Tim 'knakt' zijn vingers vaak, kan dat kwaad?
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Tim knakt – tot grote ergernis van zijn vrienden – heel vaak met zijn vingers. Is deze gewoonte eigenlijk schadelijk?
Tim (32) heeft het zelf niet eens meer door hoe vaak hij met zijn vingers knakt. Pas als iemand anders hem er weer eens op aanspreekt, is hij zich bewust van zijn gewoonte. "Ik schijn het heel vaak te doen, ja. Heel vaak onbewust, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het een heerlijk gevoel vind. Laatst waarschuwde een vriend van mij dat dit knakken schadelijk kan zijn, omdat er dan vocht tussen je vingerkootjes kan komen. En dit zou later dan weer problemen kunnen geven bij het bewegen van je hand. Klopt dit?"
Huisarts Marnix van der Leest kan Tim geruststellen: er zijn geen aanwijzingen dat het knakken van de vingers op de lange termijn negatieve gevolgen heeft. "Er is wel eens een onderzoek geweest dat stelde dat door het knakken van je gewrichten de kracht in je handen zou afnemen, maar latere onderzoeken hebben dit weer ontkracht. Bovendien hebben recentere onderzoeken ook laten zien dat er geen verhoogde kans op artrose of reuma bestaat bij het knakken van de vingers. Mensen vinden het met name een prettig gevoel en - hoewel soms hinderlijk voor de omgeving - het is niet gevaarlijk."
Maar soms kan er wel een probleem achter het knakken van vingers schuilgaan. Dan gaat het meestal niet om mensen die het knakken zelf uitlokken. Van der Leest: "Een voorbeeld daarvan is de zogenoemde 'triggervinger'. Dan merk je dat je je vinger niet meer goed kan buigen of strekken. Ook kan er aan de binnenkant van de hand een gevoelig bobbeltje ontstaan dat meebeweegt met het buigen en strekken van de vinger. Als dat bobbeltje ergens achter blijft hangen, kan dat een knakkend gevoel geven bij het buigen en strekken. Bij hinderlijke klachten kan overleg met de huisarts handig zijn. Als er sprake is van aanhoudende klachten kan een prik met een ontstekingsremmer een goede optie zijn. Soms worden patiënten er ook aan geopereerd."
En dat geluid?
Waar komt die 'knak' die mensen zelf opwekken eigenlijk vandaan? Ook daar is onderzoek naar gedaan. Volgens onderzoekers van een Canadese universiteit blijkt een oude theorie uit 1947 - die zegt dat het geluid dat je hoort de holte is die ontstaat als je je gewrichten uit elkaar trekt – te kloppen. "Het lijkt een beetje op het vormen van een vacuüm", legde een van de onderzoekers eerder uit. "Door het uiteentrekken van de gewrichten groeit de ruimte eromheen, en er is niet genoeg vloeistof beschikbaar om die ruimte op te vullen. Daarom ontstaat er een holte. Dat gaat gepaard met het geluid."
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.