De opvoedkwestie

Zwangere Tanja voelt zich angstig en onzeker: 'Ik geniet niet'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockZwangere Tanja voelt zich angstig en onzeker: 'Ik geniet niet'
RTL

Tanja zou door het dolle heen moeten zijn nu ze eindelijk zwanger is, maar ze merkt dat ze erg onzeker en bang is. Wat kan ze doen?

Tanja zegt eerlijk dat ze zich haar zwangerschap heel anders had voorgesteld: "Ik ben, na bijna twee jaar proberen en een miskraam, nu bijna twintig weken zwanger. Ik had verwacht euforisch te zijn, maar voel me vooral angstig en onzeker. Ik ben steeds bang dat er iets mis is met mijn zoontje, of dat ik hem ga verliezen. En ik zie enorm op tegen de bevalling. Ik voel me zo schuldig dat ik nu niet van mijn zwangerschap geniet. Hoe verander ik dit?"

'Mijn dochtertje (2) mag mijn moeder geen 'oma' noemen'
Lees ook

'Mijn dochtertje (2) mag mijn moeder geen 'oma' noemen'

Sommige vrouwen hebben een te rooskleurig beeld van hun zwangerschap, zegt therapeut en postpartum-specialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding: "Realiseer je dat je niet negen maanden happy kunt zijn, dat is niemand. En schuldgevoelens horen onlosmakelijk bij het ouderschap. Accepteer dit en laat het dan ook gaan voordat het met jou aan de haal gaat."

"Angst voor de bevalling kun je het beste met je verloskundige bespreken, misschien kan zij al wat dingen ontkrachten. Je kunt ook overwegen om een doula in te schakelen die gespecialiseerd is in angstige moeders. Dit kan een heel fijne hulp zijn. Probeer je ook meer te richten op wat jou wél blij maakt tijdens de zwangerschap: bijvoorbeeld kleertjes kopen, het kamertje inrichten of een lekkere mama-massage."

"Trek nu de wortel van het probleem eruit, anders sta je na de bevalling met 3-0 achter."

Het allerbelangrijkste als je tijdens je zwangerschap met zulke gevoelens worstelt, is dat je erover praat, zegt Klumpenaar. "Betrek je partner, moeder of een goede vriendin bij wat er in je hoofd omgaat. Als je hier in je eentje mee blijft rondlopen, wordt het gat steeds dieper."

"Helpt het praten met een bekende niet, zoek dan professionele hulp. Trek tijdens je zwangerschap al de wortel van het probleem eruit, anders sta je na de bevalling al met 3-0 achter en wordt het nog zwaarder, met wellicht een postnatale depressie als gevolg. Schroom dus niet om hulp te zoeken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieZwangerschapFobieën en angstenMoeder