niets een 'concessieklok' ingesteld. Toen ik een keer bij Jinek zat – in een talkshow praten over mijn programma doe ik wel graag – vertelde een vrouw met een pruillip dat ze geen huis kon kopen. Eigenlijk had ik gewoon wat harder moeten zijn en zeggen: je kunt van alles van de Nederlandse woningmarkt vinden, maar dit is nou eenmaal de werkelijkheid. Je kunt dus een jaar blijven pruilen of concessies doen."

11. Bonnie St. Claire of Patty Brard?

"Haha, voor beiden heb ik een zwak. Bonnie heb ik geboekt voor mijn vijftigste verjaardag en ook Patty mag ik graag. Ze is een soort onkruid dat je niet weggeschoffeld krijgt en stiekem een heel leuke bloem is. In sommige situaties is ze vast een draak, maar ik vind haar ook heel geestig. Hetzelfde heb ik trouwens met Michelle Kox; ik heb al haar programma’s gezien. Ze is van een soort platheid die ik niet uit mijn jeugd ken of in mijn omgeving tegenkom, en die ik eerlijk en grappig vind."

Ik noemde haar grootse plannen met beperkt budget onrealistisch. Tja, aan liegen doe ik niet

12. Prestigieus project of vrije tijd?

"Een prestigieus project. Ik zeg niet overal ja op: ik werk alleen in Amsterdam, en ex-klanten gaan altijd voor. Maar soms is een project te mooi om te laten lopen. Ik werk twaalf uur per dag, en werk en privé lopen weleens door elkaar heen. Gelukkig is mijn Michiel heel geduldig. En ik heb het iets beter onder controle dan vroeger. Ik heb in de weekends bijna nooit meer tv-opnames. In het begin zei Michiel weleens: heb je door hoeveel je de laatste tijd hebt gewerkt? Dan dacht ik dat het wel meeviel, tot ik mijn agenda erbij pakte. Ons huis in Spanje heeft een hoop veranderd: we hebben er vrienden, zijn er vaak, kennen de buren goed. We hebben er geen huis bij gekocht, maar een leven."

13. Mijlpalen vieren of over tot de orde van de dag? 

"Alles vieren. Ik kan slecht tegen gemiste kansen. Toen Michiel vijftig werd, in coronatijd, mochten we maar een paar mensen uitnodigen. Dat vond ik zo jammer, dat ik Diva Mayday heb gebeld: wat doe je zaterdag en heb je hoogtevrees? Ik heb een hijskraan geregeld en Mayday met dj-booth en omhoog laten hijsen voor ons dakterras. De hele buurt stond op het dak te dansen, te gek.

Afgelopen januari hebben we Bonnie St. Claire weer geboekt, en een volkszanger Danny Nicolai erachteraan, om te vieren dat we 11 jaar, 3 weken en 4 dagen getrouwd waren. Op de uitnodiging stond: dress to impress. Wat ik droeg? Dat is een erg verhaal. Michiel en ik hebben vorig jaar allebei een pak gekocht, maar ik vond dat van mij toch niet goed zitten. Omdat het Televizier-gala eraan kwam, heb ik het snel laten vermaken. Blijk ik Michiels Armani-pak te hebben verpest. Mijn pak hangt ongebruikt in de kast, en hij moest een nieuwe kopen."

14. Kopen Zonder Kijken of De Moeite Waard?

"Dat is bijna als kiezen tussen je kinderen, hoe stom dat ook klinkt. De Moeite Waard?!, een programma waar ik al twee jaar aan werk met Tijl Beckand, ligt iets dichter bij mijn vak. Elf stellen gaan met hun eigen geld huizen kopen, opknappen en proberen met winst te verkopen. Ik bekijk hun plannen en wijs ze op de valkuilen. Mijn mond viel ervan open hoe slecht het gros was voorbereid. Sommigen waren ook stronteigenwijs: een vrouw stopte zelfs met het programma nadat ik haar grootse plannen met een beperkt budget onrealistisch noemde. Tja, aan liegen doe ik niet. Sommige verbouwingen zijn heel goed verlopen, maar er zitten ook heel droevige afleveringen tussen. Op 27 mei komt het op tv. Te gek om te maken."

15. Jonge hond of ouwe dibbes?

"Vorig jaar waren best veel mensen om ons heen ziek. Michiel en ik vroegen elkaar: wat zou je doen als je te horen zou krijgen dat je nog een halfjaar te leven zou hebben? Toen kwam ik tot een heel fijne conclusie: ik zou niet veel anders doen. Ik hoef niet uit een vliegtuig te springen, te bungeejumpen in Zuid-Afrika of als een dolle naar Japan te reizen. We hebben een leuk leven, er is best veel gelukt. Dat inzicht is fijn aan iets minder jong zijn."

Kopen Zonder Kijken is vanaf maandag 17 april om 20.30 uur te zien bij RTL 4.
De Moeite Waard?! is vanaf dinsdag 23 mei om 20.30 uur te zien op dezelfde zender.

Lees meer over
Bob Sikkesde keuze van...Kopen Zonder KijkenVerbouwenWoningmarkt