Liefdesles

Jantine: 'Samen zo snel in therapie gaan vind ik de mooiste verklaring van liefde'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Jantine: 'Samen zo snel in therapie gaan vind ik de mooiste verklaring van liefde'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Nog geen jaar na hun ontmoeting besloten Jantine (48) en Aldo (51) in relatietherapie te gaan. Niet omdat het slecht ging, maar juist om te zorgen dat het goed zou blijven gaan. De beste beslissing ooit, aldus Jantine.

"Een paar maanden na onze ontmoeting voelde ik al: wat Aldo en ik delen is zo mooi, dat ik goed voor ons wil zorgen. Ik wil graag dat het ons goed vergaat, dat we groeien als koppel en onze liefde niet saboteren met geleerde lessen uit het verleden.

We troffen elkaar vijf jaar geleden op Tinder, zoals zoveel gescheiden veertigplussers tegenwoordig. Mijn huwelijk met Martijn was netjes afgehandeld, het co-ouderschap over onze puberzoon liep goed en de stofwolken in mijn leven waren inmiddels neergedaald. Aldo intrigeerde me meteen, met zijn doortastende vragen en open kijk op de wereld. Dat hij me op onze eerste date meenam naar het Concertgebouw was een schot in de roos."

Patricia's vriend leidde 'n dubbelleven: 'Ik hield van een verzonnen personage'
Lees ook

Patricia's vriend leidde 'n dubbelleven: 'Ik hield van een verzonnen personage'

"Op mijn leeftijd moet je nu eenmaal een beetje strategisch naar de liefde kijken, want met beiden een opgebouwd leven en de nodige getrokken lessen, kun je je het niet permitteren om je onbezonnen in een romantisch avontuur te storten. Niet dat ik een checklist heb waaraan een man moet voldoen, maar als je het gevoel hebt dat iets niet past, moet je dat wel serieus nemen."

Stilgeboren zoon

"Een man die nog nooit een relatie heeft gehad, zou bijvoorbeeld niet bij me passen. Een man die dweept met Thierry Baudet ook niet. Net zoals ik niet pas bij iemand die nog graag een kind wil. Of persoonlijke groei maar onzin vindt. Aldo en ik kloppen, nog steeds.

De moeilijkheden zitten in het verdriet dat hij draagt over zijn stilgeboren zoon, terwijl mijn jongen blakend en gezond voor zijn ogen opgroeit. We kunnen er goed over praten, maar daar hebben we wel wat therapie voor nodig gehad."

"Aldo zou mij het liefst iedere vrije minuut zien, maar ik heb naast mijn werk en mijn kind toch ook echt tijd voor mezelf nodig. We hebben allebei een andere behoefte daarin, die al gauw afwijzend of claimend kan voelen. Daarbij hebben we allebei onze eigen geschiedenis met groot en klein verdriet, en de daaruit getrokken lessen, die we ook op de ander loslaten."

'Belachelijk', zeiden vrienden

"Vanuit die gedachte stelde ik voor om in relatietherapie te gaan, juist op het moment dat het goed ging en de verliefdheid ons nog een zetje gaf. Aldo keek me even verbaasd aan, vrienden vonden het belachelijk, ook die van mij. 'Wil je die man nu al veranderen?', zei er een zelfs.

Aldo trok zich er niks van aan en stemde al snel toe. Wat maar weer bewijst dat hij echt mijn man is. Hij hoort me, hij staat open voor nieuwe inzichten. Dit besluit samen vind ik misschien wel de mooiste verklaring van liefde. Zo vroeg in de relatie durfden wij al naar elkaar uit te spreken dat we onze eigen wonden zagen, en die van elkaar, en dat we elkaar allebei de moeite waard vonden om te investeren in een nieuw fundament."

"Een half jaar lang spraken we om de week met een man. Ik liet het bewust aan Aldo om een passende therapeut te vinden. Daar leerden we luisteren naar elkaar en naar onszelf. We leerden elkaar veel beter kennen dan wanneer we alleen leuke dingen zouden hebben gedaan.

Doordat Aldo zichzelf zo kwetsbaar durfde op te stellen, groeide mijn liefde alleen maar en andersom gold dat net zo. Daarbij hebben we nu gezamenlijke handvatten en inzichten om op terug te pakken zodra er onenigheid ontstaat. Het is zoals de Belgen zo mooi zeggen: we verstaan elkaar beter."

Echt een fijne relatie

"'Had ik dat ook maar gedaan!', zei een vriendin laatst. Toen ik zei dat het nog steeds kon, zuchtte ze dat ze die van haar daar nooit mee naar toe zou krijgen. Tja, daarom is hij jouw man en Aldo de mijne, dacht ik toen. Vijf jaar later voel ik niet alleen trots, maar vooral dankbaarheid voor deze stap. Ik ben bijna vijftig en kan voor het eerst in mijn leven zeggen dat ik écht een fijne relatie heb."

De namen Jantine en Aldo zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeKind