Bij ons thuis

'Een emmer?! Daarin ga ik toch niet plassen?'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStock'Een emmer?! Daarin ga ik toch niet plassen?'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week gaan manlief en Olle een nachtje kamperen. "Olle vol verwachting, manlief met lood in de schoenen."

"We gaan kamperen met de hele klas bij Emma in de tuin en we gaan allemaal en mama mag ik ook en in mijn eigen tent met Max en Jeroen en hijg-hijg. " Zo vatte Olle ongeveer het plan samen: een nacht kamperen in de tuin van de grootouders van klasgenoot Emma.

Er werd een appgroep aangemaakt. Manlief liet weten dat Olle graag van de partij was. Wie, dat weten we nog steeds niet, maar iemand vatte dat op als: manlief is er ook graag bij. Prompt kreeg hij een uitnodiging voor de volgende appgroep, namelijk die voor de ouders die meegingen.

'Einde basisschool was voor de ouders spannender dan voor de kinderen'
Lees ook

'Einde basisschool was voor de ouders spannender dan voor de kinderen'

Manlief zat in tweestrijd. Aan de ene kant had-ie een hekel aan kamperen, aan de andere kant: het was natuurlijk ook gezellig. En het was maar één nacht. In de tuin bij mensen met een stenen huis. Vergezeld door leuke ouders. De knoop werd doorgehakt: hij zou het eens proberen.

Samen met de vader van Rosie kocht manlief hamburgers voor de barbecue, terwijl ik luchtbedden scoorde bij een kampeerwinkel. De lijst met verdere benodigdheden werd ondertussen in de appgroep gedeeld. "Een plasemmer? Ik ga toch niet ’s nachts in een emmer plassen?", mompelde manlief geschokt bij het inventariseren van de lijst. Hij had er toch opeens geen zin meer in. 

Geen nieuws, goed nieuws?

Op de dag van het kamperen regende het. Ik gooide lastminute twee fleecevesten in de auto. Volledig bepakt en bezakt gingen de twee mannen op weg. Olle vol verwachting, manlief met lood in de schoenen. Vervolgens hoorde ik niets meer. Ze hadden het waarschijnlijk heel erg naar hun zin, want geen nieuws was immers goed nieuws. 

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

De volgende ochtend kwam een stralende Olle het huis binnen banjeren. "Het was zo leuk mama we hebben hamburgers gegeten en spelletjes gedaan en ik heb lekker geslapen en ik was wel vroeg wakker en toen hebben we de tent weer ingepakt en we hoefden niet in een plasemmer want de opa en oma van Emma hadden de deur naar de wc opengelaten voor iedereen fijn hè?"

Rugpijn en wallen 

Manlief strompelde erachteraan, krom van de rugpijn en met wallen tot zijn knieën. "Ze gingen om 12 uur slapen en waren om 5 uur alweer wakker, we hebben stipt om 8 uur ontbeten en meteen de tent ingepakt", vatte hij de dag samen. Manlief zat onder de muggenbulten en stonk een uur in de wind. "Ik ga douchen", zei hij. "Goed plan", antwoordde ik. 

Vijf minuten later hoorde ik gesnurk van boven komen en ik wist meteen wie er volgend jaar mee mocht kamperen. Dat leek me hartstikke leuk. Nou ja, tenzij er een pisemmer nodig was, want in emmers plassen 's nachts, daar ging ik mooi niet aan beginnen.  

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisGezinKamperenKindTuin