'Mijn dochtertje (2) mag mijn moeder geen 'oma' noemen'
Jonne snapt er niets van dat haar moeder niet wil dat Jonna’s tweejarige dochtertje haar oma noemt. Hoe kunnen ze dit oplossen?
Zowel Jonne als haar moeder kregen hun eerste kind als jonge twintiger. Hartstikke leuk, maar toch zorgt dit voor frictie, zo merkt ze nu. "Mijn moeder is een relatief jonge oma, ze is net vijftig geworden en staat nog midden in het leven. Ze doet veel met vriendinnen, werkt veel, is single en aan het daten en gaat uit. Ze voelt zich nog jong en wil daarom geen oma genoemd worden door mijn dochtertje, want dat vindt ze te ouwelijk. Ik vind dit echt stom van haar, ze is toch gewoon haar oma?"
Het is heel begrijpelijk dat Jonne over haar moeder denkt: doe niet zo moeilijk, zegt therapeut en post partum-specialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding: "Dit is lastig, ook omdat kinderen dit niet snappen. Zij denken: dat is toch gewoon mijn oma, waarom mag ik dat niet zeggen?"
"Probeer te achterhalen wat precies het probleem van jouw moeder is met dit woord. Zit er voor haar een bepaalde lading aan? Voelt ze zich dan oud of in een hoek gedrukt? Luister oprecht naar haar uitleg en denk niet alleen dat je dit stom vindt van haar. Haal de angel eruit en kijk of je nader tot elkaar kunt komen."
"Vraag haar mee te denken over een tussenoplossing. Een koosnaampje bijvoorbeeld."
Er is nog iets belangrijk hierin, zegt Klumpenaar. "Ga haar redenen niet bagatelliseren onder de noemer 'doe niet zo gek'. Zo los je jullie frictie niet op. Beter is het om haar uit te leggen wat het doet met jou en jouw kind dat er geen oma gezegd mag worden. En vraag haar mee te denken over een tussenoplossing, bijvoorbeeld een ander soort koosnaampje. Een compromis is vaak erg vruchtbaar omdat je dan niet aan de ander voorbij gaat en ook zelf wordt gehoord."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.