Slotakkoord

Charlottes laatste nummer zegt: 'We zijn hier op aarde voor 'n tijdelijk avontuur'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoCharlottes laatste nummer zegt: 'We zijn hier op aarde voor 'n tijdelijk avontuur'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Charlotte (42), doorbraaktrainer en coach uit Haarlem, heeft alvast een prachtplaat uitgezocht voor als het zover is.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Going home van Ásgeir."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Het is moeilijk kiezen, want ik heb vier nummers die ik heel graag wil laten horen. Maar deze staat toch wel op één vanwege de tekst. Die roept bij mij het gevoel op dat we hier op aarde zijn voor een tijdelijk avontuur. En wanneer dat klaar is, keren we weer terug naar de bron. Voor de een is dat de hemel, voor de ander is dat de plek waar onze zielen vandaan komen. Home, I'm making my way home, My mind's already there, precies zoals in het liedje.

Hierna komen dan Don’t Stop Me Now van Queen, omdat ik geloof dat je wel je lichaam achterlaat bij de dood, maar dat je ziel blijft. Daarna mag Keep Your Head Up van Ben Howard. Dat is de boodschap die ik van mijn ouders heb meegekregen. De eerste twee zinnen van die tekst heb ik in het handschrift van mijn vader en moeder op mijn arm laten tatoeëren. Tatoeages zijn voor mij de hoogste vorm van kunst, ze symboliseren mijn levensverhaal. Afsluitend dan graag nog Una Mattina van Ludovico Einaudi, om iedereen te laten huilen."

Dirk: 'Het idee dat alles eindigt, geeft me rust'
Lees ook

Dirk: 'Het idee dat alles eindigt, geeft me rust'

Wat zegt het over je leven?

"Het leven is een avontuur met alles wat erbij hoort. Ik heb een aantal periodes gehad die niet zo tof waren. Een burn-out bijvoorbeeld, en een relatie die niet goed voor mij was. Die laatste heeft ertoe geleid dat ik op krav maga ben gegaan, een verdedigingskunst. Ik was een te zachtaardig meisje, op school al. In krav maga vond ik een soort verdedigingssysteem om heel veel shit op te lossen. Grenzen voelen en aangeven, omgaan met afstand en nabijheid. Je kunt heel veel praten maar er moet ook iets met dat lichaam, voelde ik. Je kunt rationeel weten dat je goed genoeg bent, maar je lichamelijk nog steeds minderwaardig voelen. Je lijf moet net zo hard meedoen.

Zo kwam ik op het idee om in mijn praktijkruimte een smashroom te maken. Een plek die ik vol sleep met zooi, van servies tot oude televisies, waar mensen alles in elkaar mogen slaan. Ik zet keiharde muziek op en zij kunnen alles eruit gooien wat in hun lijf zit. De explosieve variant van lichaamswerk. En dan is er bokstherapie voor de mensen die niet willen slopen. Alle emoties komen vrij; ik heb al menig grote man zien huilen daar. Het is ook spannend om contact te maken met wat er in je zit. Straks komt de geest uit de fles en dan krijg je hem niet meer terug.

We zijn zo snel geneigd om alles in goed en slecht te zien, in zwart en wit. Maar alles wat gebeurt heeft waarde, ook al voelt het soms niet zo. We slikken liever snel een pilletje tegen de pijn, dan dat we toelaten wat er is. Je doet jezelf een groot plezier door alles te omarmen, ook het ongemak. Poets niet weg wat in de schaduw staat, ga maar gewoon zitten met dat klotegevoel. Dan kan het weer gaan stromen. Vraag jezelf wat je nodig hebt. Dat helpt me altijd, hoe lastig het soms ook lijkt. Met een korte verlichting pak je nooit de kern aan. Het is naar mijn idee geen kwestie van loslaten maar van toelaten. En dat doe ik het best met mijn hele lijf."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Overal. Vooral in de auto, dan geef ik ook echt een hele show weg. I don't sing in the car, I perform, dat idee. Mijn ex en ik gingen uit elkaar toen de kinderen nog heel klein waren, en in die tijd ontwikkelde ik de kleuterdisco, waarbij we dansend en twerkend de keuken schoonmaken. Dus ja, de keuken mag er ook wel bij."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Ik heb één hele lange, daar staat alles in. Van kwaliteit tot guilty pleasures. En dan heb ik nog drie andere lijsten: een met chill muziek, een met nummers op om te sporten én een kerstlijst, voor de foute kersttruiendagen."

Wat is je guilty pleasure?

"Heb je even? Op dit moment is het I’m Too Sexy van Right Said Fred. Die gaat thuis dan heel hard aan en mijn kinderen van 11 en 8 zingen uit volle borst mee. Mijn dochter is dol op het woord 'tushy' en legt maar wat graag aan haar broertje uit dat dat 'kontje' betekent.

Dat het nummer Don’t Talk Just Kiss over tongzoenen gaat, beseft ze nu ook. Ze spreken allebei retegoed Engels door TikTok enzo. Het is heerlijk om die ontwikkeling bij ze te zien en samen muzikale herinneringen te maken."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekTatoeageBegrafenisVechtsportBoksen