De opvoedkwestie

Oma-concurrentie: 'Mijn schoonmoeder is jaloers op mijn moeder'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesOma-concurrentie: 'Mijn schoonmoeder is jaloers op mijn moeder'
RTL

Annemarie voelt zich ongemakkelijk door de concurrentiestrijd die er lijkt te zijn ontstaan tussen de oma's van haar kinderen. Ze vermoedt dat haar schoonmoeder jaloers is. Hoe stopt ze dit?

Het gedoe is al een tijdje aan de gang, zegt Annemarie: "Ik heb twee dochters van vier en zes. Mijn moeder past twee dagen per week op, ze is erg betrokken bij ons gezin. Ik merk dat dit voor jaloezie zorgt bij mijn schoonmoeder, die nu eenmaal wat verder weg woont. Zij compenseert dit door veel voor de kinderen te kopen. Dit resulteert in een rare concurrentiestrijd tussen de oma's, die nu tegen elkaar lijken op te bieden met cadeaus. Ik vind dit kinderachtig en niet goed voor de meiden. Hoe kan ik hier een eind aan maken?"

'Mijn zoon spreekt ineens straattaal'
Lees ook

'Mijn zoon spreekt ineens straattaal'

Lucht klaren

Het zijn vooral veel aannames die door Annemarie worden gedaan, zegt Dave Niks van De familiepsycholoog: "En aannames moet je op waarheid checken. Want is de schoonmoeder wel echt jaloers? Dat wordt nu voor haar ingevuld en kan deze hele situatie op een verkeerd spoor zetten. Je kunt de angel eruit halen door je schoonmoeder te vragen of zij misschien ook vaker wil oppassen of iets anders met de kinderen wil doen. Misschien heeft ze daar niet eens tijd voor, maar dan heb je het wel aangeboden en bespreekbaar gemaakt. Dat kan de lucht al klaren." 

Ga op onderzoek uit, ontdek wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Niet jouw probleem

Psycholoog Niks heeft nog een tip: betrek je partner erbij. "Het is tenslotte zijn moeder, misschien kan hij een open gesprek aangaan met haar. Hoe dan ook is het belangrijk dat er contact wordt gelegd met haar. Vraag haar met welke bedoeling zij die cadeaus geeft. Misschien komt er dan een heel andere verklaring uit, wat weer een totaal verschillende wending geeft aan dit verhaal. Ga op onderzoek uit, ontdek wat er daadwerkelijk aan de hand is. Mocht er echt sprake zijn van jaloezie, dan kun je aangeven dat dit voor de kinderen niet prettig is. En laat dit dan verder liggen bij de oma. Maak er niet jouw probleem van."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinRuzie